Dane każdego listu poleconego są wprowadzane do systemu informatycznego. Dla celników nie jest żadnym problemem odpowiednie zaopiekowanie się takimi danymi, w ramach uprawnień do korzystania z "urządzeń technicznych" w celu wykrywania przestępstw.
* * *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
idontknow pisze:Zagraniczne są sprawdzane, zresztą co z tego, że ktoś dostaje dużo listów? Dla kogo to ma być mniej widoczne? I po co Poste Restante, jeśli i tak musi być imię i nazwisko na liście, a na poczcie Cię legitymują, bo inaczej nie wydadzą.
Opia pisze:Po to poste restante, żeby list nie przychodził do domu, jeśli ktoś sobie tego nie życzy, bo np nie mieszka sam. Albo jeśli dana osoba nie ma ochoty podawać swojego adresu. U mnie na poczcie nie legitymują - czy to list zwykły, czy polecony.idontknow pisze:Zagraniczne są sprawdzane, zresztą co z tego, że ktoś dostaje dużo listów? Dla kogo to ma być mniej widoczne? I po co Poste Restante, jeśli i tak musi być imię i nazwisko na liście, a na poczcie Cię legitymują, bo inaczej nie wydadzą.
A Opia, jeśli chodzi o to, że ktoś mieszka z kimś, to można załatwić legalnie na poczcie, że tylko Ty masz prawo do odbioru swoich przesyłek i żaden inny domownik nie może ich odbierać.
Jeśli jednak boisz podejrzeń ze strony lokatorów, to można to po prostu załatwić z listonoszem, by nawet nic nie wspominał o żadnej przesyłce, bo można mu powiedzieć, że robisz komuś prezent niespodziankę.
* * *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
Ja mam pytanie dot. wysylki zagranicznej (z Polski)
Zamawiajac np. MEXe ktora jest w PL jjak i u mnie (BE) legalna, celnicy otwieraja list i widza bialy proszek. Co wtedy? Jak im udowodnie ze to MEXE a nie koks ?
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Kawa - budzi i wydłuża życie
Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami
22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.
CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób
Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.