Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 254 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: eikrl »
O mi chodziło, że nazwa depresanty nie jest związana z depresją w sensie zaburzenia psychicznego, a depresyjnego działania na CUN.
Mówisz o emocjonalnej stronie trzeźwienia po ciągu alkoholowym... faktycznie człowiek przyzwyczaja się do innego stanu, i przejść znów do trzeźwości jest ciężko, a jak człowiek sobie flaszkę otworzy jeszcze następną to robi się odrazu "lepiej", bez tego dół, i chęć wypicia czegokolwiek.
Generalnie alkohol tylko z głową, bez przesady, ale z tym jest ciężko :-/
Uwaga! Użytkownik eikrl nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 99 / 5 / 0
Re:
Nieprzeczytany post autor: bzium »
eikrl pisze:
O mi chodziło, że nazwa depresanty nie jest związana z depresją w sensie zaburzenia psychicznego, a depresyjnego działania na CUN.
Mówisz o emocjonalnej stronie trzeźwienia po ciągu alkoholowym... faktycznie człowiek przyzwyczaja się do innego stanu, i przejść znów do trzeźwości jest ciężko, a jak człowiek sobie flaszkę otworzy jeszcze następną to robi się odrazu "lepiej", bez tego dół, i chęć wypicia czegokolwiek.
Generalnie alkohol tylko z głową, bez przesady, ale z tym jest ciężko :-/
Bardziej OUN niż CUN, ale mniejsza... Depresyjne działanie na układ nerwowy nie wiąże się z depresją, tylko z depresyjnym działaniem na ośrodkowy układ nerwowy tj. uspokojeniem, relaksem, zahamowaniem czynności, spowolnieniem, usypianiem, działaniem p/lękowym. Depresyjne działanie = wszystko co jest przeciwstawne pobudzającemu działaniu. Np. depresja oddechowa to jest po prostu zanik oddychania.
  • 1628 / 196 / 0
Farmakologia etanolu:

GABAA receptor positive allosteric modulator (primarily of δ subunit-containing receptors)
Glycine receptor positive and negative allosteric modulator
NMDA receptor negative allosteric modulator[78]
AMPA receptor negative allosteric modulator[78]
Kainate receptor negative allosteric modulator[78]
nACh receptor positive and negative allosteric modulator
5-HT3 receptor positive allosteric modulator
Glycine reuptake inhibitor[79]
Adenosine reuptake inhibitor[80]
L-type calcium channel blocker
GIRK channel opener

Wybierzcie sobie który receptor ma najbardziej rozjebany i atakujcie pomocą na ten układ.

A tak serio to czarno to widzę.
  • 274 / 9 / 0
.
  • 546 / 13 / 0
nie zgodze sie ze to koniec tego czlowieka-ja pije raz na miesiac 3-4 dni i na poczatku zycie jest piekne ale 3 dnia czuje sie jak ten koles- w srodku rozdygotany, wylekniony,, apatyczny- nie wiem ile bym nie wypil to alkohol nie daje mi przyjemnosci ,ostatnio zauwazylem ze jak myje rece to wydaje mi sie ze to..nie moje !Oczywiscie 2 dni benzo albo 304 dni bez benza i wszystko przechodzi- gosc ma rozlegulowany uklad Gaba i tyle
  • 4807 / 268 / 0
Post był z 2008 roku. Z dużym prawdopodobieństwem pacjent nie żyje.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
ODPOWIEDZ
Newsy
Prezes giganta zamieszany w narkotykową aferę. Myślał, że to legalne

Takeshi Niinami — prezes koncernu Suntory Holdings, słynącego z produkcji napojów alkoholowych, m.in. whisky — zrezygnował 1 września ze swojego stanowiska. Ten jeden z najbardziej znanych japońskich liderów biznesu podjął taką decyzję po tym, jak policja wszczęła związane z nim śledztwo w sprawie narkotyków — informuje Agencja Reutera.

Narkotyki. Nie trzeba dealera, młodzi kupują przez internet

Narkotyki są coraz mocniejsze i coraz łatwiej dostępne, alarmuje pełnomocnik rządu Niemiec ds. uzależnień.

CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu

Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.