Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 585 / 52 / 0
Tak wiem o tym juz teraz , post był skierowane do jakże pomocnej odpowiedzi dejvisa, który zarzucił mi lenistwo i odesłał do ustawy.

Przynajmniej empirycznie dowiem się po ilu godzinach mozłiwa jest lub nie, wykrywalność GBL/GHB w organizmie. :-)
  • 4024 / 375 / 953
Jeszcze co do kwestii
baltazargabka pisze:

Proszę o to definicja środka odurzajuacego o którą Ci chodziło jak rozumiem: zgodnie z art. 4 ust. 26 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii – środkiem odurzającym - jest każda substancja pochodzenia naturalnego lub syntetycznego działającą na ośrodkowy układ nerwowy, określona w wykazie środków odurzających stanowiącym załącznik nr 1 do ustawy.
- takie definicje określają po prostu jak w danej ustawie jest rozumiane dane pojęcie, nie stanowią natomiast koniecznie wykładni jak należy rozumieć je w całym prawodawstwie, jeśli będzie gdzieś użyte bez odniesienia do owej ustawy.
  • 506 / 12 / 0
@baltazargabka to jest dokładnie pytanie, które zadałeś:
baltazargabka pisze:
czy moga zabrac mi prawojazdy po wykruciu substancji we krwi, ktora jest legalna i nie jest na żadnym z załaczników do ustawy. Bo znajduje sprzeczne informację zarówno że można karalne jest prowadzenie auta pod wplywem kazdej substancji przypominajacej alkohol oraz opiniami ze karalne jest tylko prowadzenie pod wplywem jednej z substancji na
Piszesz, że znajdujesz jakieś sprzeczności i na dodatek kończysz pytanie w połowie tak, że do końca nie wiadomo o co pytasz. Jak dla mnie wlejona ustawa całkowicie rozwiewa wątpliwości (bo sorry ale wygooglowanie definicja środka odurzajuacego uważam za banał) i nie spodziewałem sie tak miłego odzewu na próbę pomocy.
http://www.youtube.com/watch?v=r16GL3N4PdM
"Jak działa jamniczek"
  • 34 / / 0
Znajomy spowodował wypadek , był trzeźwy , pare dni wcześniej spożywał eth-cata i podczas pobierania krwi wyszedł mu pozytywny wynik na metaamfetamine ! Uważajcie co wam vendor oferuje ...
  • 3854 / 316 / 0
Dziwna sprawa, ale zastanawiałbym się też w drugą stronę - precyzyjność/jakość tych testów, i badań laboratoryjnych.
Uwaga! Użytkownik Procent jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 585 / 52 / 0
TE podstawowe testy pogotowia i policji są często mylne, mi wyszła amf po mefie. Tylko akurat teraz to czekam nie na takie wyniki a na pełną analizę krwi pod kątem jakichkolwiek substancji psychoaktywnych, akurat robioną prez ośrodek któremu mógłbym zaufać co do rzetelnoci przeprowadzanych analiz. Mało to pocieszajace akurat w tym wypadku.
  • 3854 / 316 / 0
baltazargabka pisze:
akurat robioną prez ośrodek któremu mógłbym zaufać co do rzetelnoci przeprowadzanych analiz. Mało to pocieszajace akurat w tym wypadku.
Właśnie. A gdybyśmy nie mieli zaufania, co do rzetelności takowych testów ? Co nam wtedy przysługuje, i jak najlepiej postępować ? pokolenie Ł.K - weź odpowiedz, bo nie chce mi się ściągać całego sezonu 'Prawa Agaty' :-D
Uwaga! Użytkownik Procent jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.