Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 1558 / 18 / 0
To weź mi wyślij na mój ardres 1g mdma z innego kraju, ja Ci na pm wyślę dane, i potwierdzimy teze, czy łapią czy nie, cała odpowiedzialność na mnie :*)
  • 757 / 31 / 0
Oglądałem reportaż na tvn warszawa, gdzie policjant tłumaczył to tak: "Jeśli przychodzi do kogoś paczka, w której wykryliśmy, coś nielegalnego, nie alarmujemy o tym adresata, tylko oddajemy ją na pocztę i czekamy, aż się po nią zgłosi, jeśli odbierze i sam nie powiadomi policji, to go zatrzymujemy."

brzmi logicznie
Mi się wydaje, że brzmi zbyt logicznie i jakoś ciężko mi się przekonać do tego, żeby nasza policja była zdolna coś takiego zrobić. Wystarczy przecież pomyśleć: Aby stwierdzić legalność/nielegalność substancji muszą to wysłać do laboratorium (swoje to trwa - wysyłka, testy, odesłanie +opieszałość funkcjonariuszy. Swoje to kosztuje). Jeśli jest to jednak prawda to wystarczy nie odbierać przesyłek dochodzących podejrzanie długo.
  • 2814 / 14 / 0
Mogą przeprowadzić szybkie testy w celu określenia substancji(kilka minut),zabrać próbkę do badania laboratoryjnego.Jak paczka dotrze będą mieli wynik to mogą się bawić...
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 99 / 5 / 0
Ponawiam pytanie; czy wszystkie paczki/listy są prześwietlane na lotnisku? Mam na myśli przesyłki lotnicze.
  • 1169 / 17 / 0
chuja nie sprawdzaja. przyslalem sobie z amsu 5 g ww i 5 bubble guma w 1 kopercie a w drugiej 5g afghan powera.
Siostra odebrala i czekalo po powrocie z wakacji :yay:
  • 2129 / 31 / 0
Mimo wszystko byłbym ostrożny w stwierdzeniu, że "chuja sprawdzają ". Ostrożności nigdy nie za wiele, zwłaszcza w takim przypadku. Już lepiej się dogadać ze sprzedawcą by w jakiś sposób zakonspirował przesyłkę.
  • 11 / / 0
Najbardziej trzepane są przesyłki z poza EU, a chyba juz krytycznie z Chin i Japonii, aby przesyłka wzbudzila zainteresowanie celników musi być jakas podstawa do tego, na przeswietleniu moze wyjśc coś interesującego albo np. na ten sam adres przychodzą czesto przesyłki z tego samego kraju albo z innych krajów o wiekszej wadze i są czesto ubezpieczone na jakas tam kwote to juz jest podejrzane, zwlaszcza kiedy jest deklarowana dziwna zawartość, która raczej nie odnajduje się w formie produktu który znajduje sie w paczce, przykladowo ktos deklaruje, że w środku są modele samolotów, a jak sie poprzekreca paka to slychac sypiacy sie proszek %-D no a jak cos bedzie nie tak, to przechwycą adresata w momencie odebrania paczki, ew. moze przyjsc wezwanie w celu wyjasnienia zawartosci, ale to najczesniej jest jak nie są czegos pewni.
  • 1 / / 0
A wiecie jak wyglada sytuacja z zamawianiem dopalaczy z Czech? Nie do konca wiem co w tym siedzi, czy legal czy nie. Czy groza mi jakies konsekwecje prawne? Wydaje mi sie ze sporo osob zamawia dopy z Czech, i czy jest jakas mozliwosc ze po jakims czasie dokopia sie do mojego zamowienia i udowodnia mi posiadanie jesli juz dawno tego nie bede mial? Sorry, moze glupie pytania ale ostatnio slyszalem duzo zbieznych opinii ;x
  • 2814 / 14 / 0
Jeśli dopalacze zawierają kontrolowane substancje przez ustawę o przeciwdziałaniu narkomanii to przemyt. Jeśli zawierają są tylko środkami zastępczymi to sanepidu zainteresowanie, być może zatrzymanie przesyłki.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 261 / 2 / 0
W ciągu ostatnich kilku dni zatrzymano dużo paczek z czech od kilku sprzedawców dopalaczy. Najdziwniejsze jest to że część zamawiających otrzymała swoją przesyłkę lecz bez produktów kolekcjonerskich (otrzymali bletki, lufki itd)

Urząd celny powołał się na Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu wykonywania kontroli przesyłek w obrocie pocztowym.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.

Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.

Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?

Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.