Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 2278 / 278 / 3
ShadySharky pisze:
Kawa dobra na kondycję jest.
Taka mocna wystarczy przed wysiłkiem wytrzymalosciowym.
A, właśnie, że nie. Akurat kofeina jest beznadziejna przed wysiłkiem wytrzymałościowym, bo tylko i wyłącznie pobudza. Mnie dodatkowo rozdrażnia i wiem, że nie jestem odosobnionym przypadkiem. Osobiście nie znam sportowca, który przed treningiem piłby jakiekolwiek wspomagacze z kofeiną (kawa, energetyki - izotoniki za to jak najbardziej). Znam za to wielu, którzy odradzają, bo "organizm sam się rozgrzeje". I w sumie mają rację.

Inna sprawa, gdy mówimy o substancjach, które mają "bonusowe" efekty...
Fenetylamina@tutanota.com
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
  • 992 / 25 / 0
Ja pije kofeine przed treningiem wytrzymałościowym. Przeważnie ok 180mg 1h-1,5h przed (kofeina osiąga peak po 2h od wzięcia) oraz 5 mg johimbiny. Straszna jest zjeba jak się potasu i sodu nie dostarczy po takich miksach - straszne bóle mięsni, potężne uczucie zmęczenia, bezsilności i zaparcia. Litr soku z pomidorów od razu załatwia problem (średnio ponad 2g sodu na litr i 1,5g potasu na litr [źródło]), sprawdzone nie tylko na mnie. Z tym sokiem to doradził mi wykładowca. Poza tym jak jest uzupełniony potas i magnez (ja stosuje farmaceutyczny chlorek magnezu w jednej dawce na noc) to stymulanty tego typu działają o niebo lepiej.

Polecam sok z pomidorów do stymulantów, będą lepiej działać. Piłem, sprawdziłem, polecam.

Pozdrawiam
  • 2278 / 278 / 3
Wildzen pisze:
Polecam sok z pomidorów do stymulantów, będą lepiej działać. Piłem, sprawdziłem, polecam.
Mógłbyś rozwinąć? Co to znaczy "lepiej"? Zaciekawiłeś mnie.
  • 992 / 25 / 0
Stymulanty podczas swojego działania wyciskają z organizmu jak najwięcej, potas reguluje pracę serca (po przez aktywację ATP'azy), odpowiada za nawodnienie komórek co jest ważne przy stymulantach. Nie będę zagłębiał się w mechanizm jakoś dokładnie, ale generalnie chodzi o to, że braki potasu powodują naprawdę chujowe samopoczucie, poirytowanie, depresję, niemoc. Wszystkie stymulanty, sport, pocenie się i wydalanie, wypłukuje potas, a zapotrzebowanie dla NORMALNEGO człowieka to ok 4,7g. Podkreślam NORMALNEGO, bo ktoś kto karmi się stymulantami potrzebuje więcej powiedzmy o ten 1-2g, tutaj już na czuja trzeba lecieć.

Teraz pomyśl ile ludzi bawiących się stymulantami dba o to by normę szamać w ciągu dnia?
Zjeść 4-5g potasu to jest sztuka, a co dopiero 7g. Dieta na stimach jest ważna jeżeli chce się coś pożytecznego z nich wycisnąć.

Stymulanty po potasie działają o niebo lepiej chociażby dlatego, że serce potrafi sobie poradzić na wyższych obrotach (wytwarza się więcej energii dla mięśnia sercowego) co poprawia komfort psychiczny, mięsnie są nawodnione i poprawiony jest transport glukozy do nich. Znika roztrzęsienie po stimsach, jakieś nieregularne walenie serca, lęki, sztywności mięśni czy bolesne kurcze (tutaj też magnez jest ważny). Przy wysokiej podaży sodu co w dzisiejszych czasach jest powszechne, należy dbać o dostarczanie potasu (jest to potrzebne do prawdłowego działania pompy sodowo-potasowej na błonach komórkowych).

Nie jest to historyjka wyssana z palca, empirycznie potwierdzone nie tylko przeze mnie, jak poszperasz to znajdziesz relację innych użytkowników.
O ile nie masz dużych braków to po dużej dawce potasu (nawet na raz, byle było by to w produktach spożywczych bo czyste sole potasu mogą powodować dosyć intensywne wymioty) przejdzie Ci od razu roztrzęsienie, drżenia mięśni, zadyszka przez niewydolne serducho, lęki, deprecha, irytacja.

Moim skromnym zdaniem, nalezy się tym zainteresować bo bardzo poprawia komfort zażywania takich środków. Spróbuj i zdaj relacje, nie kosztuje to dużo bo każdy ma w pobliskim markecie, morele suszone, banany i sok z pomidorów. Ewentualnie w aptece jest dostępny asparaginian, też polecany przy stymulantach, na forum tutaj szczególnie zachwalany.

Temat minerałów był już poruszany w temacie "doping mózgu" jeżeli chcesz więcej informacji, posty Tylera, JohnegoH albo Fajniejest. Wystarczy, że wpiszesz "potas".

Pozdrawiam
  • 2649 / 42 / 0
Takie odkrywcze posty, to perełki.
Dzięki, nie wiedziałem o tym :-D A na pewno się przyda.
  • 3523 / 55 / 0
Czy potas zalicza się do elektrolitów? Zauważyłem,że w ciągach metkatynonowych dużo sikam,a później występują u mnie takie objawy jak kolega wyżej napisał.Do tego dochodzą zimne poty które mnie bardzo irytują.Serducho też jakby pracowało ciężej i łatwiej mnie podirytować. Piję elektrolity kupione w aptece i pomaga od razu
  • 2652 / 387 / 0
WildMonkey pisze:
Czy potas zalicza się do elektrolitów?
Tak, jony potasu.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2278 / 278 / 3
Wildzen, dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Wczoraj miałem okazję testować przecier pomidorowy własnej produkcji (100% natura, jak to mówią) przy maratonie z 4-FMA. Cudów może nie było, ale działanie okazało się wyraźne. Rano praktycznie w ogóle psychicznej zjeby (no, nie licząc zaburzenia czynności psycho-motorycznych, ale to pewnie z powodu dopaminy).

Zresztą, podczas brania już sam fakt, że wypijam remedium dla mojego serduszka działał, jak należy (tak, wiem, placebo, bo placebo, ale skuteczne). ;)
  • 25 / / 0
Z tym potasem to prawda :-D Z ziomem obowiązkowo wcinamy banany przy maratonie xD A to dlatego że, mój przyjaciel któryś dzień z kolei ostro leciał po bandzie bodajże chyba z 3mmc. No i skończyło sie tym że jakieś skurcze miał, słąbo mu było, pikawa wariowała i odlatywał :cheesy: Czuł że coraz bliżej mu do Stwórcy i zadzwonił na pogotowie oznajmiając że, umiera :nuts: Karetkaa przybyła oczywiście zabrali go a pan doktor wytłumaczył mu że, to był tylko nie dobór potasu... I po jakiego grzyba wzywał karetkę xD
A ogólnie po maratonie nie mam problemu z treningami a uprawiam już od paru dobrych lat mma. Do siłowni też oczywiście w tygodniu zawitam i nie mam żadnych problemów z tym. Dobra dieta i najważniejsze jest to aby, dostarczać organizmowi niezbędnych składników by prawidłowo funkcjonował.
  • 3523 / 55 / 0
No to powiedzcie mi jeszcze czy potas należy spożywać przed braniem stymulantów,w trakcie ich działania czy już po fazie? Boję się,że organizm usunie go razem z moczem, a wiadomym jest,że po stimsach się dużo sika.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków

Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.

Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.

Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

Użytkownicy psychodelików inaczej przetwarzają emocje, m.in. szybciej rozpoznają zagrożenie - wynika z badania UJ. Kierujący nim prof. Michał Bola podkreślił, że przeciera ono szlaki w obszarze neuroobrazowania użytkowników psychodelików, jednak pełne zrozumienie ich wpływu na mózg wymaga wielu lat pracy.