Odwrotni agoniści receptorów histaminowych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 288 / 43 / 0
Też polecam bilastynę. Działa jak ma działać (znikają swędzące oczy i wodospad z nosa) nie powodując efektów ubocznych. Wcześniej jadłem fexofenadynę bez recepty ale na początku zażywania powodowała zamulenie.
You're an addict. So be addicted. Just be addicted to something else. Choose the ones you love. Choose your future. CHOOSE LIFE !!!
  • 1277 / 130 / 0
Zdecydowanie z tych łatwych do zdobycia promatezyna tylko na receptę.
  • 1 / / 0
Skuteczności leków II-generacji z tego co mi wiadomo jak dotąd dokładnie nie porównywano. Wspomina o tym choćby dr. n. med. Wodowska:
------------------------------------------
scalono DexPL

Skuteczności leków anty-histaminowych II generacji z tego co mi wiadomo dokładnie jak dotąd nie porównywano. Wspomina o tym choćby dr. n. med. Wodowska:

https://www.doz.pl/czytelnia/a2742-Ktor ... ny_wybrac
Różnią się między sobą dawką aktywną i przede wszystkim skutkami ubocznymi, w tym min. reakcje z innymi lekami.

Polecam pouczający artykuł grupy ekspertów w tym temacie. Skupiają się na bilastynie, ale omawiają kilka ważnych i ciekawych kwestii, jak np. metodę doboru leku względem danego pacjenta. Tytuł artykułu to: "Miejsce i kryteria wyboru leków
przeciwhistaminowych w leczeniu alergii. Stanowisko ekspertów". Link poniżej:

https://www.termedia.pl/f/f/15a8cec33bb ... 7fbc.pdf

I krótki cytat zeń:
Przy założeniu, że leki przeciwhistaminowe II generacji dostępne w Polsce mają porównywalną skuteczność w kontrolowaniu objawów ANN i pokrzywki, najważniejszym czynnikiem różnicującym wydaje się wpływ na OUN i związane z nim bezpieczeństwo terapii. Dlatego przepisując, zgodnie z wytycznymi, lek anty-H1, powinniśmy w pierwszej kolejności wziąć pod uwagę preparat o możliwie najmniejszym działaniu sedatywnym, szerokim indeksie terapeutycznym, korzystnej farmakokinetyce i jak najmniejszej liczbie interakcji lekowych.
Pozdrawiam
Wolna farmakologia! Sam decyduj, co odczuwać...
  • 3 / / 0
tabletki z cetyryzyną, 10 mg to chyba możliwe dostępne maksimum, jeśli chodzi o dawkę
  • 3119 / 1072 / 0
wiele substancji niebędących branymi za stricte "antyhistaminy" antagonizują rec. H1 i powodują efekt charakterystyczny dla tej kategorii - są to, m. in., cała masa starych neuroleptyków (pochodne fenotiazyny) takie jak: promazyna, perazyna, prochlorperazyna, chlorpromazyna i chlorprotyksen, czy lewomepromazyna (moim zdaniem strata zdrowia i czasu - jedynie promazyna i perazyna, czy chlorprotyksen może tu mieć miejsce na głębszy, niż tylko pobieżny, wgląd w farmakologię).

jednak jest pochodna fenotiazyny, która mimo tego faktu nosi miano leku antyhistaminowego, to mało już znany Diphergan (10 mg, 25 mg - obie smakowałem, tę drugą smakuję regularnie, pod opiaty głównie) lub syrop (Polfergan), czyli leki zawierające prometazynę. oprócz wpływu na swędzenie czy nudności, jak to antyhistamina, potrafi nieźle wyciszyć i być świetnym dodatkiem. stosowana codziennie jednak, może okazać się drogą zabawą - bo paczuszka 25 mg, to koszt ponad 42 PLN, więc przy normalnym dawkowaniu (75 mg/d) może uderzyć po kieszeni. na szczęście ja się obszukałem, a przysługują mi z POZ tylko 2 op., więc dużo nie tracę, ale taki produkt dopiero ma działanie - żadna substancja bez recepty, czy nawet hydroksyzyna, nie ma tutaj podjazdu. zatem prewencyjnie zalecam rozwagę i oficjalnie oczywiście odradzam łączenia prometazyny z opioidami i innymi środkami tłumiącymi OUN. choć też nie jest to jakiś młotek pokroju właśnie jakiegoś antypsychotyku - stąd taki podział jeszcze, niżeli inny.

jest jeszcze cynyrazyna - dosyć tanio, ale nie próbowałem jeszcze, więc nie mogę polecić osobiście.

pozdrawiam, przodownik.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu

Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.

DMT, meskalina i psylocybina mogły wyewoluować jako narzędzia ekologiczne

Chińscy naukowcy uważają, że naturalne substancje halucynogenne mogły ewoluować przede wszystkim jako narzędzia ekologiczne, pomagające organizmom przetrwać, bronić się i wchodzić w interakcje z innymi gatunkami.

Czysta fikcja. Dlaczego MSWiA udaje, że nie ma rąk ubrudzonych wojną z narkotykami?

Klasyczny urzędniczy unik w Polsce opanowano do perfekcji. Gdy obywatele pytają o absurdalne koszty i społeczne dramaty wynikające z obecnej polityki narkotykowej, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji (MSWiA) zasłania się procedurami: „Idźcie do Ministerstwa Zdrowia”. Problem w tym, że w rzeczywistości nie lekarze w kitlach, ale policjanci w mundurach zamykają rocznie tysiące ludzi za przysłowiowego grama. Czas wreszcie zacząć o tym rozmawiać.