ascorbic acid, MAO-B inhibitors like selegiline, drugs that induce hypothermia such as 5-HT2, D2, β-adrenergic, and NMDA receptor antagonists, as well as GABAA and GABAB receptor agonists, and serotonin reuptake inhibitors and dopamine reuptake inhibitors, respectively, are neuroprotective, and can help reduce damage caused by neurotoxic releasing agents
na wikipedi tez pewnie tyler i johny to napisali
Pozatym dużo jest o tym w tym temacie jak i w temacie "anhedonia, trwałe zmęczenie" wystarczy poczytać :finger:
Tyler Durden pisze:tomix, myślisz że napisałbym sprzeczne ze sobą rzeczy i tego nie zauważył? Może wciągnij tę kreskę pieprzu i przeczytasz ze zrozumieniem, co napisałem.
Na wstępie zaznaczam, że nie ćpam nic od bardzo dawna, ewentualnie raz na tydzień zapale mj, alkohol nie więcej niż 3-4 piwa/tydzień. 2 lata temu jadłam ze 3 tyg. Escitalopram, bo stwierdzono u mnie depresje.
Dobijając do brzegu: wykończona pracą, wczesnym wstawaniem i co raz częściej pojawiającymi się dziurami w pamięci zaczęłam brać wyciąg z różeńca górskiego w tabletkach z czymśtamjeszcze (Rhodiola) plus magnez i B6, no i kurkuma z pieprzem.
Czy to możliwe, że takie dość delikatne środki mogły spowodować pogorszenie mojego stanu? Biorę je od 3-4 tyg. i obecnie czasem, że miałam zrobić obiad do pracy, nie pamiętam, o której mam autobus, sprawdzony 30 min wcześniej, albo co kupowałam w aptece przed 2 godzinami.
Do tego non stop chce spać, jestem zdołowana. Wcześniej tak nie miałam, a teraz w ogóle nie mam energii. Czasami mam ochotę się zastrzelić no. Ludzie doprowadzają mnie do szału i wydają się wyjątkowo głupi.
Zdaję sobie sprawę, że moje burzliwe życie kilka lat temu poczyniło pewne szkody. W szczególności pierdylion litrów alkoholu, które wypiłam, no ale po suplementacji i zaprzestaniu wyniszczania powinno być chyba lepiej? Zdrowo odżywiałam się zawsze, jeśli już coś jadłam, że tak to ujmę.
Sam w to nie wierzyłem i piłem np. raz w tygodniu w piątek lub w sobotę albo w piątek i sobotę. Jak najpierw ograniczyłem to do wyłącznie jednego dnia i mniejszych ilości, a potem do zera, wszystko się polepszyło.
Zielsko nie działa na ciebie tylko w dzień, kiedy je palisz, może działać w niskich dawkach bardzo długo. Poza tym zielsko + alkohol to zajebisty pomysł na poprawę funkcji poznawczych, no moje gratulacje :)
Nie wiem jeszcze jak wyglądasz (jesteś gruba?).
Rhodiola zawsze olewałem, ale nawet to + kurkuma z pieprzem mogły zmienić twoje odczucia. Nie powinny na negatywne, ale mogły. Spróbuj odstawić jeden ze środków na kilka dni i jak się nie poprawi to przejdź na drugi, a tamten odstaw - drogą eliminacji sprawdzisz co powoduje negatywne skutki i wtedy będziemy mogli więcej napisać, bo teraz to zgadywanka.
Jaka byla ta suplementacja po piciu niby?
Skoro ludzie cię irytują i dużo śpisz to mi to wygląda dodatkowo na objadanie się cukrami prostymi :)
Jak działa na ciebie kawa?
Napisz więcej konkretów: tryb dnia, odżywianie, suplementacja (typowy Magnez z B6 z apteki możesz równie dobrze wyrzucić, ale lepiej zjedz na jeden raz i kup Aspargin lub ChelaMag). Pracujesz czy studiujesz? Jak wygląda kwestia pamięci (nie wydaje mi się, że tu o pamięć chodzi, a o koncentrację bardziej)? Pamiętaj, żeby napisać czy jesteś gruba czy chuda, bo to też ma duże znaczenie.
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
DMT, meskalina i psylocybina mogły wyewoluować jako narzędzia ekologiczne
Chińscy naukowcy uważają, że naturalne substancje halucynogenne mogły ewoluować przede wszystkim jako narzędzia ekologiczne, pomagające organizmom przetrwać, bronić się i wchodzić w interakcje z innymi gatunkami.
Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym
USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.
Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę
Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.