Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
kocham pregabaline ale narazie Nie leczy się psychiatrycznie więc średnio mam skąd ją wziąć jaki jest zamiennik nie na receptę który ma podobne działanie oraz co mam powiedzieć dokładnie mojemu psychiatrzy abym ją przepisał:) plz pomóżcie
nie musisz tworzyć nowych tematów. przeniesiono /Devixo
  • 300 / 36 / 0
11 listopada 2025Merx pisze:
+1 potwierdzam powyższe słowa, i to w ch#j.
Tyczy się to większej ilości substancji działających na GABA czy konkretnie pregabaliny? Ona co prawda działa na kanały wapniowe, ale też w tym obszarze. Być może dlatego po pregabalinie odczuwałem w większości negatywne efekty jak min. odrealnienie, zamglone myślenie. Jednak taki baklofen czy fenibut działa na mnie wzorowo dobrze i nie mam takich efektów jak po pregabalinie.
  • 1421 / 377 / 2
@Saguaro99
nie mam pojęcia jakie mechanizmy za tym stoją, przebranżowiłem się i nie interesuje się już aż tak medycyną, farmakologią, farmakokinetyką itp. itd. pisałem jedynie o subiektywnych odczuciach, być może @Devixo będzie znał odpowiedź - imo to chodząca encyklopedia jeśli chodzi o w/w tematy.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 2 / / 0
Jakim lekom dalibyście szansę, jeżeli pragaba na was dobrze działa ale za duży zament w życiu robi jak się tolereka wyrabia? Tak jak pisałem wcześniej główny problem to gonitwy myśli, wypisz wymaluj objawy adhd, rozkminia wszystkiego na 100 sposób, czasem szukanie na siłę negatywnych scenariuszy, nie wiem jestem na wczasach teraz pół roku czysty i mam z nich zero funu. Napięcie mega na każdym kroku. Coś muszę pomyśleć po przyjeździe bo tak się żyć nie da… będę wdzięczny za każdą polecajke leków która wam pomogła z podobnymi problemami
  • 19 / 3 / 0
@Bolebor2 obawiam się że nie takiej odpowiedzi oczekujesz ale może zrób sobie diagnozę na sprawdzenie siebie pod kątem występowania ADHD - ADD czyli bodajże deficyt uwagi (objawy masz podobnie jak ja)- i wtedy leki dostaniesz. I to jakiś mały krok do przodu. Piszę to bo sama wiele lat szukam swego rodzaju pomocy i eksperymenty z pregabą/phenibutem były obiecujące ale koniec końców efekt ten sam co szukanie pomocy u magików i dostawanie antydepresantów... smutek i lipa. Trzeba szukać lekarza co słucha i rozumie...
Najbardziej podobny dla mnie do pregabaliny jest fenibut, tyle że u mnie uboki po pregabie 2 do 3 razy gorsze.

PS A objawy o których piszesz to pewnie czymś lepszym byłby lek stricte na ADHD czyli metylofenidat, ale lek dopiero zaczynam za kilka tygodni bo na razie muszę ogarnąć wszystko po kolei, więc tu się nie wypowiem.

PS2 Absolutnie nie namawiam ale jeśli np. Amfa zadziała na Ciebie jak na mnie czyli zamiast wystrzału z butów to błogi stan uspokojenia, klarowności umysłu, "samo układających się logicznych myśli" coś co ja nazwałabym "zbawieniem" i uspokojeniem to znak że czas na szukanie dobrego lekarza. I słusznej diagnozy, jakoś lekarze uciekają od diagnozy ADHD, trzeba szukać
  • 82 / 8 / 0
12 listopada 2025olewka pisze:
kocham pregabaline ale narazie Nie leczy się psychiatrycznie więc średnio mam skąd ją wziąć jaki jest zamiennik nie na receptę który ma podobne działanie oraz co mam powiedzieć dokładnie mojemu psychiatrzy abym ją przepisał:) plz pomóżcie

Ja po prostu powiedziałem że mi lepiej bo wprowadzono mi pregabaline i wypisała bez problemu wizyta na NFZ.
  • 52 / 4 / 0
12 listopada 2025olewka pisze:
Podpinam sie do pytania, czym bezpieczniejszym zastąpić pregabaline i baklofen?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy

Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.

Chatbot AI Reddita „pomaga” w leczeniu bólu. Wśród rekomendacji: heroina

Reddit w pośpiechu wycofuje swojego nowego chatbota AI o nazwie „Answers” z dyskusji na tematy zdrowotne. Powód? Przeczytajcie.

Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom

Władze Amsterdamu chcą ograniczyć "turystykę narkotykową" i rozważają zakaz sprzedaży marihuany osobom bez meldunku w Holandii. Pomysł budzi jednak sprzeczne reakcje wśród polityków i przedsiębiorców.