Dział poświęcony dyskusjom nt. wezwań, które osoba otrzymała w związku z postępowaniem toczącym się wobec stron trzecich.
ODPOWIEDZ
  • 1472 / 26 / 0
Na Wikipedii zauważyłem coś takiego o tej roślince
,,Od 8 V 2009 zaliczona do środków odurzających grupy I-N (jak m.in. morfina) (Dz.U.63/2009, poz. 520).''

A niby to przestępstwo miało miejsce dużo wcześniej niż 8 Maja

Fakt zawiera nielegalne DMT ,ale Dopalacze też kiedyś swojego czasu sprzedawały Ayahuasce zawierającą tą substancje,więc najlepszy argument czemu Dopalaczom nie postawiono żadnego zarzutu a mi postawiono :-)
Uwaga! Użytkownik zycie ponad wszystko nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 166 / / 0
Dopalacze sprzedawały jeden z jej składników, mianowicie inhibator MAO czyli np. harminę, konkretnie chyba rutę stepową. Sama z siebie również jest psychoaktywna, ale sła Ayahuaski polega na jej połączeniu z DMT, bowiem działają synergicznie. Co do ustawy to jest to najzwyklejsze dublowanie przepisów wynikające z nieznajomości tematu jej autorów :) (no bo konkretnych psylocybów nie zbanowali).
"Na wszystko, co się zdarzy, masz gotowy, przywieziony z Ziemi schemat.
Jeżeli jakiś szczegół nie pasuje, to go po prostu odrzucasz."

- Doktor do Chemika
  • 273 / 2 / 0
bzdura

Dopalacze sprzedawały mimoze i skorki kaktusa. Natomiast ruty nie mieli.
  • 166 / / 0
Mea culpa, pochrzaniło mi się pewnie coś. Ale teraz to już sam nie wiem co o tym myśleć, aż dziw bierze, że zamiast doczepić się do nich na poważnie za to rozpoczęli represje od delegalizacji boguduchawinnych ziół...
"Na wszystko, co się zdarzy, masz gotowy, przywieziony z Ziemi schemat.
Jeżeli jakiś szczegół nie pasuje, to go po prostu odrzucasz."

- Doktor do Chemika
  • 273 / 2 / 0
gdy sprzedawali te produkty, byli praktycznie nieznani, i chyba nawet służby policyjne ich jeszcze nie rozpoznały. Później faktycznie wycofali to wszystko
  • 68 / 1 / 0
No to teraz zaczynam się bać a czy za zamówienie z zagranicy tegóż coś grozi ??

Co niby ??? przecież nic nie zrobiłem ? Paranoja :scared:

Czemu mnie straszycie ?? Mam nadzieje że są szanse na bezprzypałowe rozwiązanie sprawy

Jaką linię obrony przyjąć w razie czego ?? Zdarzył się już komuś przypał :wall:
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009 przez losyart, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 3129 / 26 / 0
Jesli przejmą paczkę, to oczywiście tak.
High, how are you?
  • 2129 / 29 / 0
@losyart, jak zatrzymają Ci przesyłkę to może być nieciekawie. Polecam zapoznać się z ustawą o przeciwdziałaniu narkomanii. Mimosa jest na liście substancji zakazanych, więc sprawa może być rozpatrywana tak jak w przypadku heroiny czy amfetaminy.

Art. 55. 1. Kto, wbrew przepisom ustawy, dokonuje przywozu, wywozu, wewnatrzwspólnotowego nabycia, wewnatrzwspólnotowej dostawy lub przewozi przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub terytorium innego panstwa srodki odurzajace, substancje psychotropowe lub slome makowa,
podlega grzywnie i karze pozbawienia wolnosci do lat 5.

2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolnosci albo pozbawienia wolnosci do roku.
3. Jezeli przedmiotem czynu, o którym mowa w ust. 1, jest znaczna ilosc srodków odurzajacych, substancji psychotropowych lub slomy makowej albo czyn ten zostal popelniony w celu osiagniecia korzysci majatkowej lub osobistej, sprawca
podlega grzywnie i karze pozbawienia wolnosci na czas nie krótszy od lat 3.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009 przez Kuba Powiatowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 4024 / 371 / 951
Kuba Powiatowy pisze:

Art. 55. 1. Kto, wbrew przepisom ustawy, dokonuje przywozu, wywozu, wewnatrzwspólnotowego nabycia, wewnatrzwspólnotowej dostawy lub przewozi przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
Czyli, kiedy przechwytują adresowaną np. do mnie paczkę, to do oskarżenia mnie z tego tytułu raczej daleko. Musieli by mi przedstawić jakiś dowód "nabycia" tego co się w niej znajduje, czyli co np. - fakturę ? To, że ktoś coś do mnie wysyła o niczym takim samo w sobie nie świadczy. A skoro ja niczego nie przewożę ani nie wywożę, ani nie organizuję dostawy , zatem ten punkt mnie nie dotyczy.
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 2129 / 29 / 0
pokolenie Ł.K. pisze:
Musieli by mi przedstawić jakiś dowód "nabycia" tego co się w niej znajduje, czyli co np. - fakturę ?
A czemu nie ? Po drugie, nie wiem ( nie znam aż tak prawa ) czy policja nie może sprawdzić mojego komputera, skrzynki mailowej, żeby odszukać dowodów zamówień ze sklepu internetowego ? Po trzecie, czy nie ma możliwości, żeby nie wysłali zapytania do sklepu w którym został nabyty nielegalny materiał ? Myślę, że udowodnić komuś nabycie jakiegoś towaru nie jest wcale takie trudne. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Toksyczna chemia z 15 metrów
ODPOWIEDZ
Newsy
Maleńczuk bez ogródek o przeszłości. „Tęsknię za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie”

Chociaż dziś Maciej Maleńczuk prowadzi względnie ułożone i spokojne życie, w młodości był uosobieniem hasła „sex, drugs, rock and roll”. Jak wielokrotnie wspominał, brakuje mu niektórych aspektów tamtych lat – przede wszystkim heroiny. – Tęsknię zwłaszcza za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie – mówił bez ogródek muzyk.

77-letnia cudzoziemka oskarżona o produkcję narkotyków

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko 77-letniej obywatelce Rosji, która miała na swojej posesji uprawiać konopie indyjskie i wytwarzać z nich narkotyki. Na poddaszu jej domu znaleziono 19,5 kg suszu i 197 sadzonek ziela konopi.

Zniknęło 400 kg kokainy. Policjanci objęci śledztwem

Biura dwóch policjantów z Biura ds. Zwalczania Przestępczości Narkotykowej we francuskim Nanterre oraz ich domy zostały przeszukane przez IGPN (Wydział Wewnętrzny Inspektoratu Policji) w związku ze sprawą „Trident”. Chodzi o zaginięcie blisko pół tony kokainy. Według informacji „Le Parisien”, przeszukania przeprowadzono w biurach dwóch policjantów z wydziału antynarkotykowego oraz w ich domach. Zarekwirowano także ich tablety i komputery.