Może jednak za bardzo kombinuję... Po kilku mies brania paro moge stwierdzić, że nie czuje jej wyraźnego i stabilnego działania, chociaż na początku nieźle mnie porobiła.. Może po prostu należy zwiększyć dawkę?
@OOO - mój błąd, jednak lekarz MOŻE przepisać buspiron, sertraline i mirta, chociaż pewnie zależy na jakiego trafisz.
@Jogurt - ty to masz wiedze o tych dragach, musiałeś nieźle długo testować to wszystko.
Powiedz mi tylko jeszcze czemu nie można edytować swoich postów i wgląd do nich jest zablokowany? (bez sensu, poprawić się nie można) Możesz coś z tym zrobić?
@Zły smok - Brałeś paro razem z moklo 8-( ?? Czemu odstawiasz paro i zamieniasz na milnacipran? Nie za często zmieniasz leki?
Złysmok: trochę doczytałem i nie musisz już odpowiadać, sądzisz że klomipramina Ci się przeżarła; mi tez dokucza troche antycholinergiczne działanie paroksetyny.. zastanawiam się nad zmianą paro na coś innego
Hulk - nie wiem co z tą edycją, ja mam dostęp do wszystkiego, troche mnie tu nie było, postaram sie posprzątać. Takie rzeczy do działu uwagi kierujcie.
Co do mojej wiedzy... lubie zdobywać wiedze, szczególnie na temat neurochemii itp. ale nie tylko. A zżarłem w sumie też troche tego.
Powiem troche o milancipramie, bo jest to mało znany w Polsce, ze względu głównie na cene antydepresant. Od czasu odejścia od trycyklików stawiano na ograniczenie jakiegokolwiek wpływu na organizm oprócz wychwytu zwrotnego lub blokady mao. Po latach doszli jednak do wniosku ze koncentrowanie sie na serotoninie nie daje pełnych efektów (szczególnie przy amotywacji) i różne efekty uboczne jak problemy hormonalne (hiperprolaktynemia) czy zanik libido. Obecnie przyjęła sie koncepcja aby wprowadzać leki z grupy nieselektywnych inhibitorów wychwytów zwrotnych monoamin zwanych SNDRI lub TRI od triple reuptake inhibitor. Teoretycznie znamy już z tej grupy kokaine, bupropion, dxm czy tramadol, ale one są mimo wszystko w dużej mierze selektywne.
Dlatego następcą TLPD, jest SSRI, a SSRI, TRI - które zaczynają być wprowadzane na rynek i już niedługo usłyszycie o wielu nowych antydepresantach z tej grupy. Obecnie właśnie jedynym dostępnym jest milancipran, który właściwie poza ceną nie ma żadnych wad. Jest może słaby ale to jest kwestia dawki która wiąże sie z ceną. Sam przekonałem sie że mix blokerów wychwytu zwrotngo z inhibitorami mao to nie taki aż czort jak go malują, choć, też jest mało efektywny jak na to czego sie spodziewałem. Być może na tym polu również jest jakaś samoistna blokada. Mózg ma dużo zabezpieczeń przed błędami monoamin wydawać by sie mogło.
Z kolei nowymi pomysłami są leki spoza tych grup jak abilify, buspiron, agomelatyna czy blokery wychwytu innych niz monoaminy neuroprzekazników (jakies kinetyny czy jak tam to sie zwało).
Depresja to nie zawsze to samo i każdemu co innego pomoże. Na mnie szczerze mówiąc paroksetyna tez nie zrobila wiekszego wrazenia. Na razie mamy tylko złegosmoka tutaj z wiekszym doświadczeniem w tych kwestiach, a on nadal nie znalazł swojego przepisu. Moze faktycznie zbyt częste zmiany. Tak czy siak, nic nie stoi w miejscu.
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM
Pozdrawiam
Tak sobie myślę i dołożyłem narazie do tego mianserynę czasem na sen, kwetiapinę 25, fluo 20mg, piracetam 1200, a doraźnie jakieś benzo. Myślę dołożyć jeszcze trazdon, opripramol i może jeszcze fluwoksamine.
taniej wódki.Psychodeliczne stany na poczatku , koszmary, ale bralem duzo wieksze dawki kwetiapiny.Nie polecam tego neuroleptyku. Na temat opipramolu sie nie wypowiem a po mianserynie tez żadnego dobrego wplywu nie czulem.
jogurt: Sam przekonałem sie że mix blokerów wychwytu zwrotngo z inhibitorami mao to nie taki aż czort jak go malują, choć, też jest mało efektywny jak na to czego sie spodziewałem. Być może na tym polu również jest jakaś samoistna blokada.
Mam pytania do osób, które stosowały taki miks (lub miks jakiegokolwiek SSRI z mirtą). Na ile mirtazapina usunęła u Was skutki uboczne przyjmowania SSRI (brak łaknienia oraz np. problemy w sferze seksualnej, chociaż to drugie jest dla mnie właściwie nieistotne)? I drugie pytanie: czy mirtazapina w Waszym odczuciu osłabiła w jakikolwiek sposób efekt antydepresyjny i aktywizujący SSRI, gdyby pominąć jej działanie nasenne? Jeśli pamiętacie, podajcie też przyjmowane dawki, proszę!
Spotkałam się gdzieś z publikacją badań, z których wynikało, że stosowanie tego duetu bywa skuteczniejsze w leczeniu depresji niż sertralina lub mirta solo. Jednak pytam o odczucia typu "nie miałem już takiego pędu do pracy, gdy dołączyłem mirtazapinę".
Zamieszczam znalezione na forum wypowiedzi - dwa przypadki, dwa różne efekty takiego duetu...
ooo pisze: polecono mi na tym forum mirtazapine i okazalo sie to swietnym polaczeniem [z sertraliną - przyp. leiche]... humorek dopisuje, spie jak susel, rozne efekty wiekszych dawek sertraline jakby oslably lub przemienily sie w cos przyjemnego ... i tak sie sklada ze to lek nasenny :)
piwny pisze: u mnie po dołączeniu mirtazapiny(15mg bo 30 mną pozamiatało) znikła sertralinowa faza,znowu wszystko jest takie nijakie i bez sensu :wall:
w sexie nie dzialalo ale pewnie za malo czasu jej dalem :)
zmienilo dzialanie sertraline o 235.7 stopnia wiec dzialanie sertraline bylo zgola inne niz bez mirt
Drugi argument, o którym mimochodem wspomniałam, jest szeroko udokumentowany w literaturze (wyszukanie hasła "mirtazapina" w tym pdf-ie powinno dostatecznie rozjaśnić sprawę): http://www.slam.katowice.pl/wydawnictwa ... ucia_K.pdf
Edit kolejny
Ale ooo, pisałeś wcześniej, że połączenie świetne... Czy mógłbyś opisać, w jakim sensie zmieniło się to działanie? Bo mi zależy na konkretnych efektach, jakie dają u mnie SSRI. Aktywizacja, większa niezależność od otoczenia.
Rozumiem pdf który przytaczasz. Ale tam nie ma o leczeniu skojarzonym. Tak, że zmiksowanie tych dwu substancji może dać albo nie dać spodziewanego przez Ciebie i opisanego tam efektu.
Sprawa artykułu. Nie chciało się zajrzeć dalej niż do pierwszego wyniku wyszukiwania?
Podnoszą człowiekowi ciśnienie przed nocą. :#:
1)
http://img43.imageshack.us/img43/7623/27013422.jpg[/img]
2)
http://img513.imageshack.us/img513/3892/39909230.jpg[/img]
Na koniec odpowiadam, dlaczego akurat "te dwa" leki. SSRI i SNRI to jedyne LPD (spośród tych, które stosowałam - a nie stosowałam jeszcze trazodonu), które przynoszą u mnie dokładnie takie efekty, jakich oczekuję od leków z tej grupy. Nie mogę ich stosować solo z powodów podanych już gdzieś wyżej (spadek łaknienia do zera). sertralina zaś jest jedynym skutecznym u mnie lekiem z grupy SSRI, który - jak wynika z mojego doświadczenia oraz ogólnodostępnych informacji - względnie słabo hamuje cytochrom CYP2D6.
Dlatego wybieram lek: s e r t r a l i n a. Wybór mirtazapiny uzasadniłam wyżej.
Mam nadzieję, że nie będę więcej indagowana i doczekam się odpowiedzi od użytkowników, którzy podobnie jak ooo mają doświadczenia z tym mixem.
Pozdrawiam, dobranoc.
:cheesy:
PS Zapomniałabym! Na swoje usprawiedliwienie mam również fakt, że podczas leczenia zamkniętego zaordynowano mi kombinację SSRI z mianseryną. Mała dawka mianseryny (10mg na noc) podniosła apetyt do poziomu obżarstwa. Przed włączeniem mianseryny, na samym SSRI (paroxetyna bodajże) potrafiłam przez godzinę męczyć talerz zupy.
Miałem wrażenie, że albo wiesz więcej o lekach i swoich reakcjach na nie niż napisałaś, albo też właśnie przeczytałaś ten jeden artykuł i na nim oraz na informacji o enzymach opierasz całą swoją wiedzę. Cieszę się, że to ta pierwsza opcja.
Powodzenia i opisz jak na Ciebie zadziała ta kombinacja kiedy już spróbujesz.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/cannababcia.png)
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jurekpatryk.jpg)
Ćpali po 96 godzin, żeby cokolwiek poczuć. Fragment mocnego reportażu Patryka Jurka
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/dagmara_j._rouse.jpg)
Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci czekoladkami z marihuaną w parku w Wheeling
Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci słodyczami z THC – psychoaktywnym składnikiem marihuany – w niedzielę po południu w parku w Wheeling na północno-zachodnich przedmieściach Chicago. Dzieci trafiły do szpitala.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/listrzaskowski.jpg)
Zaskakujące słowa Tomasza Lisa. "Odrobina amfy by Rafałowi nie zaszkodziła"
Zaskakujące słowa Tomasza Lisa! W swoim internetowym programie, w którym dyskutował na temat kampanii wyborczej, nagle stwierdził, że "odrobina amfy [amfetaminy - dop. red.]" Rafałowi Trzaskowskiemu by "nie zaszkodziła".
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/kpp_sejny.jpg)
Nie mógł pogodzić się z rozstaniem, rozsypał "biały proszek" na dachu auta byłej partnerki
36-latek dobijał się w gminie Giby (Podlaskie) do drzwi swojej byłej partnerki. Awanturował się i krzyczał, a na koniec rozsypał na dachu jej samochodu amfetaminę. Został zatrzymany przez policję. Był tak pijany, że nie był w stanie dmuchnąć w alkomat.