Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 77 / 20 / 0
2 razy śpiączka, potem wybudzenie i 5 dni psychozy z całkowitym odklejeniem.

Po wszystkim wszystko znika i rok później osoba nie przedstawia żadnych symptomów choroby pschychicznej.

A pewnie ziomek ma dobry humor 😁.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16810488/
  • 1 / / 0
Ciekawe ile tego musiał opierdolic, ja sam się zastanawiam żeby zebrać w tym roku i mikro dozować na bezsenność bo chce coś odstawić
  • 2061 / 243 / 0
Brakuje osób, które dobrze wiedzą o co chodzi w tym grzybie, a jak ktoś wie, nieszczególnie chętnie się dzieli. W sensie ludzie mówią, ze to potężny grzyb, nie zabawka, i tyle. No ale co sie działo, jak jedli, ile, tutaj pusto. Może za mało ciągnąłem temat gdy takie osoby spotkałem. Osoby te mówiły coś w rodzaju, ze muchomory to najwyższy stopień wtajemniczenia. I że trzeba do nich dojrzeć. Jeden gość mówił, ze kiedyś próbował muchomorów i niczego wyjątkowego nie doświadczył. Po latach natomiast wrócił do muchomora i zrozumiał o co w nim chodzi. Najpierw dowiedział się od kogoś jak to zrobić. Mówił, że jest potężniejszy od psylocybiny. Trudno mi sobie wyobrazić cos potężniejszego, psylocybina potrafi pokazać umysł. Można zobaczyć cos więcej? Rozpoznanie umysłu to stan, w którym człowiek ma wszytsko. Moim zdaniem to najwięcej. Może muchomor daje coś innego, niekoniecznie pokazuje wyższy stan. Albo pokazuje to samo, tylko inną drogą. Albo otwiera na inne światy, na które nie otwiera psylocybina. Dużo pytań. Osobiście nie mam przestrzeni na wypadki podobne do tego w artykule, samodzielna eksploracja odpada. Ale jakby ktoś mi to dobrze wytłumaczył, może bym spróbował.

Opis przypadku w artykule nie zachęca do samodzielnych eksperymentów. Psychoza z halucynacjami. A co się działo w środku? Farmakologiczny mechanizm działania muscymolu także nie sugeruje większego potencjału tego grzyba. Dlaczego zatem obecność tego grzyba w sztuce sakralnej? To nie uzywka podobna do alkoholu, pewnie też nie stosowano go na bezsenność. Cos innego tutaj jest. Domyślam się, że chodzi o odpowiedni sposób spożywania. Tak jak z ketą, gdy człowiek powtarza dawki, pojawiają się dodatkowe efekty, które są przykładowo wykorzystywane w leczeniu depresji. Wciągnięcie jednej, nie za dużej kreski, nie pozwoli zrozumieć o co chodzi z wykorzystaniem kety w leczeniu depresji. Albo SSRI, one blokują SERT od razu, od pierwszej dawki. Działanie przeciwdepresyjne natomiast nie pojawia się od razu. W przypadku muchomora istnieje ryzyko utraty kontroli nad zachowaniem i tym co się dzieje, dlatego ktoś powinien to wytłumaczyć
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana w Bundeslidze: Union Berlin przełamuje tabu

Piłka nożna to nie tylko bramki, transfery i wielkie emocje. To również przestrzeń, w której odzwierciedlają się społeczne zmiany, nastroje i debaty. Decyzja Unionu Berlin pokazuje, że stadion może stać się miejscem znacznie szerszej dyskusji – o zdrowiu i przełamywaniu tabu. Berliński klub jako pierwszy w historii Bundesligi związał się z marką medycznej marihuany.

Rzeszów: policjant zawiódł zaufanie dilera, który proponował mu zioło i zwyczajnie go aresztował

Strzyżowski funkcjonariusz w czasie wolnym od służby ujął 18-letniego dilera, który zaoferował mu marihuanę w zamian za sprawdzenie, czy w pobliżu nie ma policji. Do zdarzenia w Rzeszowie, gdzie policjant przebywał wraz ze swoim krewnym.

Jednorazowa dawka leku psychodelicznego zmniejsza objawy zespołu lęku uogólnionego

W prestiżowym czasopiśmie JAMA opublikowano wyniki badania klinicznego fazy 2b, które rzucają nowe światło na leczenie zespołu lęku uogólnionego (GAD – generalized anxiety disorder).