Przyjmuje się, że:
100 mg kodeiny ≈ 10 mg morfiny doustnej (ok. 10% konwersji)
Twoje dane:
1 tabletka Thiocodinu = 15 mg kodeiny
16 tabletek = 240 mg kodeiny
Wynik (w przybliżeniu):
240 mg kodeiny ≈ 24 mg morfiny doustnej
Teraz już wiem dlaczego tak mało mnie klepie. Żeby ućpać się lekko (przyjmijmy 1 tabletka 100mg morfiny) musiałabym wdupić około 5ciu paczek thico. To jest chore. Żebym miała fazę morfinową musiałabym tyle tego jeść, ble .
Od siebie dodam, że ja nie mam już 20 lat od dłuższego czasu. Lubię sobie 720 mg zjeść dość często, jak np. teraz. Prowadzę dość aktywny tryb życia, mam powiedzmy sportową pracę, wiem co jem, ewentualne suplementy tudzież witaminy, gimnastyka. Nie mam problemów ze zdrowiem, wręcz jestem wyczynowcem, oczywiście póki co. Nie lubię słuchać różnorakich głosów, że na to albo na tamto to "szkoda zdrowia". Wszystko jest dla ludzi. Ważny jest umiar. Dobrze też wiedzieć, jak z czegoś korzystać. Niezależnie czy to różeniec górski czy dekstrometorfan. Po to jest to forum:)
Jeśli chodzi o działanie przeciwbólowe, przy porównaniu siły działania leków uzyskuje sie inne przeliczniki dla dawki jednorazowej i dla dawki dobowej. W ten sposób 10mg morfiny i.v. odpowiada 60mg morfiny p.o. jednorazowo, za to dawki dobowe morfiny i.v. są tylko 3x niższe od dawek dobowych morfiny p.o. Jeśli chodzi o dawkę jednorazową, przyjmuje sie, ze 210mg kodeiny doustnie to 60mg morfiny doustnie lub 10mg morfiny dożylnie.
kodeina działa krócej od morfiny p.o., stosowana do odstawki na krócej tez zalecza skręta. Działa za to bardziej euforycznie, to jeden z powodów, dla których kodeiny nie stosuje się w leczeniu silniejszych bóli. Tłumaczy to też dlaczego niektórzy zostają przy kodeinie nawet jeśli biorą od wielu lat i mają dostęp do silniejszych opio.
wczorajdefilixada216 pisze: 16 tabletek x 15 mg czyli cała paczka thiocodinu zadziała bez tolerki czy za mało ?
I do them drugs to stop the f-food cravings
~Lana Del Rey "Boarding school"
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci
Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.
1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią
Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.
Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka
W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.