Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1743 / 279 / 0
@mj2086 30 mg to jest niska dawka startowa, 60 mg to standardowa dawka. Serio, nie ma powodu bawić się w rozbijanie minimalnych dawek. Jak chodzi o pominięcie dawki to kiedyś wenlafaksyna dawała mi po dupie ale duloksetyna nie. Poza tym, po co pomijać dawkę, tak trudno raz dziennie wziąć kapsułkę?
  • 780 / 120 / 0
@zburzonyMoże faktycznie nie będę sie bawił w rozbijanie dawek, ale i tak podjąłem decyzję, że poczekam aż mi zapisze benzo albo da inny lek, zbyt kiepsko się teraz czuję żeby ryzykować, że mi się od tego leku jeszcze pogorszy na dwa tygodnie. Z tym pominięciem dawki to niby nie problem, ale różnie to bywa, ssri mi sie zdarzało zapomniec albo nawet celowo nie wziać przed kwasnym tripem i nic nie było. O duloksetynie za to czytałem, że ludzi wykręcało nawet jak wzięli dawkę tylko np. się słabo zmetabolizowała. Są zresztą na fejsie i reddicie całe grupy wsparcia ludzi którzy się męczą z odstawieniem cymbalty i redukują miesiącami, bardzo to zniechęca choć no suma sumarum chcę tego leku spróbować, bo ponoć działa też przwciwbólowo na nerwobóle i bóle pleców co by mi bardzo odpowiadało aktualnie.
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
  • 1982 / 208 / 0
@mj2086, im więcej będziesz czytał, tym więcej znajdziesz skutków ubocznych i historii ludzi, którzy męczyli się zaczynając brać czy odstawiając ten lek. Skoro dotarłeś już do grup wsparcia na reddicie czy fejsie to myślę, że niepotrzebnie się nakręcasz. Nie wiesz jak Twój organizm zareaguje, póki nie spróbujesz, a im więcej będziesz czytał i szukał informacji o skutkach ubocznych tym większa szansa, że sobie tym zaszkodzisz. Wiadomo, że dobrze zrobić research, ale myślę że nie ma potrzeby ryzykować że nawet podświadomie będziesz czuł lęk przed duloksetyną. Benzo lepiej nie brać, ale jeśli nie widzisz innego rozwiązania to najlepiej zajmij głowę czymś innym lub staraj się myśleć pozytywnie o nowym leku. Ja dwa razy brałem duloksetynę w dawkach od 60 do 120mg i nie pamiętam bym czuł się jakoś gorzej wchodząc czy odstawiając niż przy innych lekach. Jedynie jak pominąłem dawkę to czułem się gorzej niż przy takiej samej sytuacji z paroksetyna, sertralina, escitalopramem czy wenlafaksyną. Ale na pewno warto spróbować jeśli chcesz brać antydepresanty, a kilka z nich już brałeś i nie jesteś zadowolony z efektu.
Take DXM and Be Happy
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym

USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.

83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu

Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.

Operacja „Kryształ”

Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.