Dział poświęcony licznej grupie pochodnych katynonu, oraz jemu samemu. Podstawą ich budowy jest 2-amino-1-arylopropan-1-on.
Więcej informacji: Beta-ketony w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 12 / 1 / 0
Co myslicie o takim formacie nazewnictwa b-k?
opisywał by w jednolity sposób praktycznie wszystkie syntetyczne katynony. W przypadku tych związków substytucja ma miejsce w trzech miejscach:
Podstawienie czegos na pierscieniu, czyli 'aryl', tak jak ma to miejsce w przypadku wszyskich "MMC'ków", "CMC'ków" itp.
wydłużenie łańcucha alkylowego. jak np. w pentedronie, a-pvp, butylonie.
podmiana aminy, jak w przypadku "alf" na pyrrolidyne czy np MEC'ków na etylo amine.
Zupełny bałagan w tym nazewnictwie. Marzy mi się cos usystematyzowanego i czytelnego.
Liczę na krytykę jakichs osób obeznanych w chemii. nie jest to zgodne z iupac ale to czego powszechnie używa się teraz również nie.
Wymyslilem takie cos:

[Aryl substitution]-[alkyl chain length]-[Amine]-Cathinone

przykład:
α-PVP ->α-pentyl-Pyrrolidine-Cathinone -> α-pentyl-PyroCathinone

4-MMC -> 4-metylo-α-propyl-methyl-Cathinone ->4M-α-Prop-MethCathinone

3-CMC ->3-chloro-α-propyl-methyl-Cathinone ->3Cl-α-Prop-MethCathinone

Pentedrone ->α-pentyl-methyl-Cathinone -> α-Pent-MethCathinone

MDPV -> Methylenodioxy-α-pentyl-pyrrolidine-Cathinone -> MD-α-Pent-PyroCathinone

ładnie, slicznie, schludnie.Cczytajac nazwe odrazu można sobie wyobrazic strukture zwiazku. :*
  • 2838 / 616 / 0
Obawiam się, że większość ludzi używająca biedaketonów nie przejmuje się takimi sprawami, kryształ to kryształ. Mniejsza grupa rozróżnia "trójkę" od "czwórki", może cmc od mmc. Jeszcze mniejsza grupa rozumie i czuje różnice między 3mmc, 4mmc, 3cmc i 4cmc.

Natomiast tych, którzy są w tym nieco bardziej biegli i ogarniają czym są, dlaczego działają jak działają poszczególne substancje np. a-pvp, a-php, a-pihp, jakiś tam cec, MDPV, ipph, 4f-MPH... Myślę, że to max kilka procent wszystkich użytkowników, a i pewnie większość z tych nie będzie chciała przechodzić na inne nazewnictwo. Tak więc niestety wydaje mi się że nieważne jak dobry pomysł by nie był to nie znajdzie użytku. Takie propozycje trzeba było wysuwać z 17 lat temu %-D

Prędzej widzę taki potencjał odnośnie arylcykloheksylamin, bo niektóre nazwy są bardzo zwodzące.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 12 / 1 / 0
Niestety w pełni się zgadzam. Jednak rzucić pomysł w eter warto zawsze spróbować haha. 17 lat temu to miałem mleko pod nosem, dziś już za późno. Pozostaje jedynie wynalezienie maszyny do podróży w czasie.
  • 12 / 1 / 0
Kolejny post. Wiem że pewnie puszczam wiadomosci w eter ale co mi tam. Przedstawiony wyżej schemat zawierał pewien błąd. Tu proponuje poprawioną, odchudzoną wersje. Tresci niżej pomagała wygenerować sztuczna inteligencja, natomist niewidze w nich żadnych niedociągnięć. Pol-English jesli chodzi o chemiczne nazewnictwo również musicie mi wybaczyć.
Oto templatka:

[Aryl substitution(s)]-[α-alkyl substituent]-[amine-derived suffix]cathinone

błąd w pierwszej templatce miał miejsce przy zapisie długosci łancucha alkylowego. jego długosc liczyłem od carbonylu z nim włacznie, tak jak ma to miejsce przy nazewnictwie phenon'ów, w naszym przypadków nazwy opierają sie na szkielecie katynonu, wiec długosc należy liczyc od węgla alfa. tj dla metkatynonu. α-metylo, dla pentedronu α-propylo itd. przy czym α-metylo jest domyslna długoscią, wynikająca bezposrednio z struktury czastki katynonu wiec w tym przypadku zapis pomijamy.

3-CMC
3-Cl-MCat

A-PVP
α-Pr-PyCat

MDPV
3,4-MD-α-Pr-PyCat

[ external image ]

Idzie tu jakos wstawic obraz, tak aby odrazu się wyswietlal?
na dole opcja "załaczniki" ;) pod guzikami "podglad" i "wyślij" /Devixo

scalono /Devixo

[ external image ]
link do poprawionej tabelki, już nie mogę edytować
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Firmowa wigilia na trzeźwo? Alkohol wciąż jest niepisaną normą w biznesie

Picie alkoholu w pracy i podczas firmowych spotkań generuje rosnące koszty dla firm - od wzrostu absencji po spadek produktywności. Presja picia w środowisku korporacyjnym nadal jest odczuwalna, jednak coraz częściej widoczna jest też chęć tworzenia bardziej inkluzywnej kultury organizacyjnej, bez alkoholu jako obowiązkowego elementu integracji.

Fatalna pomyłka - myślał, że to klienci i wręczył narkotyki nieumundurowanym policjantom

Policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie zatrzymali mężczyznę, który podczas kontroli klatki schodowej… sam podał funkcjonariuszowi woreczek z suszem roślinnym. Interwencja doprowadziła do zabezpieczenia większej ilości narkotyków.

Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?

Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.