Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Czy napotkaliście się z trudnościami aby lekarz POZ wystawił Wam recepty na benzo i opio w 2026 r ?

Czas głosowania minie 21 grudnia 2026

- Tak
5
50%
- Nie
5
50%

Liczba głosów: 10

ODPOWIEDZ
  • 79 / 7 / 0
Może jest tak jak mówisz poprostu się boi wypisać morfine powiedział że w ogóle w systemie mu się to nie wyświetla bo widać że chciał mi przepisać. O co jeszcze można pytać prócz bezno i opio?
  • 73 / 11 / 0
@xwojax Lekarz, każdy niezależnie od specjalizacji wypisać każdy lek, nawet dentysta może wypisać każdy Rpw. On może wypisać każdy lek ale boi się wg. mnie na 99%. Ewentualnie system wyświetla podział leków Rp Rpw i nie zmienił kategorii, ale to raczej rzadsze i zrobiłby to celowo, bo jestem pewien, że chodź raz w życiu chociażby na kontynuacje leczenia wypisał komuś lek na receptę Rpw.
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

KAS: Przemyt ketaminy w świecach zapachowych

Podczas kontroli w jednej z firm kurierskich, funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej (SCS) z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego (MUCS) w Warszawie zwrócili uwagę na przesyłkę zaadresowaną do odbiorcy w Filadelfii (USA). Zgodnie z deklaracją nadawcy, miały się w niej znajdować świece zapachowe o wartości ok. 111 euro.

DMT, meskalina i psylocybina mogły wyewoluować jako narzędzia ekologiczne

Chińscy naukowcy uważają, że naturalne substancje halucynogenne mogły ewoluować przede wszystkim jako narzędzia ekologiczne, pomagające organizmom przetrwać, bronić się i wchodzić w interakcje z innymi gatunkami.