pilleater pisze:Jest taki schemat, że przyszedł wczoraj list, iż dostałem adwokata z urzędu. Dawno temu synkowi tego adwokata nie chcąco wjebałem bo się przypierdalał itd, coś czuję, że ten adwokat nie będzie za bardzo mi przychylny. Tera pytanie do kogo i gdzie składać wniosek o innego adwokata - czuję po kościach, że skoro mi adwokata dali, to będzie nieco grubo i lepiej mieć takowego niż nie mieć, z tymże hmm taki adwokat jak w moim przypadku może mi jeno biedy narobić ;p Co tera?
Ja jak się odwoływałem w pewnej też nie prostej sprawnie administracyjnej do Urzędu Miejskiego to radca brał bez żadnej łaski 50zł za pismo.
Zależy jakie sprawy mamy na karku, czy grube czy raczej błache. Są prawnicy, którzy specjalizują się w pewnej dziedzinie np narkotyki, grupy przestępcze, morderstwa, wymuszenia, kradzieże. itp. NIe każdy adwokat weźmie każdą sprawę.
Jeżeli mamy na prawdę nabrechtane, to lepiej udać się do chłopaków z grup przestępczych. Oni zawsze mają zajebistych prawników. Niejednokrotnie z bardzo szerokimi kontaktami. A co za tym idzie z mozliwościami. I robią rzeczy niemożliwe. Potrafią wyciagnać z wielkiego szamba, albo zminimalizować karę do minimum. Byłem swiadkiem wielu takich spraw. Kasują krocie, ale wiesz za co płacisz.
Natomiast jeżeli sprawy są błache. Posiadanie jakiś małych ilości narkotyków, kradzież, przepychanka z urzędem skarobowym albo zusem, odwołania do psiarni w sprawie mandatów, napisanie jakiegoś pisma, to wystarczy "normalny" prawnik. Dobrze jeżeli ktoś już wcześniej ze znanych nam osób korzystał z jego usług.
Z resztą nazwiska dobrzych prawników są znane w każdym mieście.
jgw21 pisze:
Chytry dwa razy traci. Raz adwokata nie wziąłem :nuts: i skutki były opłakane zawiasy horrendalne koszty postępowania i ekspertyz do tego wysoka grzywna. To było DOBROWOLNE PODDANIE SIĘ KARZE !!. Byłem głupi bałem się, pies mnie podszedł na "przyjaciela wybawce z mych kłopotów" i klamka zapadła.
Drugi raz już z adwokatem śmiałem się z podobnego przypału.
Pozdrawiam.
W moim przypadku, oskarżenie o posiadanie łącznie blisko 500g nielegalnych substancji, podejrzenie o handel finalnie odpadło z braku dowodów. Adwokat specjalizujący się w tej tematyce: koszt łącznie jakieś 11tyś. Wyrok rok w zawieszeniu na dwa + grzywna 1tyś zł, koszty sądowe prawie 20tyś (generlnie to koszt badania ponad 50 substancji w prawie stu próbkach, kopia binarna dysków i analiza danych, badania przez biegłych psychiatrów). Korzyści z posiadania adwokata. Zatrzymanie trwało 24h i odbyło się poza komisariatem, podczas niego nie mogłem zostać przesłuchany, nie zastosowano aresztu tymczasowego do sprawy, na pierwsze przesłuchanie zgłosiłem się na komisar w towarzystwie adwokata po około 5 miesiącach od zdarzenia.
Czy się opłacało? Generalnie tak, wyrok dostałem wręcz śmieszny, znajomy za jednego jointa dostał więcej. Kosztów sądowych nic by i tak nie zmieniło. Jedyne co można sięzastanawiaćto czy tańszego adwokata by nie dałop rady znaleść, ale tu miałem pewność profesjonalizmu. Niestety płacić jeszcze za całość jeszcze trochębędę :-/
0202122 pisze:Z własnego doświadczenia i znanych mi osób wybór prawnika powinno się dobrze przemyśleć.
Zależy jakie sprawy mamy na karku, czy grube czy raczej błache. Są prawnicy, którzy specjalizują się w pewnej dziedzinie np narkotyki, grupy przestępcze, morderstwa, wymuszenia, kradzieże. itp. NIe każdy adwokat weźmie każdą sprawę.
Jeżeli mamy na prawdę nabrechtane, to lepiej udać się do chłopaków z grup przestępczych. Oni zawsze mają zajebistych prawników. Niejednokrotnie z bardzo szerokimi kontaktami. A co za tym idzie z mozliwościami. I robią rzeczy niemożliwe. Potrafią wyciagnać z wielkiego szamba, albo zminimalizować karę do minimum. Byłem swiadkiem wielu takich spraw. Kasują krocie, ale wiesz za co płacisz.
Natomiast jeżeli sprawy są błache. Posiadanie jakiś małych ilości narkotyków, kradzież, przepychanka z urzędem skarobowym albo zusem, odwołania do psiarni w sprawie mandatów, napisanie jakiegoś pisma, to wystarczy "normalny" prawnik. Dobrze jeżeli ktoś już wcześniej ze znanych nam osób korzystał z jego usług.
Z resztą nazwiska dobrzych prawników są znane w każdym mieście.
jak ty to robisz?
To co tu piszę, to tylko i wyłącznie moja bujna wyobraźnia. Jestem prawym obywatelem, żyje zgodnie z prawem i płacę podatki (psie kupy też sprzątam).
Z narkotykami nie mam nic wspólnego, jedynie czytam o nich na forum. Znajomych nie mam wcale. O grupach przestępczych słyszę co jakiś czas w radiiu albo telewizji.
A w niedzielę wyobraź sobie kolego, mam czas żeby iść do kościoła (zawsze daję na tace).
0202122 pisze:. NIe każdy adwokat weźmie każdą sprawę.
Inna rzecz jak może sobie ładnie dorobić - mafia nie szczędzi środków.
Z prochu powstales, z konta powrocisz...
synth-drugs-branch analizer
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
KAS: 88 kapsułek z kokainą w żołądku + 1 w saszetce
Funkcjonariusze z Pomorskiego Urzędu Celno-skarbowego w Gdyni (PUCS) wykryli przemyt znacznej ilości kokainy na terenie Portu Lotniczego Gdańsk-Rębiechowo. Do rutynowej kontroli został skierowany podróżny, który przyleciał z Londynu.
Narkofabryka w dawnej stadninie
Funkcjonariusze CBŚP i SG zlikwidowali w województwie śląskim nielegalne laboratorium narkotyków syntetycznych. Podczas realizacji zatrzymano na gorącym uczynku dwóch mężczyzn, a także zabezpieczono ponad 44 kilogramy gotowego narkotyku Alfa-PVP o czarnorynkowej wartości szacowanej na 3,5 mln zł oraz tysiące litrów substancji wykorzystywanych do jego produkcji.
Zasłonili alkohol na stacjach paliw. Testy zakończone, Orlen nie dołączył
Sposób prezentacji alkoholu w sklepach ma realny wpływ na sprzedaż - wnioski z pilotażu prowadzonego na przełomie stycznia i lutego na trzech stacjach benzynowych w Polsce są jednoznaczne. Do inicjatywy nie dołączył Orlen, który ma swoje stanowisko w tej sprawie. Podobnie jak sieć sklepów z alkoholem Duży Ben.