Organiczne substancje psychoaktywne oddziałujące na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 475 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Fiesta »
Zaczyna mnie ten temat wciągać... Już po pobieżnym zapoznaniu się z tym zagadnieniem widać, że naprawdę ta droga może doprowadzić do wielu odkryć, które dadzą odpowiedź na wiele pytań, oraz jest uzasadniona nadzieja, że te odkrycia mogą też mieć wielkie znaczenia praktyczne, np w farmacji, biochemi, czy fizjologi. Jednak dla mnie są to za wysokie progi, jak na moje nogi.. Ja jestem skromny i będę bardzo zadowolony, gdy poznam konwersję kodeiny do morfiny:) Jak masz jakieś ciekawe info z dziedziny nauki, w tym o peptydach opioidowych, to prosimy o relacje. Zapraszam też do działu morfina/ heroina do tematu- konwersja kodeiny do morfiny... Pozdro
Uwaga! Użytkownik Fiesta jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 35 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: kapitan_oko »
Jest wiele odkrytych peptydów o działaniu na receptory opioidowe np. proste tripeptydydowe hydroksyalkylamidy ( analogi enkefalin) w których ogrinalnych cząsteczkach jak SD-13 i pochodnych (SD-20 i SD-21) zastąpiono pozostałość glicyny w pozycji drugiej przez D-alanine i sulfotlenek D-metioniny, poszczególnie, wykazywały aktywność opioidową. N-metylacja fenyloalaninolu powodowała znaczne wzrośnięcie aktyności; SD-25 było 23 300 i SD-26 było 27 400 razy silniejsze od morfiny!!! Owe super-aktywne analogi enkfalin wykazywały również zaskakująco długo pozostającą aktywność opioidową. (To jest tłumaczenie pewnego opisu naukowego po angielsku)

Takie peptydy są fajną ciekawostką, jednak są ludzie, którzy je przyjmowali (nie akurat te opisane powyżej) i albo są niszczone w żołądku przez jakieś enzymy, albo się nie przedostają przez BBB albo jeżeli nawet działają to wcale nie fajnie, tzn. tak jak pisałem w bodajże wątku 'Morfina-wątek główny', nie jest to działanie preferowane przez użytkowników rekreacyjnych, potrzebne są substancję syntetyczne aby takie działanie było wywołane. Jest to też po części dlatego, że enkefaliny i endorfiny działają zazwyczaj głównie na receptor kappa, czyli nie na ten na który oddziaływanie przynosi haj (i uzależnienie), a dokładnie mówiąc na receptor Mu.
Uwaga! Użytkownik kapitan_oko nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9368 / 1820 / 2
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1931 / 316 / 0
Peptydy opioidowe nie wykazują działania narkotycznego (np. kazeina, gluteomorfina > również jeden z powodów mody na niejedznie nabiału i glutenu), dlatego też nie bardzo kminię co chcecie uzyskać z tego tematu
Uwaga! Użytkownik GG Allin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9368 / 1820 / 2
A nie widzisz, ze jeden z kierunkow to odpowiednie modyfikacje?
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1931 / 316 / 0
wg mojej wiedzy to jedynie czcze gadanie, a nie wiedza praktyczna - ergo bardziej się nadaje do działu kuźni nowych pomysłów
Uwaga! Użytkownik GG Allin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Ciekawi mnie to, jak duże powinnowactwo do receptora mają endorfiny.. Nie wiem co jest odpowiedzialne za haj po bieganiu czy morsowaniu ale mimo bycia na buprze to działało. beta endorfina jest tak skomplikowaną cząsteczką, i zastanawia mnie czy można by ją wytworzyć syntetycznie i podać?
  • 218 / 68 / 0
@Politoxydozylniak nie moge na zlosc znalezc konkretnej pracy - ale runner’s high to nie endorfiny tylko uklad kannabinoidowy :)
lol [*]
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

Bezzałogowa łódź z internetem od Muska. Kartele coraz bardziej „smart”

Kolumbijskie służby wiele już widziały, ale ich ostatnie odkrycie zaskoczyło nawet weteranów walki z kartelami narkotykowymi. Marynarka wojenna tego kraju po raz pierwszy zatrzymała półzanurzalną, zdalnie sterowaną łódź do przemytu narkotyków. Jednostka była połączona z internetem przez system Starlink należący do Elona Muska.

Finał głośnego procesu w sprawie dziecka, które trafiło do szpitala w Legnicy odurzone amfetaminą

Dziecko, które latem 2023 roku trafiło do szpitala w Legnicy odurzone amfetaminą, miało wtedy dwanaście tygodni. Chłopczyk był w ciężkim stanie. Zarzuty narażenia dziecka na śmierć usłyszeli jego rodzice. Sąd skazał ojca na karę półtora roku pozbawienia wolności, matka usłyszała wyrok 10 miesięcy więzienia.