Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 368 / 45 / 0
no i kurwa bardzo dobrze, niech się skończy ten cyrk
Świat się zmienia, słońce zachodzi a wódka się kończy.
  • 646 / 158 / 0
Cyrk to się dopiero wtedy zacznie.
  • 544 / 109 / 0
@slodkapszczolka Doprawdy wspaniale będzie. Kocham ten system.

Jak trzeba uprzykrzyć życie to chętnie uprzykrzą, jak pomóc to prędzej ci kaktus wyrośnie i osiwiejesz niż się doczekasz, zeby w końcu zapłacić konowałowi w cholerę kasy, który będzie tylko myślał, żeby pacjenta jak najszybciej odpękać, skasować za wizytę, dać SSRi jako panaceum na wszystko, łącznie z hemoroidami i nara.

Zmieni to tyle, że zdeterminowani będą dalej brać to samo, tylko płacić 1,4-1,7 kosztu opakowania, a niektórzy pójdą w inne jeszcze gorsze gówno. Garstka upośledzonych społecznie, którzy boją się ogarnąć se inaczej będzie w doopie.

No i będziemy tylko zapierdalać na rosnące opłaty, podatki i system emerytalny, a troska o nas się wtedy jakoś wyłączy.

Elity, na które zapierdalamy sami będą ćpać w willach i rano tylko ich ludzie ogarną im kroplówkę, a plebs ma łoić dalej uparcie legalny etanol, szkodliwy bardziej niż cała paleta tego wszystkiego co jest zakazywane i ograniczone.

Na pewno wszystko będzie dobrze i wszystkim się to przysłuży. Myśl trochę.
  • 589 / 210 / 0
@Ptaszyna to nie jedyna zmiana którą szykuje MZ. W realizacji samych recept refundowanych też zajdą zmiany - jednorazowo będzie można wykupić lek z refundacją tylko na 60 dni, jesli będziesz chciał na więcej to owszem, ale już tylko na 100% nadwyżkę powyżej 60 dni (do tej pory można było na 120) i tam jeszcze kilka zmian ale to już bardziej dla lekarzy mogących tworzyć problemy z blokowaniem wystawienia recepty jeśli wpisze wpisze źle dawkowanie - i to wchodzi od 13.09. już na pewno. Tu MZ jest nieugięte i nie chce przesunąć terminu wejścia w życie.
Na pewno co najmniej 2 projekty zmian się pojawią, bo to już zapowiedziano.
  • 544 / 109 / 0
To jest ze wszechmiar mroczne i demoniczne.

Tak bardzo, że nie znajduję słów na opisanie tego.
  • 589 / 210 / 0
Znaczy się to jest akurat proste do obejścia o ile nie ma się lekarza służbisty. Ja tak od lat obchodzę limit 120 dni - lekarz wpisuje większe dawkowanie na recepcie. I z recepty wynika że zapas który biorę jest na 60 dni, a w rzeczywistości jest to zapas na 180 dni %-D Nie ze wszystkimi lekami i ich dawkowaniem się to da zrobić, ale no z wieloma się da.
  • 544 / 109 / 0
Ja nie o tym mówię Ptaszynko.

Ja mówię o tym, że info będzie trafiało na IKP, więc nawet moje rekreacyjne cpanko w teorii zapisywałoby się w historii i by bylo, ze on cos często sobie to thioco kupuje.

Potem to już tylko łatka i zwalanie przez lekarzy, czy rodzinę w przypadku gdy będę potrzebował ewentualnej pomocy wszystkiego na ćpanie. Każdy dołek, gorszy dzień, problemy osobiste, które będę przechodził będą upraszczane do: "Zrył sobie głowę cpaniem i teraz wychodzi". Nikt mi ręki nie poda.

Chooy, że problemy zaczęły się dlugo przedtem i się chronologicznie nie spina ich narracja.

Dla społeczeństwa i rodziny to jest proste: "Ćpun to ćpun i wszystko se sam załatwił na własne życzenie"

Dlatego nie rozumiecie zagrożenia inwigilacji nas, rejestrowania i zbierania info, bo młodzi jesteście. Jeszcze hormony naiwności w was buzują i nie analizujecie ryzyka długofalowego.

Nic do tego nie mam. Też tak miałem jak na studiach bylem.
  • 195 / 74 / 0
No ale fakty są jakie są. Ćpun to ćpun i zrył sobie głowę ćpaniem.
Jak się miało problemy przed ćpaniem i teraz ma się jeszcze większe problemy po ćpaniu - wina ćpuna.

Więc z punktu widzenia państwa, maksymalne utrudnienianie ćpunom rekreacyjnego ćpania leków to plus dla nich i społeczeństwa.

Problem z alkiem jest taki, że nie jest traktowany jako lek i niezwykle łatwo jest samemu sobie wyprodukować, więc nawet delegalizacja by gówno dała.
  • 589 / 210 / 0
Yyyy, jakby Ci to powiedzieć. Mam to gdzieś czy to że kupię kodeinę/pseudoefedrynę czy jakikolwiek inny lek trafi na moje IKP i zobaczy to jakikolwiek lekarz.
Mój lekarz zawsze wiedział o moich wyskokach ODE MNIE. Jakby to powiedzieć, żadna różnica, bo i tak wie o wszystkim bez sprawdzania IKP.
A rodzinny? Rodzinny się absolutnie nie wtrąca w leczenie psychiatry, widzi mnie max 1x w roku jeśli akurat złapie jakąś infekcję większą.
  • 544 / 109 / 0
@kriston87 Pewnie.

Wszystko jest hehe...proste...hehe. Ćpun jest sam sobie winien wszystkiego i wszystkiemu bo ćpa. Jak cegła mu spadnie na łeb w kościele to też.

On jeszcze 3 pokolenia wstecz jest winien za grzechy swojej rodziny.

Bierzemy wszystkie problemy ćpuna, łącznie ze stulejką, jeśli jest. Mieszamy, wrzucamy do wora, dorzucamy jeszcze ukrzyżowanie Jezusa i wyginięcie dinozaurów, bo co szkodzi? Też wina cpuna. Naklejamy na worek łatkę "wszystko to przez ćpanie"

I jak tu nie gardzić społeczeństwem...
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Chcą zakazać reklam alkoholu w Polsce. Może to być też koniec dla promocji 12+12

Trwają zaawansowane prace nad zmianami w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Wspólny projekt przygotowany przez Lewicę i Polskę 2050 zakłada całkowity zakaz reklamy alkoholu, a także zakaz jego promowania w sklepach. Co to oznacza?

Marihuana w Norwegii — odrzucona reforma i to, co zrobiły sądy

Norwegia odrzuciła dekryminalizację w parlamencie, a rok później jej Sąd Najwyższy w praktyce złagodził karanie za posiadanie na własny użytek. To rzadki przypadek, w którym sądy poszły dalej niż ustawodawca.

Żołnierz brygady pancernej handlował narkotykami na dużą skalę

Starszy kapral 1. Warszawskiej Brygady Pancernej został zatrzymany w podwarszawskich Markach za handel dużymi ilościami narkotyków, głownie marihuaną i pochodnymi mefedronu. W tym samym czasie w Końskich wpadł jego wspólnik. Żandarmi i policjanci przeszukali trzynaście lokali i samochodów na terenie kraju, w których miały znajdować się narkotyki.