Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 62 / 8 / 0
@TajemniczyKot Skoro nie masz skąd wziąć, to zgaduję nie dostałeś na to recepty od lekarza. W takim razie nie leczysz się tylko eksperymentujesz na sobie co zadziała bez podkładki w formie ewentualnych dodatkowych badań. Nie szkoda Tobie czasu i nerwów na takie coś?
  • 2949 / 635 / 0
@troopaoftomorrow Fasoracetam to środek znacznie bezpieczniejszy i lepszy od większości tego, co można dostać od konowałów.
serotoninowy pisze:
a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
  • 7 / 1 / 0
10 maja 2026troopaoftomorrow pisze:
@TajemniczyKot Skoro nie masz skąd wziąć, to zgaduję nie dostałeś na to recepty od lekarza. W takim razie nie leczysz się tylko eksperymentujesz na sobie co zadziała bez podkładki w formie ewentualnych dodatkowych badań. Nie szkoda Tobie czasu i nerwów na takie coś?
Ja się leczę już x lat, przerobiłem prawie wszystkie leki o potencjale antydepresyjnym I przeciwlękowym. Teraz też biorę m.in. escitalopram. Racetamy też znam jednak oprócz fasoracetamu nie działają na mnie zbyt dobrze.
Jeśli chodzi o lekarza to mam w historii naduzywanie leków i nie widzę tego żeby mi obecny lekarz był skłonny przepisać baclofen. Może kiedyś ogarnę na razie te małe dawki fenibutu mi trochę pomagają.
  • 62 / 8 / 0
@Vetulani44 Jednakże na podstawie tylko siedmiu stron wątku na temat fasoracetamu założonego dekadę temu nie wyciągałbym wniosków o jego skuteczności. Jak widać pomógł niewielu. To bardziej ciekawostka w bardzo wąskiej grupie zainteresowanych. Jego wola co chce suplementować ostatecznie, być może mieści się w tych kilku procentach, którym związek faktycznie pomógł.
  • 7 / 1 / 0
@troopaoftomorrow generalnie zdecydowana większość w wątku była zadowolona z działania, jedynie osoby nastawione na upregulacje GABA B narzekały na słabe efekty. A mi zależy właśnie na działaniu przeciwlękowym I prospolecznym fasoracetamu.
  • 2949 / 635 / 0
@troopaoftomorrow Grono ludzi korzystających z fasoracetamu nie jest ograniczone do tych wypowiadających się w wątku na Hyperrealu... To nie jest ćpuńska substancja ani mózgotrzep, dlatego małe zainteresowanie na forum. Dla mnie fasoracetam okazał się ratunkiem, bardzo pomaga przy odstawianiu gabapentynoidów, nie niosąc ze sobą ogromu skutków ubocznych.
serotoninowy pisze:
a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
  • 62 / 8 / 0
@Vetulani44 Antydepresanty też nie są narkotykami, a jednak zainteresowanie na forum jest olbrzymie w porównaniu do tego wątku, ale pewnie jest to spowodowane tym, że prędzej dorobisz się depresji niż ADHD od ćpania :)

@TajemniczyKot W takim razie źle zrozumiałem wcześniejszy post. Myślałem, że nie próbowałeś wcześniej fasoracetamu i pytasz o skuteczność. Mój błąd. Jeśli jesteś zadowolony z rezultatów, to mogę tylko życzyć, aby nic nie zepsuło tego stanu.
  • 2949 / 635 / 0
@troopaoftomorrow
Wyraźnie napisałem o antydepresantach.
10 maja 2026Vetulani44 pisze:
To nie jest ćpuńska substancja ani mózgotrzep
Jeśli masz coś wartościowego do powiedzenia o fasoracetamie to pisz, a w przeciwnym razie koniec tego offtopu.
serotoninowy pisze:
  • 7 / 1 / 0
Dobra to teraz inne pytanie: jaka dawka fasoracetamu w celu działania przeciwlękowego? Czy działanie anksjolityczne po przekroczeniu pewnego progu się już nie zwiększa? Nie zależy mi raczej na tej racetamowej stymulacji. Jako że ten nootrop jest drogi nie chce marnować materiału.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Kawa - budzi i wydłuża życie

Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.

Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny

Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe

Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.