Dyskusja na temat roślin z rodziny powojowatych, wykazujących działanie psychoaktywne.
Więcej informacji: Powoje w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 589 / 1 / 0
Czemu nie ma wątku o uprawie?
Uwaga! Użytkownik leamas jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1387 / 5 / 0
A kto to będzie uprawiał? :P
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 589 / 1 / 0
Może ktoś poza granicami Polski? W ogóle co to za pytanie?
Uwaga! Użytkownik leamas jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2129 / 31 / 0
leamas pisze:
Może ktoś poza granicami Polski? W ogóle co to za pytanie?
W FAQ jest co nieco. Tyle co kot napłakał, ale chyba wystarczy ?
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 589 / 1 / 0
Skoro tak, to temat zamknięty.
  • 236 / 2 / 0
Powój hwajski będzie rósł w polskim klimacie?
Bo jeśli miałbym kupić to tylko po to zeby wychodowac swoją rośline,
i co z zawartością LSA?
Dzięki i pozdrawiam!
  • 2129 / 31 / 0
kegxst pisze:
Powój hwajski będzie rósł w polskim klimacie?
Bo jeśli miałbym kupić to tylko po to zeby wychodowac swoją rośline,
i co z zawartością LSA?
Dzięki i pozdrawiam!
Umiesz czytać ? Jest trochę o uprawie w FAQ -->http://talk.hyperreal.info/powoje-faq-t26150.html
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 236 / 2 / 0
Uoo nie zauważyłem. Przepraszam.
Dzięki bardzo.

Tak poza tym to może ktoś i wyjaśnić dlaczego w polskim klimacie nie wydaje nasion?
Istnieje jakaś solucja czy coś? Może zrobić mu taką szklarnie małą?
  • 589 / 1 / 0
Wydaje, tylko ogrodników mamy kiepskich, poczytali sobie to i tamto i już się nastawili.
Szklarnia to dobry pomysł, tylko pamiętaj, że przez pierwsze dwa lata wzrost rośliny jest minimalny, potem nabiera rozpędu i potrzebuje dużo miejsca na korzeń. Korzeń jest kluczem do nasion, poza klimatem, to nie Hawaje, musisz sobie jakoś poradzić. :-)
  • 236 / 2 / 0
To potencjalnie roslina po zapewnieniu odpowiedniej wilgotnosci,temperatury, ziemi , nasłonecznienia,
za okres 2-3 lat będzie wytwarzać nasiona?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.