No i pozamiatane, lek można oddać do lamusa.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
Association between gabapentin use and risk of dementia in adults with chronic pain
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 2724007493
The study showed that gabapentin use not linked to higher dementia risk.
No elevated dementia risk was found across varying dosage levels or among different age and gender subgroups.
Pregaba moc 10/10
Gabapentyna moc 3/10
przy gabapentynie podejście jest znacznie inne - traktuje się ją jako ciężki środek neurologiczny, który w terapeutycznych dawkach (300 mg x3) obciąża organy wywołując masę skutków ubocznych, od dawna nieużywana i wyparta przez nowszą "siostrę". w psychiatrii ten lek b. rzadko jest stosowany, bo przeciętny pacjent pochodzenia polskiego nie prosi sam o leki, nie sprawdzi niczego samodzielnie w ulotce i wierzy w "cudownego doktora". także spadek recept na gabapentynę, spowodowało wygaśnięcie licencji Pfizera na pregabalinę i na rynek weszło mnóstwo leków w dawkach wówczas 75 mg, 150 oraz 300 - wcześniej była po prostu zbyt droga, aby ktoś mógł jeść 450 mg/d długoterminowo, a gabapentyna była tania i niekiedy dostawało się zniżkę.
ja mam od groma nienapoczętych pregabalin właśnie - 25, 50, 75, 150 mg - po 28 kaps. i głównie 56. ale nawet 900 mg dziennie specjalnie nie odczuwam, podczas gdy jednostkową dawkę 600-800 mg gabapentyny już umiarkowanie wyraźnie odczuwam, a po 1200 mg jestem wolny od lęku, bólu biodra i niezamulony, a opiaty wzmacnia mi świetnie (nie zalecam połączenia!).
przejadłem trochę tych zielonych pudełek TEVA 300 mg i wtedy było w porządku. teraz magik na zaświadczeniu wklepał "Pregabalin Zentiva 150" na 100% i z tym zostałem. ortopeda co dwa miesiące daje dwa opak. Gabapentin Teva 100 mg, a z POZ rodzinny się zlitował i mi wpisał, ale przyszły kody i na IKP widzę Gabapentin TEVA 100 mg. z napoczętego opakowania (cud, że 100 kaps.) zostały trzy listki + rezerwowa paczka Gabapentin Aurovitas (17, 47 - chyba urzędowo wszędzie), więc zapasy reglamentowane - łączone z baklofenem i właśnie pregabaliną, z tym, że nie szaleję - tego pierwszego to z 20-30/d + Pregabalin Sandoz, 28 kps., 50 mg 2-2-2, dzięki temu gabapentyna wolniej schodzi, od innych gabapentynoidów robię przerwy, bo wiem jak szybko powoduje lekozależność choćby i niewinny baklofen.
teraz mam wizytę u psychiatry, albo szybciej przez receptomat, załatwię te mało znane zamienniki (np. Epigapent, Neurotin 800), które de facto mi się należą, i mam na nie recepty, ale zaświadczenie poprzednie dawno wygasło - kiedyś mnie pseudo-lekarka zbywała tekstem, iż zaświadczenie musi być wystawione nie dłużej, niż 3 miesiące od daty e-wizyty, zwróciłem uwagę - z trzech leków dostałem Vicebrol 5 mg po 50 szt. i zalecenia ograniczyć spożycie leków oddział. na OUN oraz dla pacjentów z zaaw. demencją.
ja zawsze, gdy miałem Gabapentin TEVA 300 mg, brałem 1200 mg rano, aby zniosła lęki i ruminacje, poprawiałem 13:00-14:00 dawką 900 mg, a ostatnie 900 mg szło po 18:00 lub przed wyrem. pod metadon, bądź dihydrokodeinę oraz wówczas Oxydolor, wzmocnienie było nieziemskie - do tego 75 mg/d prometazyny i każdy dzień udany. zamuła oczywiście zniesiona metylofenidatem, bo tu mogę się zgodzić - w/w gabepentynoid dużo bardziej "tyra" głowę w zakresie pamięci i koncentracji, niż ten nowszej generacji. w moim przypadku pomaga na tego typu problemy stack leków prokognitwnych (piracetam, donepezil, cytykolina, winpocetyna).
odkąd piszą mi tą pregę, a to nawet więcej niż w papierach mam, bo 2x 70 kps., co daje 2 op. po 56. i trzy (50 mg) paczki po 28 szt - wszystko jest posępne i nie pomaga redukcja tolerancji, czy branie dawek zaporowych - lek nie dla wszystkich, choć nie mam nic do niego i anksjolizę czuć, kiedyś to i "rausz" jakiś i był. teraz moje neuroprzekaźnictwo wymaga konkretnego obłożenia, starymi, sprawdzonymi lekami (te które zażywam, to prawie wszystko gruby PRL).
najprościej to ująć - mi efekty opisane przez zwolenników pregi, uwydatniają się po wzięci gabapentyny. czuć uboki (dla mnie znośne) i idzie się gdzieniegdzie zatoczyć lub ciężej nogą powłóczyć, ale lubię te fizyczne aspekty i miorelaksacyjne działanie tegoż środka.
nie było czasem starszego wątku (lub tematu) dot. tej substancji? - kiedyś opisywałem wrażenia, ale to nie tu, bo jest zbyt nowy. zaraz przelecę dział, może komuś pomogę.
pozdrawiam, przodownik
poniższa - dla zainteresowanych tematem i stosujących, jest bardzo optymalna cenowo. sam zamieniłem za zielone pudło, mimo, że ok. 2 zł różnicy.
skrzynkaprzodownik@protonmail.com
with regards, przodownik
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?
Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.