Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 44 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Damiano »
Ostatnio zmieniony 04 czerwca 2007 przez Damiano, łącznie zmieniany 1 raz.
Początki są najtrudniejsze....
  • 164 / 7 / 0
Qpa pisze:
Prawdopodobnie fotografie dziko rosnącej salvi, myślę, że divinorum...
http://www.salvia.us/photos/030317b/tmb/index.html

Zdjęcia robione w
Sierra Mezateco, więc to jest chyba to ?

Warto zobaczyć w jakich warunkach rosną tam rośliny.
GrupaOlewającaWładzę pisze:
Qpa pisze:
Sierra Mezateco, więc to jest chyba to ?
tak to to. przynajmniej na tych zdjęciach, na których udało mi się salvię rozpoznać.
Uwaga! Użytkownik Sterylny Marcin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 44 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Damiano »
Początki są najtrudniejsze....
  • 129 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Karlos »
byłby ktoś w stanie jedną sadzonkę sprzedać?

[Zią, typowany zostajesz do warna - Kurwik]
Ostatnio zmieniony 21 lipca 2007 przez Kurwik, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik Karlos nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 313 / 5 / 0
Przeklęty wiatr otworzył okno i zrzucił moją ulubioną szałwie na podłogę. Tak ją przycisnął, że połamał caluśką (a raczej 3, które były w tej doniczce.

[ external image ]

A teraz morał:
Nie stawiajcie waszych kwiatków na brzegu parapetu ...
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 95 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Biosone »
Norberto wielkie dzieki za ukazanie rozmnazania z badylkow, slyszalem o tym sposobie ale jakos nie ufalem. Moja roslinka ma juz ponad metr i 20 cm wysokosci, nadchodzi czas na pociecie jej na kawalki dla rozmnozenia
...
  • 313 / 5 / 0
W razie jakby kogoś interesowało co się stanie z szałwią jak się jej zetnie 100% liści :)

[ external image ]

Z czasem na miejscu liści wyrastają gałązki.

[ external image ]
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 158 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Qpa »
"Żniwo wprawdzie wielkie ...Proście więc Pana żniwa aby wyprawił robotników na swoje żniwo" (NT Mt 9,36)
Coś w tym jest :-)
Ja w każdym razie z definitywnymi żniwami poczekam do jesieni. Wtedy tą salvię którą mam na zwenątrz żniwuję ocieplam i próbuję przezimować. Ta która rośnie w lesie zostanie wykopana, przetrzymana w zimnym ale nie mroźnym miejscu i wsadzona na wiosnę ponownie.
A tej domowej nie żniwuję.
Może kiedyś doczekamy się czasów, kiedy będziemy musieli prosić robotników do zbioru bo tyle tego będzie ? :-)
  • 313 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Norberto »
Ja mam taką taktykę:
Robię multum sadzonek. One rosną, potem ścinam im wszystkie liście, a z badylków robie znów multum sadzonek :D
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: knapik »
A to mój krzaczek :P
[ external image ]
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Był twarzą lokalnej policji od wielu lat. Zwalniają go za narkotyki

Rzecznik komendy policji w Kluczborku został zatrzymany w związku z posiadaniem narkotyków, właśnie jest wydalany dyscyplinarnie ze służby - dowiedział się tvn24.pl. To kolejny w ostatnim czasie przypadek przyłapania funkcjonariusza służb mundurowych z narkotykami.

Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Marihuanoholik – nowa definicja dla nowego języka debaty o uzależnieniu

W świecie, w którym alkoholik nie jest „ćpunem”, tylko „osobą z chorobą alkoholową”, a osoby uzależnione od leków otrzymują wsparcie zamiast pogardy i aresztów – czas również na zmianę języka wokół marihuany, która prędzej niż później zostanie w Polsce zdepenalizowana. Dlatego proponujemy wprowadzenie nienaukowego terminu „marihuanoholik” – jako neutralnego określenia osoby, która straciła kontrolę nad swoim używaniem marihuany i odczuwa tego konsekwencje w codziennym życiu. Zaznaczamy, że definicja ta nie ma zastąpić klasyfikacji medycznej, a jedynie usunąć stygmantyzację.