Verter pisze:Są dwa różne rodzaje chlorofilu. Chlorofil A oraz B każdy z nich ma różny zakres na barwy.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
Temperatury typowych źródeł światła
2000 K – światło świecy i lampy naftowej
2700 K – żarówka wolframowa, w typowych warunkach, którą wszyscy postrzegamy jako dającą światło ciepłobiałe i bardziej żółte od naturalnego dziennego (wcześniej za wartość typową dla żarówek podawano 2500 K)
2900-3200 K – lampa halogenowa (żarówka halogenowa)
3000-4000 K – barwa neutralnie biała
4000-5000 K – barwa lekko-chłodnobiała
5000-5500 K – światło typowo dzienne
6000 K – niebo z białymi chmurami
7000 K – zachmurzone niebo
8000 K – mgła
10000 K – bezchmurne niebo zimą w południe
20000 K – błękitny nieboskłon w krajach południowych latem w południe
pindyjski, uważasz, że tak samo będą rosły kaktusy pod oświetleniem świetlówką kompaktową/liniową przy temperaturze barwy 2700K oraz 6400K? Pytam bo biologia nie jest moją mocną stroną. Ale z tego co zdążyłem przeczytać zalecają świetlówki o temperaturze 6400K. Świetlówka liniowa osram fluora, dedykowana dla roślin gdyż posiadają silną emisje w widmie niebieskim i czerwonym. Zwykłe świetlówki pewnie też mogą być lecz należało by odpowiednio więcej ich umieścić o większej mocy.
przepraszam za reklame
But theres no rain
This kind of Thunder
Breaks walls and window pane."
The Prodigy - Thunder
Nowy e-mail, wiadomości wysłane przed czerwcem stracone. Jak coś pisać jeszcze raz.
Verter pisze:Ale z tego co zdążyłem przeczytać zalecają świetlówki o temperaturze 6400K. Świetlówka liniowa osram fluora, dedykowana dla roślin gdyż posiadają silną emisje w widmie niebieskim i czerwonym.
Powszechnie dostępne są w marketach Osram Flora dają one stosunkowo słabe dla naszych oczu, purpurowe e światłoale za to o spektrum dostosowanym do potrzeb fotosyntezy roślin. Nieco bardziej efektywne są świetlówki Sylvana Groluks lub Philips Aquarelle (ta z kolei o silnej niebieskiej części widma - światło jest chłodno białe)
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
Wczoraj zamówiłem 10 nasionek peyotlu.
Jednak niestety nie posiadam żadnego naświetlenia. Posiadam za to małą szklarnię. W domu też zawsze mam bardzo ciepło. Czy wiecie może gdzie najlepiej będzie zasadzić kaktusy? Na parapecie wewnętrznym, czy zewnętrznym? W szklarni?
Jestem amatorem i prosiłbym o profesjonalną pomoc.
Pozdrawiam!
But theres no rain
This kind of Thunder
Breaks walls and window pane."
The Prodigy - Thunder
Nowy e-mail, wiadomości wysłane przed czerwcem stracone. Jak coś pisać jeszcze raz.
Breslau jest niemieckie!
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą
Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".
Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką
Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.
Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”
Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.