Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Zablokowany
  • 13 / / 0
tak jak poprzednicy napiszę o TLPD , na wiki napisali, że skutki uboczne mijają po ok. 2 tyg. ... u mnie suchość w ustach zmniejszyła się po ok. 3 tyg. Biore anafranil sr (klomipramina). Antydepresyjnie działa na mnie podobnie jak SSRI, ale DZIAŁA (w przeciwieństwie do SSRI których próbowałem) przeciwlękowo. Do tego biore spamilan (30mg/d).

Jeszcze jeden plus dla anafranilu - dużo lepiej śpie i budze się wyspany i nie mam potrzeby wspomagania się kofeiną.

na wiki znajdziesz nazwy i grupy leków przeciwdepresyjnych, o innych nie będe się rozpisywać, bo nie próbowałem
  • 454 / 28 / 0
Wymieniacie leki bez zastanowienia i kluczowego pytania które powinno paść na wstępie-co Ci dolega autorze topiku??
  • 71 / 5 / 0
Afobazol - nieźle aktywizuje, dobrze poprawia nastrój, lubiłem go brać. Fajny serotoninowy, ciepły nastrój i luzik.
Agomelatyna - troszkę gorzej niż wyżej, głównie dobra na nastrój, na lęki słabsza/niezbyt silna
Selegilina - też głównie na depresję, zwiększała mi "czucie" i koncentrację, świetnie podnosiła wydolność fizyczną organizmu, na lęki się nie nadaje, ale i tak jest bardzo ciekawym lekiem wg mnie.
  • 1111 / 17 / 0
Po co kolejny wątek ogólny o wyborze antydepresantów? Zamykam.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Czy wyleczymy Alzheimera marihuaną? Naukowcy udowodnili, że jej mikrodawki są bardzo skuteczne

Szybkie starzenie się społeczeństwa powoduje, że dramatycznie poszukujemy nowych metod leczenia choroby Alzheimera. Kolejne sposoby nie działają, a neurodegeneracyjne schorzenie dotyka coraz większej części populacji. Naukowcy kierują swój wzrok w stronę mikrodawkowania marihuany, które ma poprawiać zdolności pacjentów i nie wywoływać „haju”. Wiarygodne źródła pokazują, że to… działa.

Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn

Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.

Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.