uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 273 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: Korlic »
Zawsze możesz w ramach testów powkręcać żarówki 200W do oprawek i zostawić na kilka dni włączone. Rachunek za prąd jest dzielony pomiędzy wszystkich mieszkanców bloku *czynsz*, powiedzmy że w twoim bloku mieszka 30 osób to na wegu każdy dopłaca po 1,5zł a na flo po 1zł- czyli bezpiecznie. Jednak w wózkowaniach bym nie ryzykował uprawy- na twoim miejscu posadziłbym w jakiejs pustej piwnicy małej.
Yofcborc!
[url=http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=12360]White Skunk Growlog[/url]
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: drewniak89 »
Rachunek za prąd jest dzielony pomiędzy wszystkich mieszkanców bloku
Mieszkańców bloku, czy mieszkań? Bo to jest różnica ;)
  • 228 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: zork »
mieszkan uzywajacych pradu, a jak naprzyklad w mieszkaniu mieszka 20 osob to sie moga podzielic na 20 (czynsz za prad) a jak w miszkaniu nie ma ludzi to dziela to na 0 czyli nie placa nic ;)
  • 20 / / 0
Nieprzeczytany post autor: baklarzan »
Ciekawi mnie też czy światło na klatce, przed klatką itp. też jest pod ten sam licznik podpięte, pewnie tak.
  • 803 / 6 / 0
Pewnie tak.
  • 36 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mariu$ »
u mnie na zebraniach w spółdzielni omawiają mi.n. zużycie prądu w różnych klatkach. Zestawili koszty utrzymania w kliku klatkach i porównywali, i szukali przyczyn (wiele osób podpinało się np. do kabli na klatce i pobierali w ten sposób energię). U mnie nie ma nawet możliwości uprawy w piwnicy :-/
Uwaga! Użytkownik Mariu$ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 376 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: obin »
u mnie swiatlo na klatce przed nia jak i w piwnicy jest na jeden licznik i placa za to wszystkie mieszkania z danej klatki
u mnie tez nie ma takiej opcji zeby w piwnicy uprawiac bo zebym mial prad w piwnicy to musialo by sie we wszytskich piwnicach caly czas palic hehe bo jak gasnie ogolne w piwnicach + te na klatce to gasnie i u mnie :] wiec lipa :D pozostaje out albo placic :)
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1 / / 0
Nieprzeczytany post autor: wojtashuby »
:-D Ja mam kolesia elektryka ;D wszystko mi podpioł i niema żadnego przypału ;D nic a nic nie widać jak narazie zero przypału ;-) a ciągne z moim sąsiadem (kolesiem) już ponad rok ;p
  • 52 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mustang »
Witam. Ja mam problem z podciągnięciem sobie prądu do piwnicy (z "korytarza piwnicznego" żeby mógł uprawiać paprotke.
O rade poprosiłem elektryków:
http://www.netelektryk.com/tematy20/pro ... -vt860.htm
Streszcze:
Jak się bezpiecznie wpiąć w kabel w którym płynie prąd i nie można go odłączyć.
// myslalem nad zeskubaniem izolatki ale bałem sie że mnie porazi prąd.
Odp brzmiała mniej wiecej:
Nie rób przy włączonym prądzie bez doświadczenia, idź do elektryka, idź do spółdzielni zamontują ci licznik i podciągną prąd.
taaa..
Jest tak jak na rysunku..
FOTOhttp://img413.imageshack.us/img413/1505/problem5md.jpg
Idzie kabel z prądem, potem jest przełącznik potem idze dalej kabel i żarówka. Chce się wpiąć przed przełącznik żeby mieć prąd w piwnicy niezależnie od przełącznika (czy ON czy OFF) tylko ten kabel własnie ciągle jest pod napięciem i nie moge go odłączyć.

Myślicie że moge spróbować to moje rozwiązanie:
FOTOhttp://img145.imageshack.us/img145/7848 ... ja20oq.jpg
Że rozkręcić przełącznik, podpiąc kabel i zakręcić - jest mniejsza szansa że sie dotkne kabla pod napięciem. bo będe tylko poluzowywał śróbke i wsune tam swój kabel. a drugi rozetne i tak jak na foto "na haczyk" :) ( tu jest większe ryzyko dotknięcia kabla)

CZY KTOŚ TEŻ MUSIAŁ PODCIĄGAĆ SOBIE PRĄD DO PIWNICY ?? JAK WY TO ZROBILIŚCIE??
Uwaga! Użytkownik mustang nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 228 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: zork »
Ja podciagalem tyle ze mialem latwo, podpielem kabel w kostce w domu przewiercilem sie w podlodze do piwnicy i pociagnalem kabel. Niestety nie mam pomyslu na twoj problem, zapewne bedziesz miasial cos pogrzebac w tym przelaczniku. Moze pogadaj ze starszymi i pozwola Ci w domu uprawiac, bo szybkie i niestaranne grzebanie przy kabelkach moze sie zle skonczyc, no i oczywiscie jak juz bedziesz chcial sie podczepiac jak to narysowales pamietaj o wylaczeniu pradu :)
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Nie wiedzieli, że zatrzymują kolegę. Pijany policjant szalał na hulajnodze

Już jego „styl jazdy” zwracał uwagę, ale okazało się, że to dopiero początek problemów mężczyzny. Policjanci z Gniezna zatrzymali kierowcę hulajnogi. Miłośnik szaleństw na elektrycznym jednośladzie nie tylko był pijany, ale też miał przy sobie narkotyki. Lekkomyślny kierowca to... policjant.

Zniknęło 400 kg kokainy. Policjanci objęci śledztwem

Biura dwóch policjantów z Biura ds. Zwalczania Przestępczości Narkotykowej we francuskim Nanterre oraz ich domy zostały przeszukane przez IGPN (Wydział Wewnętrzny Inspektoratu Policji) w związku ze sprawą „Trident”. Chodzi o zaginięcie blisko pół tony kokainy. Według informacji „Le Parisien”, przeszukania przeprowadzono w biurach dwóch policjantów z wydziału antynarkotykowego oraz w ich domach. Zarekwirowano także ich tablety i komputery.