Metadon to najprostszy chemicznie opioid – 6-(dimetyloamino)-4,4-difenyloheptan-3-on.
Więcej informacji: Metadon w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 655 / 124 / 0
Wszedłem na substytucje mietka, dostaję 100mg dziennie ale w sumie nie wiem czy mi jakoś mega pomaga, powidziałbym że tak bez szału. Zobaczymy jak z czasem będzie
Ile wy dostawaliście/dostajecie? Bo słyszę że podobno te 100mg to dosyć spora dawka, więc dziwie się że tak słabo dziala. Tak kur** slodkie te syropy są że idzie sie zrzygać
:tabletki:
  • 9 / / 0
Mordo ale metadon ma zaspokajać głód opioidowy aby leczyć i nie posiadać efektów odstawiennych(efekty uzależnienia fizycznego) nie po to by sie skurwić.
  • 655 / 124 / 0
A czy gdzieś napisałem że biorę w celu by sie skurw**? Problem właśnie w tym że po wzięciu dawki po dwóch/trzech godzinach czuję się jakbym nic nie wziął (skręta trochę zalecza ale nie do końca) i zastnaawiam się czy to tak ma być czy dawka za mała. Pozdro
  • 7 / / 0
03 lutego 2026krzychv pisze:
Wszedłem na substytucje mietka, dostaję 100mg dziennie ale w sumie nie wiem czy mi jakoś mega pomaga, powidziałbym że tak bez szału. Zobaczymy jak z czasem będzie
Ile wy dostawaliście/dostajecie? Bo słyszę że podobno te 100mg to dosyć spora dawka, więc dziwie się że tak słabo dziala. Tak kur** slodkie te syropy są że idzie sie zrzygać

Tak jak ktoś wyżej już pisał, na metadonie powinno się po prostu normalnie funkcjonować, a nie odczuwać efektów ",euforycznych", "rekreacyjnych" jak zwał tak zwał. Jeśli nie odczuwasz skręta to dawka syropu jest dobrana dobrze, później można myśleć o pięknej redukcji. 100 mg nie jest dawka kosmiczną, to zależy ile czego wcześniej się brało i lekarz dobiera odpowiednią dawkę leku substytucyjnego.
  • 655 / 124 / 0
no problem jest w tym że mam ustawione 100mg raz dziennie. A jako że jest przyzywaczajony do walenia po 240mg okularów co 2-3 godziny no to własnie po czasie tak 3-5 godzin po przyjeciu syropu czuje się już praktycznie jakbym nic nie bral, skręt wraca. Nie wiem czy nie potrzebowałbym takiej dawki z minimum dwa a tak naprawdę trzy razy dziennie. Nie chcę zbytnio dobierać bo wiem że mija się to z celem programu, ale z drugiej strony też nie jeżdże tam po to żeby czuć się tylko gorzej. Już sam nie wiem co robić
  • 2110 / 258 / 0
@krzychv jak zdecydowałeś się na substytucję, to sugeruję zostawić 100 i dać sobie czas. Po pewnym czasie ta setka zacznie wystarczać. Jak wchodziłem na metkę, najbardziej brakowało mi haju i wkręcałem sobie, że mnie cos boli, że katarek. Możliwe, że na początku faktycznie nie czułem się zbyt komfortowo, ale to brak haju był najbardziej dotkliwy. Niektórzy podczas nasączania czuli metadon, ja od samego początku nie czułem tych dawek.
ODPOWIEDZ
Newsy
Długie trzymanie dymu z marihuany – czy zwiększa fazę? Fakty o wchłanianiu THC

To widok znany z każdego filmu o stonerach i wielu imprez. Ktoś bierze potężnego bucha z bonga lub jointa. Zaciska usta, robi się czerwony na twarzy. Wierzy, że trzymanie dymu w płucach sprawi, że marihuana zadziała mocniej.

Młodzi dorośli piją więcej alkoholu, gdy łączą go z marihuaną

Nowe badania wskazują, że wśród młodych osób dorosłych sięgających zarówno po alkohol, jak i marihuanę, dni, w których używają obu substancji, wiążą się z wypiciem większej ilości drinków. To właśnie ta zwiększona ilość alkoholu jest kluczowym mechanizmem prowadzącym do bardziej negatywnych konsekwencji.

Alkohol znika ze stacji paliw, a jednak... nadal tam będzie. To nie zakaz, a zmiana reguł

Czy alkohol zniknie ze stacji paliw? Na razie nic na to nie wskazuje. Napoje procentowe jedynie mogą przestać być widoczne, a chętni na taki asortyment wciąż będą mogli zrobić zakupy. Za tak zwaną sprzedażą bezwitrynową opowiada się branża paliwowa. Rozwiązanie to miałoby wpłynąć na ograniczenie zakupów impulsywnych i zmniejszyć społeczne koszty nadużywania alkoholu.