Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 734 / 6 / 0
przedewszystkim koleszka ma urlop :( reklamowac mozna po 14 dniach sie dowiedzialem no i... co ja mialem powiedziec...tak dokladnie vendor musi skladac reklamacje a on mi w dodatku napisal ze listow nie da sie ubezpieczac wiec sa nie ubezpieczone...mesmerize ja to pamieci juz nie mam :) wszystko gubie i ogolnie mam wyjebane ...widac poczta na mnie tez..moze cos jedza
Uwaga! Użytkownik Scierwiaz jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3309 / 22 / 0
@angor animi - i znaleźli przesyłkę czy wypłacili odszkodowanie?
Listonosz mi oddał kasę, tyle ile zapłaciłem za towar. To jest dość cool story, jak jesteś zainteresowany, to na privie Ci napiszę.
w dodatku napisal ze listow nie da sie ubezpieczac wiec sa nie ubezpieczone...
Głupoty. Stricte polecone nie są ubezpieczone, ale można żądać odszkodowania, więc na to samo wychodzi - zgubią, to płacą:
Art. 58. 1. Z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania powszechnej usługi pocztowej przysługuje odszkodowanie:

1) za utratę przesyłki poleconej - w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej jednak niż pięćdziesięciokrotność opłaty pobranej przez operatora publicznego za traktowanie przesyłki jako przesyłki poleconej;

Poruszając kwestię, że się "nie da". Odkąd pamiętam to się dało i nazywało się to "list wartościowy", a teraz "przesyłka listowa z zadeklarowaną wartością":
http://www.poczta-polska.pl/listyc_wartosciowe.htm

Przesyłka w zakresie 50-100 g, ubezpieczona na kwotę 100 zł kosztuje 5,90 zł. Jest to 2 zł drożej od listu poleconego bez zadeklarowanej wartości. Niektórzy vendorzy tak ślą, więc da się.
sqrt(666)
  • 23 / / 0
A czasem nie jest tak, że w tego typu przypadkach zazwyczaj dane nadawcy nie są prawdziwe? wtedy nikt żadnego odszkodowania raczej nie otrzyma...
  • 734 / 6 / 0
nie wiem jak narazie 2 paczki mi wisza w powietrzu obydwie z polski...powinny dotrzec nstepnego dnia...jedna spoznia sie 2 dni druga z 12...niewiem poczekamy zobczymy....obydwie za konkretne sumy :(
Uwaga! Użytkownik Scierwiaz jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 46 / 1 / 0
Dziś otrzymałem list z prokuratury tytułowany "POSTANOWIENIE o otwarciu przesyłki pocztowej", przesyłka legalna w Polsce i raczej z Polski od naszego vendora, co mam robić?? W Postanowieniu jest lista imion i nazwisk, których to przesyłki przechwycono. Dodam, że w przesyłce miał być UR-144 - odczynnik chemiczny.
  • 4024 / 375 / 953
Przesłali Ci czyjeś dane osobowe 8-( ?
  • 3309 / 22 / 0
Dużo ich tam jest?
sqrt(666)
  • 46 / 1 / 0
z 15 i między innymi moje, vendor nie wysyła kart charakterystyk i podejrzewam, że przez to jest problem,
  • 8 / / 0
Identyczna sytuacja, ze sklepu reklamującego się na hypciu. Sklep nie odpisuje na wiadomości. W przesyłce było 25C-NBOMe.
  • 3363 / 360 / 0
Podobno mają obowiązkowy urlop, mieli przypal, kilka osób pisało o tych listach. Też się niepokoje, tymbardziej ze wykonalem już wysoki przelew. :(

Co pisze w tych listach z prokurantury
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu

Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.

Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"

Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.