Dział służący omawianiu marszy, petycji i innych form aktywności obywatelskiej.
ODPOWIEDZ
  • 155 / 1 / 0
zupelnie jak w Mlodej Polsce (epoka) :-D . Przepasc miedzy biednymi a bogatymi ( ,,Ludzie Bezdomni``)
Po wejsciu do ue rolnikom posiadajacym ziemie poprawila sie stopa zyciowa.
jeden minus: tyle ze w Polsce jest jakby nadprodukcja owocow. Nie zrozumcie mnie zle ale czasami lipa czekac 10 godzin lub wiecej albo mniej na skupie owocow. I do tego marne ceny. :) Czasami oczywiscie. Ale przed Polska jeszcze dosc dlugo nim sie rozwinie..

Z drugiej strony polacy to zlodzieje, jak by byly przemyslowe to pewnie by ktos podwijal krzaki :-P
Uwaga! Użytkownik kombajn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 803 / 7 / 0
Mowię tu o samych doplatach do gruntu. Jakiś rok temu szlismy w 4osoby po jaranko na miasto. W tym czasie w samym centrum zrobila sie jakas konkretna burda miedzy dzielnicami. Podbil do nas jakis dziadek ze on nie stad on nic nie wie i sie boi a chce sobie nalewke kupic bo na autobus czeka. To my ok chodz z nami poszlismy pod nocny minelismy ekipke. Nalewka raczej nalewki kupione. On czeka na pksie na autobus i rozpija nalewke my czekamy na dilca. W miedzyczasie gadka sie rozwinela. Mowil nam co tam u niego co tutaj robi ze ukradli mu torbe i 500pln. Ale dla niego to nie pieniadze. Gosc ponad 50lat chyba, Mowil ze ma ze 30ha ziemi, dom i jest na dodatek mechanikiem i mu wychodzi ze jak sie sprezy to moze odlozyc ze 4tys pln miesiecznie, a jakby chcial to z doplat moglby zyc i nic nie robic :-) I im wszystko lepper zalatwil i nawet w kosciele mowil ksiadz by na leppera glosowac bo nawet jak nic nie zalatwi to przynajmniej gada o problemie a to zaowocuje w przyszlosci. No sie juz podpilismy to cisnienie skoczylo ze po wejsciu do ue zwykli szarzy obywatele nic nie dostali jedynie mozliwosc wyjazdu do roboty za granice :-/
Ja sam juz rozmyslam nad mozliwoscia inwestycji w nieuzytki i obsadzanie tego drzewami np. orzech wloski tylko ze do tego potrzeba kolo 30tys pln minimum. Jakby bylo z 50% funduszu to jakis bezzwrotny kredyt dla mlodego rolnika czy cos ;-) Ale do tego to trzeba na pol roku minimum do uk wyjechac...
  • 130 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gomez »
[quote="kombajn"]
zupelnie jak w Mlodej Polsce (epoka) ]

Rownie dobrym przykladem literatury traktujacej o przepasci miedzy biednymi, a bogatymi jest Granica Zofii Nalkowskiej, tylko nie pamietam czy to jeszcze Mloda Polska czy juz Dwudziestolecie Miedzywojenne...
z brzegu-na-brzeg
  • 803 / 7 / 0
Dwudziestolecie
  • 130 / 6 / 0
Aha, wlasnie nie bylem pewien... Pamietam, ze ledwo przebrnalem przez te ksiazke, bardzo ciezka lektura.
z brzegu-na-brzeg
  • 803 / 7 / 0
paker pisze:
Ale prawda jest taka ze samoobrona nie ma zadnej ideologi(zreszta jak wszystkie partie w polsce) tylko mowi to co chce wiekszosc zeby dostali jak najwiecej glosow typowa cecha populistów
Nie powiedziałbym. A lpr? PJKM? Populistyczne to już się nie robi :-) Jeszcze jedna taka była śmieszna co sport chcieli propagować dla spoleczenstwa jako sposob na leczenie patologii na osiedlach. jakiś bokser emeryt ja reklamował.
  • 130 / 6 / 0
Ciekawe, bokser-emeryt przewodniczacym partii, pierwszy raz slysze, ze istnial kiedys taki twor w Polsce. A pomysl propagowania sportu jako sposobu leczenia patalogii spolecznych jest tyle dobry, co nieskuteczny.
z brzegu-na-brzeg
  • 1736 / 18 / 0
teoretyk jeblo ci sie z tym co dla jaj na 4fun puszczali:

"tam nierób na nierobie nierobem stoi, ja te uczelnie zlikwiduje, teren zaoram i posadze las"
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 803 / 7 / 0
Nie mam 4fantv wiec nie widzialem, a opowiedzial mi to pewnien botanik. Tylko teraz juz po za pozno by obsadzac. Orzech włoski to był hit sezonu. I to musi być na nieuzytkach rolnych :-)
Zreszta nie o tym temat...
  • 130 / 6 / 0
Tak przy okazji, to ciekawe jakie zwiazki kryje w sobie orzech wloski. Mam w domu nalewke z orzecha wloskiego, ktora ponoc ma leczyc dolegliwosci zoladkowe, ale mi nigdy nie pomogla.
z brzegu-na-brzeg
ODPOWIEDZ
Newsy
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.

MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.

Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.