ODPOWIEDZ
  • 12564 / 2435 / 0
W życiu nie uprawiałem pod lampą więc na tym się nie znam. Roślinki wyglądają w porządku póki co.
  • 1100 / 273 / 0
nie wiem, na ile ta lampa sie grzeje, ale przy ledach pół metra to raczej zdecydowanie za dużo. Pamietaj, że w przypadku oświetlenia odległość, to, poza mocą źródła naistotniejszy czynnik. Natężenie światła spada wraz z kwadratem odległości, czyli z odległości 26 cm Twoje rosliny otrzymaja 4 razy wiecej światła, niż z 52. Mam trochę inny system oświetleniowy, ale u mnie rosliny mają max 15cm do żarówek. WaZne, żeby roślin nie przygrzało, ale poza tym, to im bliżej, tym lepiej. W plenerze nie ma to znaczenia, bo ciężko przesunać roslinę o istotną odległość względem słońca, ale w boxie to istotny parametr, a lst służy miedzy innymi temu, żeby jak największa ilosć szczytów była blisko światła.
nie mam wielkiego doświadczenia w indoorze, jakby co, to tylko moje opinie
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 562 / 52 / 0
Uważaj na wilgoć w pomieszczeniu, mi kiedyś było zimno w pokoju jesienią więc zamykałem okno i dorobiłem się w ten sposób pleśni w całym pomieszczeniu, bo HPS trzeba było schłodzić ale jednocześnie utrzymać wilgotność xD. Najlepiej zmniejszyć do minimum wentylację w boksie, byle temperatura była spoko i dobra wentylacja samego pomieszczenia, ale jak chcesz to kombinuj, pytanie jak wpłyną na roślinę takie interwały wilgotno-sucho.
Wysokość lampy najlepiej jak najniżej, jak przystawisz wierzchnią część dłoni na wysokości szczytów roślin na minutę i będzie przyjemnie ciepło to jest ok, jak parzy to wyżej. Nie pamiętam, ale wydaje mi się, że grzejnik w postaci HPS też miałem jakieś 15-20 centów od szczytów. Z drugiej strony najmłodsze roślinki trzeba traktować trochę delikatniej.
  • 12564 / 2435 / 0
Małe sprostowanie - w LST chodzi o to, by niejako przechytrzyć roślinę i sprawić, by "myślała", że jej główny szczyt stracił dostęp do światła, co zmusi ją do rozwinięcia tych dolnych, które finalnie będą niemal jak główne szczyty.
  • 1100 / 273 / 0
dlatego napisałem "między innymi", ale w indoorze spełnia szersze funkcje, według mnie i mojego, choć niewielkiego, to jednak jakiegoś doświadczenia
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 41 / / 0
Dzień 10
IMG_5650.JPG
IMG_5651.JPG
IMG_5652.JPG
IMG_5653.JPG
IMG_5654.JPG
Roślinki sobie powoli rosną, choć jedna trochę gorzej i powykręcało jej 2listki.
Moje podejrzenie to ze podczas uzupełniania wody w nawilżaczu trochę na nią nakapałem i później lampa je przypaliła, ale to tylko taka myśl.
Nie kupiłem jeszcze nawozów, ale chyba i tak jest za wcześnie na nawożenie. Kupię na dniach.

Mam filmik jak rośnie roślinka w przyśpieszeniu ,ale nie da się go załadować na serwer. Możecie polecić jakiś bezpieczny upload.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12564 / 2435 / 0
Mogłeś popalić (nawet widzę ślady), ale to nic takiego - te listki i tak dość szybko usychają.
  • 41 / / 0
Dzień 16
IMG_5664.JPG
IMG_5665.JPG
IMG_5666.JPG
Ostatnio miałem małe problemy z elektryką i lampa działała przez 40godzin, po czym wróciłem na fotoperiod 16/8.
Odległość lampy od roślinek to 45cm.
Temperatura to według termometru to 25stopni ,ale lampa jest blisko termometru. Myślę ze w rzeczywistości jest to około 20stopni.
Wilgotność - 50%
Kupiłem nawozy:
IMG_5655.JPG
I wczoraj pierwszy raz podlałem z bio-grow (pół łyżeczki od herbaty) na 1.5litra wody. (nie mam strzykawki)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12564 / 2435 / 0
Strzykawkę kupisz w aptece - jak zapyta się jaka ma być, to powiesz, że potrzebujesz odmierzyć 2ml.
Ładnie to wygląda, choć wilgotność mogła by być teraz nieco wyższa. Z drugiej strony na kwitnienie będziesz miał bardzo dobrą.
Stosowałem ten Bio Bloom i efekty były bardzo OK, choć nie wiem, ile w tym zasługa nawozu. Stosowałem jeszcze inne preparaty. Jeśli jeszcze nie masz, polecam kupić też CalMag.
Teraz widać, jakie te doniczki są małe : / Ostatecznie pewnie będą małe, ale będą.
  • 41 / / 0
Cal-Mag też kupiłem. Ale nie wiem czy już go stosować i w jakiej ilości czy poczekać na jakieś oznaki niedoborów?
Co do doniczek, to na następny raz kupię jedną dużą i będzie jedna roślinka (sezonowa). Nie wiem też czy opuścić lampę niżej czy trzymać jak jest (45cm od szczytu)?
ODPOWIEDZ
Newsy
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.

Nasi sąsiedzi legalizują marihuanę. Do 100 gramów na własny użytek

Czechy przygotowują się do ważnych zmian w swoich przepisach dotyczących marihuany. Od 1 stycznia 2026 roku będzie tam legalne posiadanie do 100 gramów marihuany oraz uprawa do trzech roślin konopi na własny użytek. Dzięki temu, Czechy staną się drugim krajem w Unii Europejskiej, który zdecydował się na takie rozwiązania.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.