Dezoksyefedryna, metyloamfetamina, meth
Więcej informacji: Metamfetamina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1444 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: moloch »
Przydatna wiadomośc! ;-)

Co do psychoz to mysle że 'eksplozja dopaminy jaką daje meth w większej ilości jest niczym w porównaniu do PMA przy zwykłej amf, do tego jeszcze czas w jakim działa. :-)

A co do adrenaliny chodziło o to że ona aktywuje impulsy obronne i dochodzi do impulsywnych reakcji i stąd wg mnie potem biorą się manie prześladowcze bo chyba głownie na tym polega psychoza amfetaminowa. ;-)
  • 472 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: P-paranoi »
browar444 pisze:
A co do adrenaliny chodziło o to że ona aktywuje impulsy obronne i dochodzi do impulsywnych reakcji i stąd wg mnie potem biorą się manie prześladowcze bo chyba głownie na tym polega psychoza amfetaminowa.
Przecież psychozy są spowodowane ogromną różnicą w ilości dopaminy (i pewnie innych przekaźników) po zażyciu narkotyku i już na zejściu. Nie twierdzę, że adrenalina nie ma z tym nic wspólnego, ale nie jest to główny winowajca.

Skoro więc meta powoduje o wiele większe wydzielanie tego neuroprzekaźnika w porównaniu do amph i jest to tak olbrzymia eksplozja, że organizm aż skraca receptory [? z braku wiedzy strzelam nazwę] wydzielające dopamine to jak może być prawdą, że]
Meth+ jest na organizm duuużo mniej szkodliwa od amf
[/quote]

Pomijając nawet to co robi z zebami, twarza, itd...

A z ciekawości: czy skrócone receptory wracają do normalnego stanu, czy jest to proces nieodwracalny? Czy zwykła amph też robi takie kuku w głowie tylko w nieporównywalnie mniejszym stopniu czy nie?
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2008 przez P-paranoi, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik P-paranoi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 168 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: virtual_high »
po prostu trzeba sie jakos usprawiedliwiac co nie?
browar ile walisz mete?
Uwaga! Użytkownik virtual_high nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1444 / 10 / 0
Po pierwsze meth nie skraca żadnych receptorów tylko drzewo neuronalne!. Receptory sie regenerują ale neurony nie! Zwykła amf wypala tylko receptory!

Po drugie to nie meth jest winna tym ohydnym ryjom tylko syfy które w niej są oraz sposób w jaki sie prowadzi uzalezniony!

Po trzecie z tego co wiem psychozy są spowodowane dużą ilościa dopaminy, a co do adrenaliny chodziło mi tylko o aktywowanie instynktów obronnych prze które zażywający może czuć sie obsesyjnie prześladowany! Oczywiście dopamina nadaje temu cechy psychotyczne jednak z tego co czytałem adrenalina tez ma do tego!

Po czwarte: tak mówie meth+ jest wg mnie mniej szkodliwa od amf ponieważ brak izomeru - oszczędza organizm nie napędzając go adrenaliną a meth+ działa gorzej na mózg!!!
  • 472 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: P-paranoi »
Po drugie to nie meth jest winna tym ohydnym ryjom tylko syfy które w niej są oraz sposób w jaki sie prowadzi uzalezniony!
Chcesz mi powiedzieć, że te makabrycznie powykręcane twarze i brak zębów to efekt stylu zycia i braku higieny? A syfy dotyczą przecież większości ulicznych narkotyków a np. heroiniści jakoś nie wyglądają jak po uderzeniach cegłówką.
Po trzecie z tego co wiem psychozy są spowodowane dużą ilościa dopaminy.
A nie jej nagłym spadkiem? Jakby powodem była duża ilość to, logicznie patrząc, psychoza zaczynałaby się od razu po zażyciu.

A co do czwartgo akapitu to virtual_high ma rację - cpunowi potrzebna jest swiadomość istnienia gorszego nalogu, żeby po porównaniu wyszło, że nie jest tak źle:) No ale to Twój organizm i sam najlepiej wiesz, co się z nim dzieje. Oczywiście jeśli jesteś w stanie uwierzyć w swoje obserwacje jako osoby wjebanej, ale z perspektywy tej dyskusji to raczej głupie pytanie:]
Uwaga! Użytkownik P-paranoi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1444 / 10 / 0
Chroniczny brak pokarmu, witamin, soli mineralnych, toksyczny chlorowodór i jodopochodne, do tego długie i intensywne działanie meth

Jakby psychozy były spowodowane spadkiem dopaminy to czemu nby schizolom daje sie neurolpetyki?

A wjebany w nic nie jestem. Biore bardzo rzadko. To co wynika z moich informacji i wniosków.
  • 48 / / 0
Nieprzeczytany post autor: gwatemel »
ja sie zastanawiam dlaczego rodziny zażywających nic nie reagowały. Papotrze na youtube na koleżane która brała meth przez 10 lat, jak jej się ryj zmienił. Czy jej rodzina była ślepa czy co? Czy nie widzieli, że się zmienia z wyglądu. Jak myślicie?
Uwaga! Użytkownik gwatemel nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 849 / 44 / 0
Nieprzeczytany post autor: lucyper2 »
browar444
To co wynika z moich informacji i wniosków.
Moja świętej pamięci babcia mawiała:
Jak jedna osoba powie ci, że jesteś pijany to nie zwracaj uwagi.
Jeśli po chwili powie ci to następna osoba to się zastanów czy nie mają racji.
Gdy chwilę potem trzecia osoba powie ci, że jesteś pijany to się nie kłóć tylko idź spać.
Uwaga! Użytkownik lucyper2 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 470 / 17 / 0
wtrące sie do dysputy. Co do szkodliwosci meth to tak naprawde trudno zetelnie okreslic jaka ona jest. Aby okreslić szkodliwosc trzeba by miec gupe ochotnikow podzielic ja na dwie czesci pierwsza bedzie pzrez 5 lat brała chem czysta meth druga bedzie grupa kontrolna. To by były warunki idealne. Nawet jezeli ktos zrobiłby takie badanai to i tak pewnei by ich nieopublikował. Intuicyjne poznanie mowi nam jasno meth + degraduje szybciej. Tylko ze taka obserwacja ma pare wad (błedów). Jednym z nich jest problematyczna czystosc meth+ na czarnym rynkraczej ktora jest raczej niska, zanieczyszczenia moga w tym przypadku pzrewarzyc szale. ( np wymieniona w jendym z pzrepisow jodopochodna (analiza HNMR) powstajaca pzrez substytucje efedryny lub pseudo efedryny. Drugi problem to w jakich jednostkach porównywac szkodliwosć miedzy amfetamina a meth? Czy robic to przreliczając na mase czy moze na działki. Dodatkowo nastrecza pewna trudnosc fakt iż meth+ zakladajac taka sama dostepnosc na "ulicy" jest chetniej naduzywana bo silniej nagradza uzaleznieni wiec bardziej pzreginaja. POrownanie szkodliwosc w skali proporcjonalnej oraz laboratoryjnej moze dac iny wynik niz "ulica" .Jak bardzo moze byc zludna intuicja jako przyklad niech posluzy fakt iż kompociarze zyja krocej niz ci ktorzy biara czysta heroine. mimo iż ci ostatni zurzywja jej znacznei wiecej! Dorzywaja oni niejednokrotnie dozywaja sedziwego wieku. BAdania polskiego kompotu pzreprowadzone w jednej z prac doktorskich wykazały iz znajduje sie tam ok 10 szkodliwych alkaloidów z ktorych kilka jest znacznei bardziej toksycznych od heroiny (szczególnie jeden chyba 10razy bardziej własciwie to trucizna )! Inny argument Z moich obserwacji szpitalnych (neiwielka statystyka ok 4 osob amfetaminisci lacznei ok 20 hospitalizacji) w 90 % przypadków trafili tam z powodu znaieczyszczen amfetaminy czarnorynkowej a nei zatrucia nia sama! Np Bielinka zostala keidys dodana do amfet w wawie pzrez domoroslych racjonalizatorow po to by towar byl bardziej bialy. NIestety ci co wzieli go dozylnie nie pzrezyli. Oczywiscie w karcie pisza zatrucie amfetamina ale wnikliwa analiza wykazuje jednak iz to zanieczyszczenia sa pzredewszytskim czynnikiem ziwkszjaxcym prawdopodobienstwo hospitalizacji z powodu naduzywania amfetaminy!. Narkoman ktory bierze narkotyki od 10 lat tak zna swój organizm ze dokladnie wie ile moze wziasc zeby sie neipzreniesc na tamten swiat. zastzregam ze dotyczy to amfetaministów nieiwem jak z Heroinistami mozliwe ze tam nagle zatrucia to głownei pzredawkowanie towarem. Reasumujac ja to tak widze pzry porównaniu amf do meth mamy dwa czynniki ktore które ze soba konkuruja. zjednej strony meth+ silniej nagradza pzrez co ludzie chetniej ja naduzywaja z drugiej strony wydaje mi sie iz przy porownaniu "na działki" czystych substancji jednakowo dawkowanych) amfetamina jest bardzeij szkodliwa. Oczywiscie to tylko moja hipoteza. Na czym ja opieram? na tym np ze racemat bardzo silnie obkurcza naczynia krwienosne powodujac podwyzszenie cisneinia krwi oraz mikro wylewy. Z kolei Meth + własciwie pozbawiona jest tego efektu. Dzieki swojej selektywnoaci dziala głownie na dopaminowe receptory oszczedzajac pozostale. Porównujac obei substancjie o czystosci ulicznej w oparciu o ilosc zgonów to meth goruje nad racematem amph. I znowu rodzi sie pytanie czy to czasami bardziej toksyczne zanieczyszczenia meth+ nie sa ich przyczyna.
Ostatnio zmieniony 03 lutego 2008 przez Kamasutener, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1444 / 10 / 0
Jak najbardziej sie zgadzam.
Na czym ja opieram? na tym np ze racemat bardzo silnie obkurcza naczynia krwienosne powodujac podwyzszenie cisneinia krwi oraz mikro wylewy. Z kolei Meth + własciwie pozbawiona jest tego efektu. Dzieki swojej selektywnoaci dziala głownie na dopaminowe receptory oszczedzajac pozostale. Porównujac obei substancjie o czystosci ulicznej w oparciu o ilosc zgonów to meth goruje nad racematem amph.
Moja teza została potwierdzona.

Ost. był film o meth. Pokazywali gościa co cpał 20 lat, potem przestał a na zniszczonego fizycznie wcale niwe wyglądał. Gadał i zachowywał sie też normalnie. Narzekał jedynie na to że każdy kolejny dzięń jego życia jest ciągłą walką aby nie powrózcic do nałogu....

Swoją droga mimo że meth+ nie daje takiego pobudzenia fizjologicznego jak racematy do np. dopingu i tak je przebija...

Szkodliwośc meth+ większa jest jedynie na mózg od amf przy nadużywaniu
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Meta cenzuruje konopie. Rząd Brazylii grozi sądem i żąda reaktywacji kont

Meta, właściciel Instagrama i Facebooka, znów jest oskarżana o cenzurę. Tym razem chodzi o masowe blokowanie kont związanych z medyczną marihuaną w Brazylii. W ciągu jednego weekendu zniknęło blisko 50 profili. Wśród nich były konta stowarzyszeń pacjentów, lekarzy, influencerów i organizatorów Marszu Konopnego.

Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.

Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?

Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.