Co do cen leków też się trochę rozjeżdżasz z prawdą, bo owszem część leków jest tania, ale są leki które wcale do najtańszych nie należą. Były czasy, że płaciłam łącznie po 250zł miesięcznie za tylko 3 leki i od ręki wymienię Ci leki psychotropowe które kosztują >200zł za opakowanie i nie mają refundacji lub mają ale tylko w jednym konkretnym wskazaniu.
Ja osobiście polecam, dawkowanie na depresję/aktywizację to 50-200mg dziennie. Więcej Cię wyciszy.
Spróbuj Escitalopram daj mu miesiąc dawka 5mg po tyg 10 jak jest git zostaw a potem po miesiącu 15 i po tygodniu 20 2 miesiące powinien ten ssri rozwinąć skrzydła zdr!
nie używamy nazw handlowych leków na forum. /lady
ja biorę go już od dawna (bo SSRI/SNRI nie tykam) i jest, mimo łagodnej farmakologii i niskiej szkodliwości, naprawdę skuteczny. nie jest to silny młot jak jakaś klomipramina, czy paroksetyna na ciężkie epizody depresyjne (F33.2), ale poprawa nastroju jest wyraźna i wyczuwalna, także działanie przeciwlękowe. ponadto lek działa neuroprotekcyjnie, chroniąc mózg. działanie zw. z agonizmem receptorów opioidowych MOR (o podobnej sile łączenia, co morfina), nie stanowi zagrożenia przy dawkowaniu 3x1, według ulotki. lek należy i tak wtedy odstawiać stopniowo, ale jakieś zespoły odstawienne silnego pokroju nie są odczuwalne, niekiedy okoliczności powodowały, że nie mogłem go zażywać przez kilka dni i nic nie zauważyłem, a u mnie dawkowanie wynosi 3-3-0 lub 4-2-2 (obecne). skutki uboczne to temat nieistniejący przy w/w leku).
lek jest stosowany w chorobie alkoholowej, lekozależności typu barbituranowego/benzodiazepinowego oraz opiatowego. nie obciąża on organów ludzi, że tak powiem, po przejściach, doświadczonych życiem. interakcje tutaj nie są problemem, ale profilaktycznie warto mieć je na uwadze (choć wystarczy zobaczyć po moich wpisach, na moim przykładzie, o czym my tu mówimy, jeśli chodzi o ów "inter-akcje").
poza tym polecam okresowo opipramol (najtańsze zamienniki to Apropol i Sympramol , ale nie zawsze występuje zgodność, co do ilości tabletek, lecz w normalnej aptece raczej przymkną oko. ja biorę "oryginalny" Pramolan 50 mg po 84 szt. i cenię sobie jego działanie - pozytywnie wpływa na neurozę (GAD), a przy dawkowaniu 3x1, jest praktycznie nieszkodliwy i nie ma groźnych interakcji, czy skutków ubocznych (ale warto być ich występowania świadomym i dobierać wszystko z rozssądkiem). mimo bycia TLPD, tej klasyfikacji ciężko zawierzyć - tak łagodny jest to antydepresant, z silnym efektem anksjolitycznym. ja stosowałem nawet 200-250 mg opipramolu na dobę i z niczym nie było kłopotów - jednak zalecam roztropność, jak z wszystkim.
ja zażywam jeszcze antydepresant na cięższe rodzaje zaburzeń, który mam na 30% i zamiast 65 zł (ok.) płacę 19 zł z lekkim groszem. chodzi o agomelatynę - lek Agolek 25 po 28 szt. który dopiero zacząłemw sumie (zaraz będą 3 tyg.), także czekam za działaniem, ale już czuję się lepiej (to lek dopaminergiczny z wpływem na NA). do tego dochodzi amantadyna, celem nasilenia leków psychostymulujących i prokognitywnych. zadanie spełnia przednio, tak jak preparat wcześniejszy -cut- - wycięto nazwę handlową , ale ich już nie polecę, bo to leki specyficzne (na pewno cut - wycięto nazwę handową 100 mg - amantadyna) i mogą nie każdemu przypasować, czy być bezpieczne. na pewno nie są to takie łagodne/obojętne leki jak tianeptyna i opipramol, które śmiało poleciłem. o tych natomiast, wspominam, bo ktoś może wyniesie pożytek z wiedzy o nich.
pozdrawiam, przodownik.
nie używamy nazw handlowych na forum. nie było niezbędne rzucanie pierdyliardem nazw handlowych preparatów - internet każdy ma skoro czyta forum i porównać ceny może sobie sam poszczególnych preparatów. za następny taki post poleci warn. /lady
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony
Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.
Kawa - budzi i wydłuża życie
Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.