Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 329 / / 0
Nie celowo, raczej odpowiedzialność cywilna i karna nie wchodzi w grę, dlaczego? Dlatego, że zapewne sąd uzna małą szkodliwość społeczną tak jak napisałeś, chyba, że któryś z policjantów naprawdę uszkodził któregoś jego kolegę.
Jeżeli chce im uprzykrzyć życie, bo nic więcej nie zyska, a już zapewne nie odszkodowanie bo niestety nie żyjemy w USA, gdzie wydział wewnętrzny naprawdę węszy i robi problemy, to pozostaje mu poinformować o tym WKW i czekać na efekt. Niestety żyjemy w policyjnym państwie i to jest w sumie walka z wiatrakami, no cóż pozostaje mu życzyć powodzenia %-D
..kiedy trip Cię nie dopada, to zapytaj się o maga, mag to tripiarz jest największy, psychodela stan najlepszy..

wtf?! .. i ja to napisałem? grubo.
  • 1530 / 10 / 0
Będzie jeszcze gorzej:
Trzeba przypomnieć, że w zakresie bezpieczeństwa publicznego grupa rządząca podejmuje dwojakie działania. Z jeden strony uchwalane są przepisy umożliwiające siłową rozprawę ze społeczeństwem oraz poszerzanie uprawnień policji i służb, z drugiej zaś, tworzy się w policji takie warunki pracy, które powodują masowe odchodzenie doświadczonych i wykształconych funkcjonariuszy. W ich miejsce napływają ludzie pozbawieni wartości etycznych i intelektualnych, posiadający zaledwie predyspozycje fizyczne do pracy w oddziałach prewencji.

Temu celowi służyła m.in. tegoroczna nowelizacja ustawy o policji, w której dokonano zmiany warunków, jakie musi spełniać osoba pragnąca podjąć służbę oraz zmiany zasad postępowania kwalifikacyjnego. Dotychczas kandydat do pracy w policji musiał być nie karany zarówno za przestępstwo, jak i za wykroczenie. Obecnie zrezygnowano z wymogu niekaralności za wykroczenia, jako „nadmiernie rygorystycznego”. By zostać policjantem wystarczy, jeśli kandydat nie będzie skazany prawomocnym wyrokiem za przestępstwo umyślne lub przestępstwo skarbowe. Tym samym, do pracy w szeregach policji trafią osoby skazane za wszelkiego rodzaju wykroczenia, np. przeciwko porządkowi i spokojowi publicznemu lub oskarżone o czyny chuligańskie. Jeśli - zdaniem komendant wojewódzkiego „kandydat wykazuje szczególne predyspozycje do służby w Policji” – nie musi mieć nawet wykształcenia średniego, by stać się „stróżem prawa”. Oznacza to, że każdy z lewackich bandytów zakłócających polskie święto, mógłby bez najmniejszych przeszkód trafić w szeregi policyjne. Rząd Tuska zamiast zwiększyć nakłady na policję i uczynić pracę w niej bardziej atrakcyjną, zmniejszył wymagania rekrutacyjne, licząc na przyciągnięcie ludzi nie mających większych wymagań ani perspektyw zawodowych.

Takie zasady tworzenia struktur siłowych umożliwią wkrótce powołanie formacji podobnych do ZOMO i sprawią, że będzie dochodziło do coraz liczniejszych aktów nadużycia uprawnień oraz bezzasadnych represji w stosunku do obywateli.

Budowaniu z policji politycznego narzędzia, służyła również nowelizacja uchwalona we wrześniu br. Umożliwia ona prezydentowi "w szczególnie uzasadnionych przypadkach" natychmiastowe awansowanie funkcjonariuszy na stopień nadispektora, z pominięciem wymogu odsłużenia czterech lat w stopniu inspektora. Policyjni związkowcy zwracali uwagę, że przyjęta w ekspresowym trybie nowelizacja ma ułatwiać awansowanie na najwyższe stopnie funkcjonariuszy szczególnie zasłużonych dla obecnej władzy. Ta regulacja nawiązuje do znanej z PRL-u zasady promowania „biernych, miernych ale wiernych” i doprowadzi do stworzenia kadry policyjnej podległej wyłącznie interesom władzy.

Nadużyciom w policji i brutalnym praktykom sprzyja również poczucie bezkarności. Zależny od władzy tzw. aparat sprawiedliwości nie wykazuje bowiem żadnego zainteresowania przypadkami łamania prawa przez źle wyszkolonych i zdemoralizowanych funkcjonariuszy. Jeśli obserwujemy sceny pobić czy zachowań wyniesionych wprost z arsenału komunistycznej SB – jest to zasługą polityki rządu PO-PSL i celowego wytworzenia atmosfery przyzwolenia dla takich patologii. Oświadczenie Tuska o „najwyższym profesjonalizmie służb i warszawskiej policji” podczas akcji 11 listopada, będzie dostateczną wykładnią stosowania prawa.

Policyjni związkowcy sami zdają sobie sprawę, jak władza wykorzysta te zdarzenia. W stanowisku Zarządu Wojewódzkiego NSZZ Policjantów województwa wielkopolskiego z 12 listopada br. napisano m.in.: „Policja od dłuższego czasu wnioskowała o zmianę przepisów, jednak władza nic sobie z tego nie robiła. Obecnie Prezydent RP i Premier RP oraz inni politycy publicznie mówią o potrzebie zmiany prawodawstwa. W naszej ocenie jest to „hipokryzja” polityczna ukierunkowana na pokazanie społeczeństwu, że władza jest skuteczna i wychodzi naprzeciw jego oczekiwaniom.”

Nie ulega wątpliwości, że nikt z prawdziwych organizatorów ani prowodyrów bandyckich napaści nie poniesie odpowiedzialności. W państwie prawa musiano by zdelegalizować szereg lewackich organizacji, aresztować dziesiątki policjantów, zaś mediom współuczestniczącym w szczuciu i dezinformacji, odebrać koncesje. Ponieważ organizacje te i ośrodki propagandy stanowią podporę grupy rządzącej – mogą liczyć na bezkarność.
całość: http://cogito.salon24.pl/366085,za-dwa- ... rople-krwi
"Przyszła wojna będzie wojną niewidzialną Dopiero gdy dany kraj zauważy że jego plony uległy zniszczeniu jego przemysł jest sparaliżowany jego siły zbrojne są niezdolne do działania zrozumie nagle że brał udział w wojnie i że tę wojnę przegrywa"
  • 165 / 3 / 0
a mi się podoba funkcjonowanie wydziału wewnętrznego pOLICJI czyli takiej policji w policji. Swego czasu w mieście którym mieszkałem podejrzewano paru policjantów o branie łapówek, ci z wewnętrznego udawali jakiś rozwozicieli napojów i zaproponowali policjantom zgrzewkę coca coli za odstąpienie od mandatu. I tym oto sposobem 2 policjantów poleciało za kilka butelek koli buahaha. Jak o tym przeczytałem to mało nie spadłem ze stołka
Uwaga! Użytkownik WildMonkey-Sverige jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 49 / / 0
WildMonkey-Sverige pisze:
a mi się podoba funkcjonowanie wydziału wewnętrznego pOLICJI czyli takiej policji w policji. Swego czasu w mieście którym mieszkałem podejrzewano paru policjantów o branie łapówek, ci z wewnętrznego udawali jakiś rozwozicieli napojów i zaproponowali policjantom zgrzewkę coca coli za odstąpienie od mandatu. I tym oto sposobem 2 policjantów poleciało za kilka butelek koli buahaha. Jak o tym przeczytałem to mało nie spadłem ze stołka
Gdyby tak chodziło nie o zgrzewkę koli tylko kilka tirów alkoholu to już co innego!:)
Uwaga! Użytkownik Fantasticfru nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 6 / / 0
Nie było by Ci wesoło jakbys sam stracił taką dobrą "posadkę".
Chod w tym przypadku, to już skrajne matoły a nie Policja (odstapic od mandatu za zgrzewkę Coli, przynajmniej dali im po zgrzewce 2 litrowej, 10 butelek ? :D).

Teraz w stolicy sobie takie kontrole urządzają i to w drogówce.
Także w święta i do końca stycznia, możecie rzadziej liczyć na "dogadanie się", bez punkcików i uiszczenia sporej ilości kwitu.

A co do autora tematu, to dla mnie był wytrzepany "piwkiem z krajową wkładeczką" :D, cały jakiś taki wytelepany i uczepił się 3 przeczytanych zdań gdzieś w internecie na temat praw Policji.
Było czekać grzecznie, nie przyjmować nawet 100 zł mandatu (wtedy bys się w sądzie dowiedział, kto sporządził notatkę etc...) - podpisanie mandatu = przyznanie się do winy w 100%.
Uwaga! Użytkownik Indyczka jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 8 / / 0
dobrze, że to nagrałeś. masz do tego pełne prawo, nawet do opublikowania tego (co prawda pewnie ci funkcjonariusze staraliby się ci pewnie wmówić, ze nie). teraz tylko złożyć skargę i czekać. co prawda od mandatu może ci się nie uda odwołać, ale zachowanie policjantów prawdopodobnie zostanie im wynagrodzone. mam nadzieję, że tego nie zostawisz.
swoją drogą, rzeczywiście byłeś trochę irytujący. no ale przecież taka ich praca, nie wolno im było tak postępować.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

Żołnierz brygady pancernej handlował narkotykami na dużą skalę

Starszy kapral 1. Warszawskiej Brygady Pancernej został zatrzymany w podwarszawskich Markach za handel dużymi ilościami narkotyków, głownie marihuaną i pochodnymi mefedronu. W tym samym czasie w Końskich wpadł jego wspólnik. Żandarmi i policjanci przeszukali trzynaście lokali i samochodów na terenie kraju, w których miały znajdować się narkotyki.

Marihuana we Francji — mandat 200 euro, program medyczny i wojna o CBD

Francja ma jedno z surowszych praw narkotykowych w Europie Zachodniej i jednocześnie jeden z największych odsetków użytkowników. Od 2020 roku działa tam mandat 200 euro — który wcale nie oznacza dekryminalizacji.