Substancje wpływające na wydajność działania układu kwasu gamma-aminomasłowego w organizmie.
Więcej informacji: Modulatory GABA w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Cześć wszystkim,
Zastanawiam się, czy długotrwałe używanie substancji modulujących receptory GABA (np. suplementy, nootropy lub leki) może mieć wpływ na neuroplastyczność mózgu i zdolności uczenia się. Czy ktoś badał lub zauważył zmiany w funkcjach poznawczych po dłuższym okresie stosowania takich modulacji?
  • 57 / 7 / 0
Oczywiście że może, tym mocniej jak się zażywa długo. Pocieszający jest natomiast fakt że mózg ma zadziwiające zdolności regeneracyjne. O ile oczywiście mu na tą regeneracje pozwolimy...
Zamość :strzykawka: :hel: :ghb: :tabletki:
  • 890 / 211 / 0
Bardzo dobrym przykładem są tutaj benzodiazepiny gdzie obserwujemy bardzo duży spadek funkcji kognitywnych. Powodują one fizyczne kurczenie się mózgu, podobnie jak etanol.
  • 3588 / 583 / 1
Benzo Zabierają pamięć, bez pamięci nie masz wspomnień wspomnień – tak jakbyś nie żył.

alkohol na pewno robi dziury w mózgu i to widoczne na tomografii, nie wiem jak długotrwałe zażywanie benza, nie oglądałem badań.
W każdym razie nie szukałbym wśród benzodiazepin i modulatorów gaba środków na neuroplastyczność
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 890 / 211 / 0
Myślę, że jakaś regulacja glutaminianu za pomocą GABA może by dała radę, ale to hipoteza. Bardziej celuj w cholinergiki.
  • 2038 / 242 / 0
A pytanie dotyczy jakiego kierunku wpływu? Pytanie też gdzie ta neuroplastyczność ma się zmienić, bo nie wszędzie chcemy. Jeśli już w nią ingerujemy, nasza uwaga zwiększa precyzję, myśli nasze i uwaga.

Aby sprawdzić czy w ogóle wpływa, proponuję użyć g scholar, omijać szerokim łukiem ChatGPT, on strasznie pierdoli i podaje niewłaściwe źródła. Ręcznie sobie poszukać. Ja tego teraz nie zrobię, mam sporo innej pracy, natomiast zwiększanie aktywności układu GABA-ergicznego może zapewne wpływać na neuroplastyczność róznie w zależności od sytuacji. Jak aktywność glutaminianu jest zbyt duża, aktywacja GABA ogólnie jest korzystna, pytanie czy dla neuroplastyczności. To możliwe. Gdy natomiast OUN jest w równowadze i dajemy np. benzo, może tu korzyści nie być. Benzo zmniejszają neurogenezę, pytanie czy też neuroplastyczność. I pytanie czy w każdych warunkach. Przegląd literatury naukowej to żmudne zajecie. Jeśli temat jest dla nas nieznany, przegląd taki wymaga też odpalenia pełnych mocy obliczeniowych swojego mózgu. Bo we wstępie artykułu mamy nowe pojęcia, tórych nie rozumiemy, i odwołania do innych prac. No to sprawdzamy, tam są kolejne odwołania. Ale jak zbierzemy to w całość, to zrozumienie, wtedy wuiemy ze nasza wiedza jest rzetelna. Nawet jeśli wciaż niewielka, jest rzetelna. Zachęcam zatem do przeglądu literatury. Nie wszytsko jest w scholar, warto znać scihub, tam wrzuca się DOI. Mając te 2 narzędzia (scihub i scholar), można wiele znaleźć. GPT sobie nie radzi, testowałem go w tym obszarze.

Co do samej neuroplastyczności, dla wielu wydaje się atrakcyjna. Jej zwiększenie ma sens jeśli nad czymś konkretnym pracujemy. Wpływałem na nią w kontekście terapeutycznym i tylko w takim kontekscie moge cos o niej powiedzieć. Jeśli mamy kierunek, ktoś nas prowadzi (żeby nie tracić czasu na ślepe uliczki) i jesteśmy zmotywowani do zmiany, neuroplastyczność będzie działać na plus. Jeśli nie pracujemy nad niczym konkretnym, wpływ jej zwiększenia nie musi byc korzystny. Tak jak np. odklejenie po psychodelikach. Jeśli ktoś intencjonalnie ingeruje w neuroplastyczność, powinien tym kierować
Ostatnio zmieniony 18 września 2025 przez gazyfikacja plazmy, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 3588 / 583 / 1
Generalnie nic nie jest takie pojedyncze, w układzie neuroprzekaźników i hormonów jest dużo dźwigni. Warto poczytać o neurogenezie
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
ODPOWIEDZ
Newsy
Ukraińce przemycającej narkotyki na Bali grozi kara śmierci przez rozstrzelanie

21-letnia Kateryna Wakarowa jest oskarżona o wwiezienie narkotyków na Bali. Kobieta może zostać za to skazana na karę śmierci przez rozstrzelanie.

Polska narkotykowym liderem Europy. Kwitną nielegalne laboratoria

Bijemy europejskie rekordy w produkcji narkotyków syntetycznych. W 2024 r. laboratoria opuściło kilkadziesiąt ton substancji. W 2025 ten problem jeszcze się pogłębił.

Jednorazowa dawka leku psychodelicznego zmniejsza objawy zespołu lęku uogólnionego

W prestiżowym czasopiśmie JAMA opublikowano wyniki badania klinicznego fazy 2b, które rzucają nowe światło na leczenie zespołu lęku uogólnionego (GAD – generalized anxiety disorder).