Ok to wytłumacz skąd tyle doniesień o braku działania przy pierwszym kontakcie z opio?
PS. Jeszcze jedna kwestia - czy morfine uzyskana na drodze demetylacji in vivo nalezy traktowac pod wzgledem metabolizmu jak podana doustnie, lacznie z efektem pierwszego przejscia przez watrobe i wynikajacej z tego niskiej biodostepnosci? No wlasnie.
Nie ma dowodów naukowych na poparcie hipotezy, że kodeina „nie działa za pierwszym razem”, ponieważ receptory opioidowe muszą się „wyrobić”. Receptory opioidowe, takie jak receptory μ-opioidowe (MOR), do których przyłącza się aktywny metabolit kodeiny – morfina – są funkcjonalne od razu po ich syntezie i umieszczeniu w błonach komórkowych neuronów. Istnieje natomiast szereg innych wyjaśnień dla zgłaszanego przez niektórych użytkowników braku działania kodeiny przy pierwszym użyciu, szczególnie w kontekście jej rekreacyjnego stosowania.
1. Metabolizm kodeiny i aktywność CYP2D6
kodeina jest prolekiem, który w wątrobie musi zostać przekształcony do morfiny za pomocą enzymu cytochromu P450, CYP2D6. Tylko ok. 5–10% kodeiny jest metabolizowane do morfiny, a reszta jest przekształcana do nieaktywnych metabolitów (np. kodeino-6-glukuronidu) lub innych związków, takich jak nor-kodeina.
Badania pokazują, że aktywność CYP2D6 jest kluczowym czynnikiem decydującym o działaniu kodeiny. W populacji ludzkiej istnieje ogromna zmienność genetyczna w funkcji CYP2D6:
- Osoby z słabą aktywnością CYP2D6 (ang. poor metabolizers) nie wytwarzają wystarczającej ilości morfiny, co skutkuje brakiem działania euforycznego i przeciwbólowego kodeiny.
- Osoby z normalną aktywnością CYP2D6 mogą odczuwać działanie kodeiny w sposób typowy.
- Osoby z bardzo wysoką aktywnością CYP2D6 (ang. ultrarapid metabolizers) mogą doświadczyć intensywnego działania już przy niskich dawkach, co może zwiększać ryzyko efektów ubocznych, takich jak depresja oddechowa.
Badania:
- Crews KR, Gaedigk A, Dunnenberger HM, et al. (2014). *Clinical Pharmacogenetics Implementation Consortium Guidelines for Cytochrome P450 2D6 Genotype and Codeine Therapy: 2014 Update*. **Clin Pharmacol Ther.** 2014;95(4):376-382. DOI: 10.1038/clpt.2013.254.
Badanie to pokazuje, że różnice w genotypie CYP2D6 są kluczowe w działaniu kodeiny.
- Kirchheiner J, Schmidt H, Tzvetkov M, et al. (2007). *Pharmacokinetics of codeine and its metabolite morphine in ultra-rapid metabolisers due to CYP2D6 duplication*. **Pharmacogenomics J.** 2007;7(4):257-265. DOI: 10.1038/sj.tpj.6500414.
Autorzy opisują, że osoby z podwyższoną aktywnością CYP2D6 mogą doświadczać intensywniejszego działania kodeiny.
2. Tolerancja krzyżowa lub pre-eksponowanie receptorów opioidowych
Osoby, które wcześniej stosowały opioidy (np. tramadol, morfinę, oksykodon), mogą mieć rozwiniętą tolerancję krzyżową. Długotrwała stymulacja receptorów opioidowych prowadzi do ich internalizacji (usunięcia z błony komórkowej) i obniżenia wrażliwości na opioidy.
- Bailey CP, Connor M. (2005). *Opioids: cellular mechanisms of tolerance and physical dependence*. **Curr Opin Pharmacol.** 2005;5(1):60-68. DOI: 10.1016/j.coph.2004.08.012.
To badanie szczegółowo omawia mechanizmy molekularne tolerancji receptorów opioidowych, w tym ich desensytyzację i internalizację.
3. Efekt oczekiwań i percepcji
Działanie opioidów, szczególnie kodeiny, może być różnie postrzegane przez osoby oczekujące intensywnego działania euforycznego. kodeina, jako słaby opioid, może nie dostarczyć takich efektów, szczególnie u osób bez doświadczenia z opioidami, które mogą nie rozpoznać subtelnych efektów pierwszego użycia.
Badania:
- Colloca L, Benedetti F. (2005). *Placebos and painkillers: is mind as real as matter?* **Nat Rev Neurosci.** 2005;6(7):545-552. DOI: 10.1038/nrn1705.
Autorzy omawiają wpływ oczekiwań i mechanizmów placebo na percepcję działania leków.
4. Różnice w biodostępności i farmakokinetyce
kodeina wykazuje umiarkowaną biodostępność (ok. 50-60% po podaniu doustnym), a jej metabolizm może być zmienny w zależności od czynników takich jak dieta, interakcje z innymi lekami, czy ogólny stan zdrowia.
Badania:
- Poulsen L, Arendt-Nielsen L, Brosen K, Sindrup SH. (1996). *The hypoalgesic effect of codeine and its active metabolite, morphine, in relation to CYP2D6*. **Br J Clin Pharmacol.** 1996;41(6):547-553. DOI: 10.1046/j.1365-2125.1996.03460.x.
Badanie pokazuje, że różnice w farmakokinetyce kodeiny mogą prowadzić do zróżnicowanej odpowiedzi na lek.
Ależ proszę Cię bardzo kolego.
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
07 grudnia 2024RuchRych pisze:I sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. Nudności nie było?07 grudnia 2024Yessirskii pisze: Może receptory mi się wyrobią po jakimś czasie.
No cóż, dzięki za wykład. W opozycji do tego mam tylko doniesienia anegdotyczne, gdzie pierwsze podanie opio, czy to u mnie przed laty kody rekreacyjne, czy u bliskiego morfiny medycznie spowodowało nudności/wymioty i brak docelowego efektu. Dopiero drugie podanie było ok.
Jeśli to mit powodowany różnymi czynnikami, nie mi udowadniać że jest inaczej.
Mimo wszystko "przygodę" z opio warto rozpocząć próbą uczuleniową, zwłaszcza z kodą, czy też jest to mit?
Know your source, body & substance czy jak to tam szło. Peace!
08 grudnia 2024freezin9moon pisze: Niedobor enzymow watrobowych, spozycie na pelny zoladek, niepozadane interakcje z innymi lekami. Jak niby masz miec niewyrobione receptory, skoro organizm naturalnie produkuje endorfiny.
Jesteśmy przez ewolucję świetnie przystosowani do tego, żeby czuć się jak gówno, stąd ludzie ćpają, chleją i biorą leki na potęgę.
07 grudnia 2024Yessirskii pisze: Dzk za odpowiedź ale nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi z tym lataniem po aptekach i o skręcie. Wsensie ja nie zamierzam tego brać regularnie, nie jestem aż tak głupi... Chce tylko z ciekawości parę razy próbować. Może receptory mi się wyrobią po jakimś czasie, może spróbuje soku z grejpfruta... Jakie powinny być przerwy być przerwy między braniem, wziąć dzisiaj kolejne tabletki, czy czekać parę dni? Swoją drogą to serio pojebane że wzielem wczoraj w sumie 7,5 g sulfogwajakolu a nie czułem tego ani trochę na żołądku.
Zgłaszam się o udostępnienie mi praw autorskich! Chce sobie pierdolnąć ten tekst na ścianie i codziennie na niego patrzeć.
@ErenKruger
No ja z najciekawszych uczuleń to lateks (że prezerwatywy hehe). I paracetamol. Chyba mnie przebiłaś. :(
Tak w ogóle to ja wczoraj dostałem napadu epileptycznego po kodeinie. Za szybko wziąłem kolejną paczkę, bo po 2h i dostałem bardzo dziwny stan. Taki jakby zwiotczenie mięśni, ale bardzo dziwne, wręcz irytujące, pobudzenie, niedoćpanie co jest oczywiste. I akurat po 3h skoczyłem po 3 pake i wtedy mnie jebło na mieście ehh... Coś mi się wydaje że wtedy szlak metaboliczny wygląda trochę inaczej niż przy normalnym dawkowaniu. Tak choruję na epi.
TAK!!!!
nie to żebym się cieszył z twojego napadu, ale kiedyś (chyba w wątku o BDO ale nie pamiętam) gadaliśmy o tym że oboje mamy epi i ja dostaję napadów po K a tobie się to nie zdarzyło. Powiedz proszę czy to było w ciągu czy przy braniu na sportowo? I jaki to był rodzaj napadu?
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?
Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.