Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 883 / 10 / 0
ciezka bomba pisze:
Alkohol to chemia, ponieważ powstaje w procesie fermentacji, która jest reakcją chemiczną.
Czy mi się zdaje, czy każda substancja chemiczna powstaje w wyniku reakcji chemicznych? :D
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 3309 / 21 / 0
Wszystko jest chemią i naturą zarówno. Można mówić czy coś występuje w roślinach albo naturalnie, bez ingerencji człowieka. Wtedy alkohol się łapie - owoce same fermentują.
  • 104 / 1 / 0
Przepraszam za odkopanie..

Czy jest możliwość skosztować alkohol który występuje już całkowicie w naturalnej formie np w takiej roślinie jak barszcz zwyczajny ( haracleum sphondylium ) znajduje się heraklina, alkohol metylowy i etylowy, może znacie jakieś inne podobne rośliny w których występuje sam alkohol etylowy który można spożyć?

pozdrawiam
Uwaga! Użytkownik ecikpecik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3309 / 21 / 0
Ale co to "całkowicie naturalna forma"? Jak jabłka są trochę przejrzałe i robi się z tego sok domowy, to czasem ma to kilka %. Zresztą to częste tłumaczenie pijanych kierowców - że zjadło się kilogram jabłek i wychodzą promile na liczniku. Dobre wino się robi z udziałem drożdży naturalnie występujących na skórkach winogron. Czyli z samych winogron jesteś w stanie wyprodukować mocniejszy alkohol - bez dosypywania cukru czy drożdży. A z tym alkoholem w barszczu to prawdziwe? Bo poza informacją na polskiej Wikipedii to nic nie widzę. Znalazłem jedynie o oktanolu w ziarnach. Jeszcze jakaś niepewna informacja: "W Polsce, Rosji i na Litwie barszcz jedzono także fermentowany. Posiekane łodygi, liście i kwiatostany wrzucano do beczek i zalewano wodą. Po pewnym czasie fermentował. Sfermentowany barszcz może zawierać niewielką ilość alkoholu", no ale to jest zwykła fermentacja i nic w tym dziwnego.
sqrt(666)
  • 104 / 1 / 0
no tak ale ciekawiło mnie czy można spożyć alkohol który już gdzieś jakoś jest .. nie przez proces fermentacji, w/w informacje posiadam z książki o ziołach którą kupiłem parę dni temu:)

pozdrawiam
Uwaga! Użytkownik ecikpecik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 126 / 1 / 0
Więc zależy Ci na spożyciu. Nawet jakbyś zjadł jakieś rośliny, których owoce czy liście/łodygi zawierają alkohol to prędziej zwymiotujesz 200 razy niż odczujesz jakiekolwiek działanie. Nawet jakby był tam czysty spirytus 99% to i tak masa którą musiałbyś przeżuć jest masakryczna i prawdopodobnie niestrawialna. Zdrowy rozsądek mówi mi, że są to alkohole o (jak wspomniałeś często metylowe), które mocy mają kilka %.
ODPOWIEDZ
Newsy
FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"

Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.

Limburg: mąż przez dziesięć lat podawał żonie narkotyki i wykorzystywał seksualnie

Izba w Hasselt skierowała do sądu okręgowego sprawę 50-letniego mieszkańca Zonhoven, oskarżonego o wieloletnie podawanie żonie narkotyków oraz wykorzystywanie jej seksualnie. Sprawa odsłania jedną z najbardziej skrajnych form przemocy domowej, opartą na nadużyciu zaufania w związku małżeńskim.

Palenie marihuany może drastycznie zwiększać ryzyko astmy. Pojawiły się nowe dowody

Legalna dostępność marihuany to kwestia, o którą w naszym kraju stale się spieramy. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ostatnio pojawił się jednak nowy argument: okazuje się, że palenie marihuany może drastycznie zwiększać szansę zachorowania na astmę. Dlaczego tak się dzieje?