Dyskusja na temat rodziny roślin (Solanaceae) z rzędu psiankowców.
ODPOWIEDZ
  • 1387 / 5 / 0
Zieleń pisze:
wiele psychoaktywnych powojów nie ma tradycyji używania w celach szamańskich czy religijnych
Np? :D
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 608 / 9 / 0
argyreia nervosa, różne ipomoee rozsiane po Indiach i reszcie Azji, czy nawet nasz powój polny potrafiący spowodować niezłą głupawkę ;-)
  • 1387 / 5 / 0
No z naszym powojem to troszkę przesadziłeś chyba :D Szybciej sraczki byś dostał ;)
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 608 / 9 / 0
sranie bym pamiętał :cool:
konkretniejsze info (niewiele) znajdziesz na entheogen.com lub paląc/jedząc kwiaty (które pewnie zbyt zdrowe nie są). nawet nie taki OT bo zawiera kilka tropanowców ;-)
  • 2244 / 25 / 0
Czarownice, kiedy już w lot się udawały, nie zabierały ze sobą żadnego spadochronu. Nie był im potrzebny.
  • 1387 / 5 / 0
:huh: ostro.... Czytałem, że to środek przeczyszczający, ale nie pomyślałem o kwiatach :D
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 2244 / 25 / 0
Znów spamujesz. Kwiaty nie kończą działania psiankowatych.
  • 608 / 9 / 0
nabijasz do jakiejś konkretnej liczby? %-D
  • 2244 / 25 / 0
Ja? Udzielam się tylko tam, gdzie się na czymś znam, znaczy wydaje mi się, że się znam. ;-)
  • 1387 / 5 / 0
Odpisując mi po 2 tygodniach i zarzucając spam stajesz ze mną na podium :)
– Jak zdołałaś wrócić?
ODPOWIEDZ
Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.

Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.