twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 218 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kruczy »
przesadzilem dodalem 2 lyzeczki dolomitu na litr ziemi. dodalem takze perlit, ale pytanie brzmi:
czy listki dojda do siebie?
czy beda spowrotem zielone?
czy wyprostuja sie?
  • 225 / 8 / 0
czy listki dojda do siebie?
Tak- w pewnym stopniu.
czy beda spowrotem zielone?
Nie.
czy wyprostuja sie?
Tak.
Uwaga! Użytkownik Sweet Bulldog nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 25 / / 0
Nieprzeczytany post autor: DRAKOS »
Słuchajcie w koncu wykielkowaly mi Grapefruity , mam 2 sztuki , wieksza roslinka zaczela sie robic dziwna choc jest bardzo młodziutka (4dni) listki jakby robią sie złotawe ,napewno nie sa pieknie zielone jak powinny byc ,i juz nie sa tak ładnie uniesione do góry jak na poczatku tylko lekko zawijają sie do dołu , wyrastajace drugie pieterko tez ma cos nie tak , jeden listek wyrasta normalny a drugi bardzo malutki nie wiem co jest grane. Przesadzilem obydwie roslinki do normalnej ziemi kwiatowej ph 5,5-6,5 wczesniej byla ziemia uniwersalna ph 5-6 z dolomitem ,moze dalem go za duzo ,nie wiem ,jak myślicie pomoże to ?? ta nowa ziemia jest bardziej taka torfowa , tamta byla bardziej czarna i zbita ...
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2006 przez DRAKOS, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik DRAKOS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 218 / / 0
jezeli dales sama ziemie to blad. powinienes dac do tego perlit. ja mam ziemie i perlit pol na pol, ta metoda jest najlepsza. u mnie wyrosly 3 na 4, czyli mam o jedna za duzo(zostana najsilniejsze i najzdrowsze).
pozdro
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
jezeli dales sama ziemie to blad. powinienes dac do tego perlit. ja mam ziemie i perlit pol na pol, ta metoda jest najlepsza. u mnie wyrosly 3 na 4, czyli mam o jedna za duzo(zostana najsilniejsze i najzdrowsze).
pozdro
Bzdury piszesz kolego...

Niektórzy uprawiają bez perlitu i mają lepsze wyniki niż ludzie uprawiający z perlitem... Oczywiście wtedy trzeba mieć lepsze mieszanki ziem... itd...
Oczywiście perlit ułatwia uprawe...
A jesli chodzi o ilość to kiedyś już na ten temat były rozmowy i większość ludzi używa 1/3 perlitu... (czyli około 30%) i rośnie też zajebiście...

Jesli wyrosły ci 3/4 to dobry wynik. ale nie najzajeiściejszy... Wiekszość kiełkuje 4 nasiona i zbiera plon z 4 krzaków (femaleseeds)
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 25 / / 0
No wiec tak w tej nowej ziemi (bardziej pulchnej torfowerj ) młodsza roślinka wyglada ładnie , a w tej chorej nowe pieterko zaczyna wyrastac bardzo zielone a złocenie listków chyba powoli ustaje , teraz nie wiem czy to byla wina innej ziemi (uniwersalna kwiatowa ph5-6) czy za duzo dolomitu czy moze poprostu roslina byla słaba bo jak wspomne pestka z którego wykielkowala byla bardziej jasna taka zielonkowata pękła tez nie tak jak wszystkie czyli prosto wzdłóz pestki tylko tak jakos bokami popękała , moze to wina juz od samej niedojrzałej pestki , mial ktos moze takie przypadki ?? mozliwe ze juz sie nie dowiem czy to wina pestki ,ziemii czy dolomitu ??
Acha dodam jeszcze takie cos : sadzoneczki mam w malutkim boxie 28x16cm w srodku 2x kompaktowa swtetlówka jedna 20 a druga 18 wat . I powiem takie rozwiazanie jest zle gdyz roslinka stojaca pod slabsza swietlówka zawija to jeden listek ku jednej drugi ku drygiej swietlówce i to dziwnie wyglada ,rozwiazalem to tak ze odgrodzilem kawalkiem tektury swiatlo od swietlówek ze teraz 1 swietlowka przypada na 1 roslinke ,,efekt zobacze jutro , czyli spodziewam sie ze terz rozliny beda symetryczne :)Pozdrawiam...
Uwaga! Użytkownik DRAKOS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 218 / / 0
LeonardoDaVinci pisze:

Bzdury piszesz kolego...

Niektórzy uprawiają bez perlitu i mają lepsze wyniki niż ludzie uprawiający z perlitem... Oczywiście wtedy trzeba mieć lepsze mieszanki ziem... itd...

Jesli wyrosły ci 3/4 to dobry wynik. ale nie najzajeiściejszy... Wiekszość kiełkuje 4 nasiona i zbiera plon z 4 krzaków (femaleseeds)
moze i nie mam doswiadczenia z konopiami, ale mlodym roslinkom trzeba ulatwic rozwijanie systemuu korennego. oczywiscie pozniej po przesadzeniu mozna zmniejszyc ilosc perlitu lub tak jak mowisz zstapic go innymi skladnikami

a co do kielkowania to mialem 3 slabo dojrzale pestki i balem sie ze nic z tego nie bedzie, ale jest:), wlasniie mi rosnie 2 pietro listkow:)
pozdrawiam
  • 1736 / 18 / 0
kruczy no masz racje perlit ułatwia ale nie jest konieczny...
Tak czy inaczej dobrze jest sypać ale niemżna przesadzać 1/3 wystarczy spokojnie (około 30%)

Kov nie sypie perlitu a ma zajebsite planty ;P dlatego uwazam ze perlit nie jest konieczny...
  • 25 / / 0
A pod jakim światłem trzymasz maluchy ?? jaka powinna byc odległośc malutkiej roslinki od zarówki energooszczędnej 20 watt ??
  • 1736 / 18 / 0
taka zeby temperatura przy szczycie nie przekraczala 30stopnii
ODPOWIEDZ
Newsy
Japończycy odkryli, dlaczego papieros pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Palenie tytoniu związane jest z olbrzymią liczbą różnorodnych zagrożeń dla zdrowia. Są jednak sytuacje, gdy papieros pomaga. Tak jest na przykład w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Nie od dzisiaj wiadomo, że papierosy przynoszą ulgę osobom cierpiącym na tę chroniczną chorobę. Naukowcy z japońskiego instytutu badawczego RIKEN odkryli mechanizm, który stoi za zbawiennym skutkiem dymka. Dzięki nim chorzy będą mogli poczuć ulgę, bez narażania się na choroby powodowane paleniem.

Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.

Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.