Więcej informacji: Metadon w Narkopedii [H]yperreala
Generalnie moje doświadczenia ze służbą zdrowia nie budują wiary w ludzi. Mam szacunek do pojedynczych lekarzy, nie do zawodu jako takiego.
Jestem na programie. Biorę bupre
Siedząc przy okienku i czekając na swój przydział tabsow zauważyłem że babka ma tam oprócz bupry, metadonu, wystawione opakowania klonów
Te klony też pacjenci pobierają ?
Trzeba jakoś uderzyć do psychiatry żeby przepisał ? I jak to zrobić ? Ma ktoś doświadczenie?
Dzięki
piszesz tu i zgarniasz słowne ostrzeżenie, temat o Metadonie, to temat o Metadonie, temat o programie - temat o programie. PS. nie, nie ma w Polsce programu dla uzależnionych od benzo. /Merx
scalono - nv13
Bardzo proszę o scalenie gdyż nie mogę już
Jestem na buprenorfinie przyjmuje 8-16 mg więc jestem nasycony
Dzisiaj pod programem udało mi się wyrwać 7 centów tego stężonego przezroczystego METADONU
Poszło IV i nic oprócz lekkiego ciepełka nie poczułem
Bupra aż tak blokuje że taka ilość nic nie zrobiła ? Materiał pewny bo byłem z tą osobą pod okienkiem.
I teraz pytanie czy po takim wyskoku mogę wrócić od razu na bupre czy czeka mnie ten instant skręt ?
Dziękuję i mam nadzieję, że post nada się do tego działu bo w sumie to metadon przyjmowałem stąd pytanie ;)
Instant skręt występuje gdy jesteś uzależniony od czystych agonistów i to dość mocno. Wtwdy bupra je wypiera z receptorów, a sama działa za słabo i pojawia się skręt. To jak ktoś pije np. 70mg metadonu.
Jak bierzesz buprę i raz weźmiesz metadon to dalej jesteś uzależniony od bupry i możesz ją śmiało brać dalej.
DW: @kamex
3 miesiące z 80 syropu do bodaj 15. Dali mi na programie bunorfin podjęzykowo. Odszedłem 200m od programu i się zaczęło. Koszmar, musiałem kogoś prosić, żeby moim telefonem zamówił mi taxę, bo ręce trzęsły się jak dzikie, do tego prawie nic nie widziałem. Ból i poty nie do zniesienia. Na szczęście dotarłem do domu zanim mnie przeczyściło. 3 dni walczyłem, bo bupry mi dali na cały tydzień. W końcu nie dałem rady i zadzwoniłem do ziomka, żeby mi syropu przywiózł. Wróciłem na kolejny rok na metadon. Za drugim razem tak się bałem powtórki, że powiedziałem magikowi z programu, jak już zmniejszyłem syrop, żeby stosunkowo małe dawki oxy na tydzień przepisał. Jako, że wyjaśniłem mu, dlaczego tak i jak farmakokinetyka zadziała na moją korzyść, to byłem jedyny w historii przychodni, który otrzymał zgodę na takie przejście
Ludzie, nie wchodźcie na to gówno, jak już musicie, to wybierzcie buprę. W ogóle najbardziej mnie przerażają ludzie, którzy byli rok na kodzie albo tramalu, wzięli z 5 razy maję albo oxy i się kurwa pchają na program. Po miesiącu są na dawce 120+ i do tego walą to w kabel jak dostaną do domu. Czy to dyrektor programu jest głupi, czy postanawia dać tym dzieciakom lekcję życia co oznacza wolna wola... Nie wiem, ale po roku na metadonie wyglądają gorzej niż po 5 latach jazdy po bandzie na helu. O jak słodko, że nie muszę już tam chodzić i patrzeć na tempo ich upadku.
Jak schodziłem z metadonu, końcówkę zrobiłem krótko działającymi. W szpitalu wynegocjowałem tramadol, to też nie było standardowe leczenie, a w domu dokończyłem morfiną, kodeiną i fentanylem. To była bardzo dobra decyzja zeby przejść na krótko działające. Przeszedłem jak piłem 20mg, a do chwilowego zaleczenia skręta potrzebowałem przynajmniej 30.
W ogóle też sporo schudłem po zejściu z programu, no i zacząlem ćwiczyć. Na programie nie przytyłem, gruby byłem już wcześniej. Miałem natomiast wrażenie, że metadon odbiera siły i motywację, później słyszałem to też od jednej lekarki. Podobno lewoskrętny metadon nie odbiera tak sił, może ktoś sie do tego odniesie. Za to makiwara i heroina dodawały mi energii i motywowały do działania, dlatego metadonu nie wspominam najlepiej. W ogóle lekarz z którym miałem dobry kontakt nie chciał mi w pewnym momencie pisać leków przeciwdepresyjnych, chciał żebym zszedł z metadonu i pił makiwarę. Jednocześnie metadon wielu osobom porządkuje życie, zdrowotnie też mogą się dzięki niemu odbudować. Nagle człowiek ma pewną dawkę i nie musi się o nic martwić. Jest też pod jakąś opieką lekarską.
A u mnie dobrze, stabilnie.
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Spotkanie z MSWiA. Nadszedł czas na odpowiedzialność, a nie kolejne tragedie
Wczoraj oficjalnie złożyliśmy [tj. Wolne Konopie] w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji wniosek o pilne spotkanie z Ministrem Marcinem Kierwińskim. Równolegle przekazaliśmy list otwarty dotyczący tragicznej śmierci 19-letniego Aleksandra oraz innych dramatów, które w ostatnich latach wstrząsnęły opinią publiczną.
Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?
W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.
Mikrodawkowanie LSD przegrywa walkę z depresją ze zwykłą kawą?
Przez ostatnią dekadę w Dolinie Krzemowej (ale nie tylko) funkcjonowało przekonanie, że mikrodawkowanie psychodelików to „szwajcarski scyzoryk” dla mózgu – poprawia fokus, libido i leczy depresję. Najnowsze, rygorystyczne badanie kliniczne pokazuje jednak coś zupełnie innego. Pacjenci przyjmujący placebo (w tym przypadku kofeinę) radzili sobie z depresją lepiej niż ci na LSD.