Substancje psychoaktywne, których działanie polega na osłabieniu transmisji bodźców zewnętrznych do mózgu.
Więcej informacji: Dysocjanty w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1933 / 450 / 4
benzydaminę przyjmowałem rok czasu, w odstępach około tygodniowych czasami 2 tygodniowych...
ZAWSZE ale to ZAWSZE - kiedy substancja schodziła, przypominałem sobie takie rzeczy z dzieciństwa, że to mało, w najdrobniejszych szczegółach. Żadna inna substancja, z która miałem styczność tak DOBRZE nie działała na pamięć.

Mam już swoje lata, a od ostatniej dawki benzydaminy minęły 3 lata - pamięć mam wręcz wyśmienitą. Biorąc swój przykład do analizy, nie mogę powiedzieć, że benzydamina pogarsza pamięć, zaś śmiało mogę powiedzieć, że ją nawet polepsza...

Gdyby nie ten stan "dzień po" z miła chęcią przynajmniej raz w miesiącu wracał bym do tego mrocznego świata benzy.

Jeśli to komuś / w czymś pomoże:
- moje minimalne dawki to minimum 4 saszety + 2litry piwa ( 4 pak minimum ) spożywane w czasie trwania peaku.
Zazwyczaj starałem się poniżej 5 saszetek nie schodzić.
DXM
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.

Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.