Mi tak zdechło nasionko, a było zajebistej jakości. Think Big od DP.
W ciągu jednej nocy opadło na dno, wykiełkowało i się udusiło pod wodą.
Do autora wątku: stary, naprawdę te wszystkie podstawy masz opisane i tu na forum i w 1000 innych miejsc w necie. Zamiast angażować w zadawanie banalnych pytań tyle osób, wystarczy poszukać i poczytać...
Ostatnie pestki w tym sezonie kładłem od razu na waciki i w tym przypadku w zupełności to wystarczyło. Nie bardzo kumam po co w ogóle to pływanie - przecież dobrze namoczone waciki (2 warstwy) dają praktycznie ten sam efekt bez ryzyka komplikacji - dodatkowo pestki mają wilgoć z każdej strony.
Spotkałem się z opinia że własnie dobrze namoczyć jest automaty które racji grubszej skorupki maja ciężej wykiełkować.
Sam też tak zrobiłem z automatami - 24h i w wodzie i jak tylko nasionka pękały i pokazywało sie oczko - myk na waciki przykryte papierowym ręcznikiem, trzymane w ciemnym miejscu o temperaturze ok 25 stopni i kontrola wilgotności cały czas.
@modest
Jak to automaty to możesz namaczać w wodzie a potem na waciki. Generalnie możesz startowac na wacikach. trzeba pilnować wilgotności - podłoże i przykrycie ma być porządnie wilgotne ale nasiona nie mają być zanurzone w wodzie, waciki nie mają pływać w wodzie.Nie , nie zmieniasz żadnych wacików.Generalnie kiełek jest bardzo wrażliwy więc jakiekolwiek manipulowanie bezpośrednio nasionkiem ogranicz do minimum.Przenoszenie do gleby też ostrożnie i czysta najlepiej wyparzoną pencetą a nie paluchami.
Jest też fajna opcja - włożenie nasion przygotowanych w na wacikach i przykrytych papierem i porządnie zwilgoconych do torebki plastikowaj z zipperem , nadmuchanie jej i zamknięcie po czym umieszczeniu w ciepławym ciemnym miejscu.Robi się taki mini propagator.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem
Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa
Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.