Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 3129 / 26 / 0
PcP pisze:
@chsn:LOL. Otwierają np.izba celna.Było o tym na forum.
Chodziło mi o przesyłki krajowe, to chyba oczywiste.
High, how are you?
  • 5299 / 104 / 0
Z przesyłkami krajowymi pocztą pilleater nie odnotował dotąd jakichkolwiek złych interakcji z policją, czy innymi złymi dla używkownika instutucjami nakazująco-zakazowymi. Interakcje takie występują na ogół tylko gdy dana instytucja nakazująco-zakazowa jest poinformowana wcześniej przez jakiegoś tępego skurwysyna konfidenta. Pocztylionowcy na ogół mają ciężko wyjebane na zawartość śmioerdzącą dragami w listach, acz lepiej jak lepiej - i pilnować, by wnętrze się nie rozleciało ;)
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 13 / / 0
Witam, poczta polska to swoją drogą - ale zakładając ze dragi wysyłam, lub odbieram poprzez prywatną firme kurierską, czy aby organy ścigania nie mają prawa przejrzenia tej paczki?
Firma kurierska chyba sobie taki warunek zastrzega, czekam na odpowiedź :)
  • 76 / / 0
jeśli ktokolwiek przejąłby taką paczkę to musiałby przeprowadzić testy na obecność zakazanych substancji, a to znacznie opóźniło by przyjazd kuriera do domu. Zresztą myślę że jeśli coś jest dobrze zapakowane to raczej problemu nie ma. Prywatnym firmom takim jak DHL powinno zależeć na klientach - płacisz i wymagasz. Drogę paczki od nadania śledzisz przez internet więc wiesz co się z nią dzieje w każdej chwili. Zresztą jeśli to niewielka ilość to przypału nie powinno być.
  • 2179 / 31 / 0
paczki zapewne są losowo sprawdzane ale listy bardzo wątpliwe. Stąd dragów nie wysyła sie w paczkach tylko w listach wtedy raczej bez problema, choć straszliwego pecha zawsze ktoś może trafić. Zdarza sie na drodze wyjątków.
  • 261 / 2 / 0
Trzy tygodnie temu sprawdzili mi pocztex na Wrocławskiej sortowni. W środku było 100g, paczka ubezpieczona pobraniowa. Zawartość dotarła do celu bo towar był legalny. Także zdarza się ;-) Zapewne uwagę zwróciła mała waga i duża kwota pobrania.
  • 294 / 5 / 0
mój ziomek tam pracuje, może to on? ;-)

zwykłe listy często giną. z kolei polecony musi być podpisany przez adresata.
najlepiej wydaje mi się wysłać polecony, z lewymi danymi zwrotnymi (tylko, że wtedy jak paczka nie dojdzie, to bajbaj) i poinstruować odbierającego żeby od razu nie otwierał listu (jeśli zawartość jest znana stróżom prawa, to mogą chcieć dojebać się na gorącym), najlepiej niech go położy gdzieś [zamkniętego], wyjdzie na dwór, przejdzie się gdzieś, sprawdzi czy nie ma nic podejrzanego i, jak jest spoko, dopiero po powrocie go otwiera.
o co chodzi? w razie zasadzki można powiedzieć: a, dostałem jakiś list, nie spodziewałem się żadnego, ale jak ktoś mi wysyła to co mam nie odbierać? jebnąłem na stół, bo nie miałem czasu sprawdzać.

nie wiem czy polskie pieski aż tak by kombinowały, a sposób jest z jakiejś amerikańskiej stronki.

[Dostajesz plusa :) ]
  • 15 / / 0
A nawet jak otworzyłeś ,to co z tego ? a skąd masz wiedzieć co jest w środku : może taliby przesłali ci wąglika a może to jakaś trucizna ?- bierzesz to w kieszeń razem z kopertą i chop na miasto do kolegów na konsumpcję ,a jak cię zawiną nawijasz :

-dobrze że was widzę panowie bo właśnie dostałem pocztę z podejrzaną zawartością niewiadomego pochodzenie i jako wzorowy obywatel państwa ''koalicji anty-terrorystycznej" niezwłocznie udaję sie na komisariat aby dać tą substancję do analizy w laboratorium
:)
  • 4024 / 372 / 951
Heh, zdaje się, że Cię poniosła wyobraźnia lekko... chyba, że to tylko taka żartobliwa ekstrapolacja. Gdyby było tak jak piszesz, to można by nosić przy sobie dowolne narkotyki, byleby tylko wraz z zaadresowaną na siebie kopertą...
  • 2814 / 14 / 0
Policjanci rozpracowali dilerów rozprowadzających narkotyki pocztą kurierską,2010-09-02,KWP.lublin.pl pisze:
Policjanci wspólnie z prokuratorami ustalili, że we wtorek rano do 25-letniego Łukasza T. z Sanoka zostanie za pośrednictwem firmy kurierskiej doręczona przesyłka, w której mogą znajdować się narkotyki. Zaraz po odebraniu jej przez 25-latka policjanci wkroczyli do akcji. Informacja potwierdziła się, kiedy funkcjonariusze CBŚ otworzyli pakunek. Okazało się, że było w nim prawie 1 kilogram suszu marihuany. Nie były to jedyne narkotyki jakie posiadał mieszkaniec Sanoka. Mundurowi w jego samochodzie ujawnili ponad 5,5 grama amfetaminy. Mężczyzna został zatrzymany, a na poczet przyszłej kary funkcjonariusze zabezpieczyli pieniądze w kwocie 1,2 tys. złotych.
Trochę mimo tego udało im się rozesłać.

Sposób @dzilo wydaje mi się za słuszny,ale nie obędzie się bez rozprawy,zeznań i ogólnie sporo czasu straconego w razie wpadki.Zrobią dochodzenie skąd pochodzi,zweryfikują zeznania itd.Istnieje spore ryzyko,że mimo wszystko osoba zostanie skazana.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
„Lewe” recepty na opioidy i środki odurzające w paczkach

Prokuratura w Nowym Targu prowadzi dużą sprawę. Lekarz wystawiał „lewe” recepty na leki opioidowe, a ksiądz był jednym z odbiorców środków odurzających. To jedni z wielu zatrzymanych do sprawy osób. Nowotarska prokuratura prowadzi śledztwo, które dotyczy zatrzymanych z czterech województw, a także przerzutu środków odurzających za granicę.

Marihuana a ciąża i płodność – badacze z UM Wrocław: „Nie ma bezpiecznej dawki”

Normalizacja marihuany w debacie publicznej idzie w parze z rosnącym przekonaniem, że to „naturalna” i mniej inwazyjna alternatywa dla farmakoterapii. Jednak najnowszy przegląd 64 badań przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pokazuje, że THC nie jest obojętne dla układu rozrodczego ani dla rozwijającego się płodu. Eksperci wskazują, że kannabinoidy wpływają na centralne mechanizmy płodności, a skutki ich działania mogą być długofalowe – także dla przyszłych pokoleń.

Zapomniał o marihuanie ukrytej w drewnianym wychodku

Płońscy kryminalni nie spodziewali się znaleźć narkotyki w takim miejscu. 25-latek z gminy Glinojeck postanowił ukryć torbę z marihuaną w drewnianym wychodku za domem. Z czasem o swoim „składzie” zapomniał, ale pamięć odświeżyli mu funkcjonariusze, którzy przyjechali z niezapowiedzianą wizytą. Mężczyzna usłyszał zarzut posiadania narkotyków, a wkrótce może usłyszeć kolejne.