twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 6 / / 0
Zrobiłem tak jak pisaliście niestety nic się nie zmieniło. Przesuszyłem ją, następnie podlałem z nawozem ( BioBizz ) i dalej dzieje się to samo. Nie wyrastają nowe listki, są bardzo malutkie i powoli każde usychają. Dodam, że łodyga zrobiła się taka czerwonawa.
  • 528 / 105 / 0
Polemizowałbym czy zrobiłeś tak jak pisaliśmy. Pisaliśmy (przynajmniej ja) żebyś po przesuszeniu podlał dobrym nawozem a podlałeś Biobizzem %-D Właściwie to którym konkretnie ?
Na początku roślina była podlewana biohumusem czyli praktycznie NPK 0-0-0, więc najpierw pojawiły się niedobory azotu i zdechły dolne liście (najpierw zżółkły, potem uschły), z czasem pojawiły się kolejne niedobory, na kwitnięciu zaczęło brakować potasu i się zrobiły takie żółto-brązowe brzegi na górnych liściach, a teraz jeśli piszesz o czerwonej łodydze to pewnie i fosforu zaczęło brakować. Biobizz (którykolwiek) tego nie dał już rady uzupełnić i takie efekty.
Ja bym zastosował teraz jakiś mineralny nawóz żeby szybko zadziałał, z dużą ilością P i K i liczył na to, że to dobra diagnoza %-D

Na tym etapie kwitnięcia nie spodziewaj się, że roślina będzie jeszcze jakieś nowe liście wypuszczała.
  • 6 / / 0
Zastosowałem fishmix i biobloom ://
A jaki nawóz mineralny byś polecił?
  • 12864 / 2511 / 0
Jakikolwiek - przejdź się do marketu i szukaj czegoś do kwitnących. Ja kupiłem (za 7 zł) coś takiego https://www.agrochemik.com/rosliny-kwit ... lanta.html NPK 13-26-18
Wolałbym coś bez N, ale nie znalazłem.

Rozpuszczasz ok 1 g (powinna być miarka) w wodzie i roślina powinna szybko to przyswoić (o ile nie ma jakiegoś problemu z pH).

Niestety jeszcze nie znalazłem odpowiedzi, czy konopie potrzebują więcej fosforu, czy potasu na kwitnienie. Patrząc na "dedykowane" nawozy, znalazłem zarówno takie z przewagą fosforu, jak i potasu.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych

Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.

Marihuana we Francji — mandat 200 euro, program medyczny i wojna o CBD

Francja ma jedno z surowszych praw narkotykowych w Europie Zachodniej i jednocześnie jeden z największych odsetków użytkowników. Od 2020 roku działa tam mandat 200 euro — który wcale nie oznacza dekryminalizacji.

Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca

Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.