Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 218 / 68 / 0
Poradnik bardzo dobry!

————-
Spoiler:
lol [*]
  • 813 / 192 / 0
Też na to zwróciłem uwagę. Aż Eren krzywo makówkę nacięła z wrażenia pewnie xD.

Już wróciłaś do nas?

@ErenKruger
  • 1682 / 563 / 0
Ano jak to tworzyłem to oprócz wiedzy z głowy coś tam wiadomo sobie włączyłem, żeby kilka faktów potwierdzić zanim wyślę. No i kojarzę, że gdzieś tam pisali, iż projektując kodeinę miała być ona tylko i wyłącznie prolekiem morfiny, że nikt się nie spodziewał, że inne metabolity też będą aktywne. Jak dla mnie brzmi logicznie i sensownie, na 99% o to chodziło mi wtedy xD @ErenKruger

Edit pewnie Ci chodzi o to, że naturalnie występuje ona w opium, ale ja tu nie widzę sprzeczności, co najwyżej mógłbym teraz to zdanie rozbudować.
  • 218 / 68 / 0
@TymekDymek to naturalny alkaloid, projektowac to mogla go najwyzej ewolucja %-D
lol [*]
  • 1682 / 563 / 0
No to się domyśliłem o co chodzi, gitara, ale no faktycznie niepoprawność, tylko w jednym terminie, a nie w większym sensie. Nawet bym niedokładnością jedynie nazwał, bo poza samym znaczeniem tego słowa, przekazu zdania nie psuje. Ba, wręcz jestem pewien, iż to była nieuwaga bo pisałem to bazując na jakimś źródle, a nie swojej wiedzy. A w dodatku to na 99,(9)% źródło było anglojęzyczne!! Więc nieuwaga w tłumaczeniu dosłownie jednego słowa w zdaniu jest zrozumiała. Poza tym można też mówić chyba o projektowaniu jak konceptem w głowach wyjsciowym był pro-lek morfiny (a na upartego mogli nie wiedzieć, że kodeina występuje w maku). Na pewno też nie pisałem tego trzeźwy...

Kurwa, jakby to zebrać wszystko i podliczyć to nawet moja racja jest mojsza dodatnio!!!

No a tak na poważnie gratuluję sprawnego oka lub upartości i jeśli jakiś moderator jest w stanie mój grzech wyedytować to z góry dziękuję.

EDIT: nie i chuj, jak na moje to projektowali gotowy lek a nie samą cząsteczkę i chuj, po mojemu i się zgadza, a jak wąty to po śmierci pan Marek w niebie rozstrzygnie. No i po karmie i tak na chuj mi ona. Wszystkiego dobrego!
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Budowali z kostki brukowej... schowek na amfetaminę. Policjanci zatrzymali 27-latka z narkotykami

W niedzielę, 13 lipca br., gostynińscy policjanci zatrzymali 27-letniego mieszkańca powiatu gostynińskiego, który posiadał przy sobie amfetaminę. Narkotyki odnaleziono w prowizorycznej budowli z kostki brukowej. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.

Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Nie wiedzieli, że zatrzymują kolegę. Pijany policjant szalał na hulajnodze

Już jego „styl jazdy” zwracał uwagę, ale okazało się, że to dopiero początek problemów mężczyzny. Policjanci z Gniezna zatrzymali kierowcę hulajnogi. Miłośnik szaleństw na elektrycznym jednośladzie nie tylko był pijany, ale też miał przy sobie narkotyki. Lekkomyślny kierowca to... policjant.