Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu wykonywania kontroli przesyłek w obrocie pocztowym(Dz.U. 2009 nr 218 poz. 1697)([url=http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20092181697&type=2]PDF[/url]) pisze:§ 3. W przypadku przesyłek, które są przemieszczane pomiędzy terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,a pozostałą częścią obszaru celnego Wspólnoty Europejskiej, kontrola wykonywana przez właściwy organ Służby Celnej polega na:
1) kontroli dokumentów towarzyszàcych przesyłce;
2) ustaleniu, czy towary znajdujące się w przesyłce nie są towarami, o których mowa w art. 5 ust. 1
ustawy z dnia 19 marca 2004 r. — Prawo celne (Dz. U. Nr 68, poz. 622, z późn. zm.);
3) rewizji przesyłki;
4) pobraniu próbek towarów lub wyrobów akcyzowych znajdujących się w przesyłce.
[...]
§ 5. 1. Właściwy organ Służby Celnej typuje przesyłki do rewizji na podstawie analizy ryzyka lub wyników kontroli dokumentów oraz kontroli wykonywanej z użyciem urządzeń technicznych lub psów służbowych.
[...]
3. Po przeprowadzeniu rewizji właściwy organ Służby Celnej na przesy∏kach otwartych do rewizji dokonuje adnotacji o przeprowadzeniu rewizji, wskazując podstawę prawną jej przeprowadzenia oraz przystawia pieczęć okrągłą „Polska-C∏o” zgodnie z wzorem określonym w przepisach odrębnych.
Prawo Celne pisze: Art. 5. 1. Przepis art. 37 ust. 1 Wspólnotowego Kodeksu Celnego stosuje się odpowiednio do przemieszczania towarów pomiędzy terytorium kraju a pozostałą częścią obszaru celnego Wspólnoty, którymi obrót podlega na mocy przepisów krajowych, przepisów wspólnotowych lub umów międzynarodowych zakazom lub ograniczeniom, a także do przemieszczania towarów, których nabycie wewnątrzwspólnotowe lub dostawa wewnątrzwspólnotowa podlega opodatkowaniu podatkiem akcyzowym.
2. W przypadku uzasadnionego przypuszczenia lub stwierdzenia naruszenia przepisów mających zastosowanie do towarów, o których mowa w ust. 1, organ celny, w sprawach nienależących do jego właściwości, niezwłocznie zawiadamia właściwe organy nadzoru i kontroli, które podejmują stosowne działania. Jeżeli jest to uzasadnione, organ celny może również w takim przypadku zatrzymać towar i niezwłocznie przekazać go tym organom.
Proste co nie? A wtedy masz już prawie na pewno paragraf. I dobrze gdyby skończyło się tylko na posiadaniu. Bo zapewne zrobią wiele aby dojebać Ci przemyt.
Chaotka pisze:ja to odbiorę na poczcie.
Chaotka pisze:Ale jak? Ja otworzę skrzynkę kluczem i skąd oni będą wiedzieć, gdzie zaniosłam przesyłkę? Przecież ja to odbiorę na poczcie.
Chaotka pisze:Ale jak? Ja otworzę skrzynkę kluczem i skąd oni będą wiedzieć, gdzie zaniosłam przesyłkę?
Pewnego razu zamówiłem coś nielegalnego bez szczególnych środków ostrożności i była to najgłupsza rzecz jaką zrobiłem w życiu. Myśleć
BrightestStar pisze:
Pewnego razu zamówiłem coś nielegalnego bez szczególnych środków ostrożności i była to najgłupsza rzecz jaką zrobiłem w życiu.
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby
Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).
Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi
Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?
Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.