Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 2814 / 14 / 0
I w sumie zgodnie z prawem...
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu wykonywania kontroli przesyłek w obrocie pocztowym(Dz.U. 2009 nr 218 poz. 1697)([url=http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20092181697&type=2]PDF[/url]) pisze:
§ 3. W przypadku przesyłek, które są przemieszczane pomiędzy terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,a pozostałą częścią obszaru celnego Wspólnoty Europejskiej, kontrola wykonywana przez właściwy organ Służby Celnej polega na:
1) kontroli dokumentów towarzyszàcych przesyłce;
2) ustaleniu, czy towary znajdujące się w przesyłce nie są towarami, o których mowa w art. 5 ust. 1
ustawy z dnia 19 marca 2004 r. — Prawo celne (Dz. U. Nr 68, poz. 622, z późn. zm.);
3) rewizji przesyłki;
4) pobraniu próbek towarów lub wyrobów akcyzowych znajdujących się w przesyłce.
[...]
§ 5. 1. Właściwy organ Służby Celnej typuje przesyłki do rewizji na podstawie analizy ryzyka lub wyników kontroli dokumentów oraz kontroli wykonywanej z użyciem urządzeń technicznych lub psów służbowych.
[...]
3. Po przeprowadzeniu rewizji właściwy organ Służby Celnej na przesy∏kach otwartych do rewizji dokonuje adnotacji o przeprowadzeniu rewizji, wskazując podstawę prawną jej przeprowadzenia oraz przystawia pieczęć okrągłą „Polska-C∏o” zgodnie z wzorem określonym w przepisach odrębnych.
Prawo Celne pisze:
Art. 5. 1. Przepis art. 37 ust. 1 Wspólnotowego Kodeksu Celnego stosuje się odpowiednio do przemieszczania towarów pomiędzy terytorium kraju a pozostałą częścią obszaru celnego Wspólnoty, którymi obrót podlega na mocy przepisów krajowych, przepisów wspólnotowych lub umów międzynarodowych zakazom lub ograniczeniom, a także do przemieszczania towarów, których nabycie wewnątrzwspólnotowe lub dostawa wewnątrzwspólnotowa podlega opodatkowaniu podatkiem akcyzowym.
2. W przypadku uzasadnionego przypuszczenia lub stwierdzenia naruszenia przepisów mających zastosowanie do towarów, o których mowa w ust. 1, organ celny, w sprawach nienależących do jego właściwości, niezwłocznie zawiadamia właściwe organy nadzoru i kontroli, które podejmują stosowne działania. Jeżeli jest to uzasadnione, organ celny może również w takim przypadku zatrzymać towar i niezwłocznie przekazać go tym organom.
Zwracam uwagę na użyte określenie towar(nie przesyłka) co wyjaśnia postępowanie organów państwowych. W końcu jakieś sensowne, logiczne, prawne działania z ich strony, a nie jak akcja GIS-u.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5873 / 1213 / 43
We ferie zamawiałem paczkę z Słowacji , żadnych nieprzyjemności nie miałem ale ostrożności nigdy nie za wiele...
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 386 / 2 / 0
Ja zamawiam z Holandii Ayahuascę i być może grzybki, jak mi kasy starczy i mam dokładnie taki sam problem. Ale dowiedziałam się, ze można wynająć taką skrytkę pocztową i wtedy nie trzeba podawać prawdziwych danych :D A dwa miesiące się wahałam :D :D :D Moja koleżanka zamówiła z tej samej strony Kratom i nikt jej do paczki nie zajrzał.
  • 28 / / 0
Ze skrytką pocztową nie jest tak różowo jak piszesz. Obleciałem kilkanaście urzędów pocztowych i nie mieli żadnej wolnej. Owszem, są prywatne firmy oferujące takie skrytki, ale tam najczęściej trzeba wynająć z góry na rok. W każdym razie od razu szukaj skrytki prywatnie, oszczędź sobie czasu na urzędy pocztowe, bo tam darmowych skrytek żaden obywatel nie odda.
Uwaga! Użytkownik not_even_twice jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2775 / 39 / 0
Chaotka rusz czasem głową albo poproś magów o pomoc. Oczywiste jest to, że jeśli przetrzepią Twoją paczkę i znajdą w niej coś nielegalnego to mogą zrobić coś, na co nie wpadłaś mimo wszystkich obrzędów jakie odprawiłaś. Otóż magowie chaosu zwani inaczej Smutnymi Panami nie mając danych adresata tylko skrzynki pocztowej mogą puścić przesyłkę dalej i poczekać aż sobie ją odbierzesz.

Proste co nie? A wtedy masz już prawie na pewno paragraf. I dobrze gdyby skończyło się tylko na posiadaniu. Bo zapewne zrobią wiele aby dojebać Ci przemyt.
Uwaga! Użytkownik BS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 386 / 2 / 0
Ale jak? Ja otworzę skrzynkę kluczem i skąd oni będą wiedzieć, gdzie zaniosłam przesyłkę? Przecież ja to odbiorę na poczcie.
  • 2814 / 14 / 0
Chaotka pisze:
ja to odbiorę na poczcie.
Wystarczy? Wykręcenie się, że dla kogoś nic nie da, bo robi się wtedy pełne dochodzenie co, skąd, dlaczego i czy to ty zamawiałeś.
Uwaga! Użytkownik PcP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 28 / / 0
Chaotka pisze:
Ale jak? Ja otworzę skrzynkę kluczem i skąd oni będą wiedzieć, gdzie zaniosłam przesyłkę? Przecież ja to odbiorę na poczcie.
Nie odbierzesz na poczcie, napisałem wyżej dlaczego.
Uwaga! Użytkownik not_even_twice jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2775 / 39 / 0
Chaotka pisze:
Ale jak? Ja otworzę skrzynkę kluczem i skąd oni będą wiedzieć, gdzie zaniosłam przesyłkę?
Srak. Najtrudniej wpaść na najłatwiejsze rozwiązanie w Twoim przypadku. Pójdą za Tobą i wyślą do pomocy jeszcze kilku ludzi.

Pewnego razu zamówiłem coś nielegalnego bez szczególnych środków ostrożności i była to najgłupsza rzecz jaką zrobiłem w życiu. Myśleć
Uwaga! Użytkownik BS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3127 / 27 / 0
BrightestStar pisze:

Pewnego razu zamówiłem coś nielegalnego bez szczególnych środków ostrożności i była to najgłupsza rzecz jaką zrobiłem w życiu.
Możesz napisac coś więcej?
High, how are you?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby

Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).

Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."

Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.