To w Czechach nie jest już legalnie?
W aptece w centrum Warszawy chcieli prawie 1300zł, na szczęscie wystarczyło poszperać w internecie i na Pradze kupilem za 1016 zł.
Jeśli chodzi o ocenę odmiany, to jest to przeskurwysyńsko mocny stuff, zarówno jeśli chodzi o działanie, jak i inne jego walory
Mimo, że waporyzer Venty ma teoretycznie zapachochłonny pokrowiec, to i tak z plecaka jebało niemiłosiernie niczym skondensowany pot z benzyną
Jako, że jestem zaprawiony w bojach, a pogoda dopisywała, dałem radę zrobić prawie 20 km z buta przez cały dzień, ale myślę że dla wielu osób geny 75% Indica dla tak mocnego tematu to może być za dużo i dupsko może przykleić się do kanapy.
Swoją drogą nie jest tak źle z tymi cenami, wcześniej w tym wątku ktoś wspominał, że w DE jest palenie po 8 EUR za gram, jak się okazuje w Warszawie można za tyle kupić Haze 22% THC firmy Aurora (340 lub 345 PLN / 10g). Najtańszy temacik tej samej firmy 8% THC 8 % CBD kosztuje 20.5/gram.
Można powiedzieć, że są to ceny jakie w detalu (kupując na sztuki) na czarnym runku widziałem 20-25 lat temu, co w sumie jest niesamowite, jak się nad tym zastanowić. Nie sądziłem, że doczekam czasów, że dostęp do mojego lekarstwa w Polsce będzie tak łatwy :).
W DE 8 ojro to zdaje się cena "standardowa", jak u nas ~6 dyszek. W dodatku warto sobie na tą cenę spojrzeć w kontekście zarobków. Gdyby przeliczyć, ile godzin trzeba pracować na 10g u nas, a ile w DE, okazałoby się, że u nas standardowa cena jeszcze wielokrotnie wyższa, a dla wielu ludzi wręcz zaporowa, bo prawie pół emerytury trzeba zostawić.
Teraz dla przeciętnego Janusza, który jest w stanie pojechać do dużego miasta typu Warszawa czy Kraków całe apteczne menu może wyjść taniej, niż gdyby miał kupować wysokiej jakości stuff z darknetu (jakieś ~60zł/g). Za to w cenie 30-40 zł/g najczęsciej można kupić ścierwo niewiadomego pochodzenia, pryskane i nawożone chuj wie czym i dziwnie się spopielające przy paleniu. Teraz za circa ~33zl/g w menu które wkleiłem są wszystkie odmiany pakowane po 15g.
Poza tym umówmy się, ale prawidłowo przechowywany surowiec zachowuje wszystkie swoje właściwości na długie miesiące po aptecznym terminie ważności. Jakie to ma znaczenie, czy zielsko ma krótki termin, skoro i tak do niego nie dotrwa
Palenie takie 25%+ dobrej jakosci jest za 5e ale mozna taniej.
Taki Jack Haze od Canopy jest za 3.48e co na złotówki daje niecałe 15zl za gram.
Piszesz że dałeś 1000zł za tą nową aurore i to dobra cena bo w innej aptece chcieli 1300zl?
U niemca zapłaciłbyś 620zl za taką samą ilość.
Dla użytkownika rekreacyjnego z dużą tolerancją jak ja te Polskie ceny MM są z kosmosu.
Przy dobrych wiatrach,miesiecznie musiałbym zostawić 1500zl w aptece.
Ja sobie jakoś radę dam ale co z pacjentami którzy nie posiadają takich środków a potrzebują lekarstwo?
Masakra jakaś.
Wielokrotnie trafiałem na średniej jakości susz więc z tą jakością też jest różnie.
Zgadzam się, że jest lepiej niż kiedyś ale i tak bardziej się opłaca leczyć w Niemczech.
No ale wiadomo, lepiej by było jakby było taniej, a w szczególności jakby był niższy VAT, najlepiej 0%. Jak ktoś jest naprawdę uzasadnionym przypadkiem medycznym to wiadomo, że lepiej by było gdyby płacił i 10zl/g, no ale tak kolorowo w PL nigdy nie będzie
Ciekawy mnie jeszcze, czy w DE też trzeba załatwiać recepty odpłatnie w klinikach, czy można normalnie w ramach podstawowej opieki zdrowotnej.
Nie wydaje mi się też, by cokolwiek się u nas poprawiło od wprowadzenia. Ceny standardowe jakie były, takie są, zlikwidowali teleporady czym utrudnili dostęp najbardziej potrzebującym, a kwestia odpłatności za apteczne pudełeczko to nadal widzimisię apteki. Jedynie te promocje są jakimś tam pozytywem, ale też tylko dla grona ludzi z największych miast, albo takich, którzy mogą i chce się im jeździć 100km, żeby lek taniej kupić. No i jest też więcej odmian, ale gdyby porównać realną i aktualną dostępność, to mamy ich max 10?
Zioło traci właściwości z czasem, nawet jeśli jest prawidłowo przechowywane (THC rozkłada się do CBN). Ja wiem, że większość pacjentów wyjara to w max 2 tygodnie, ale są pewnie jacyś niedzielni pacjenci i dla nich termin ważności ma już znaczenie.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/otwarcie-punktow-sprzedazy-marihuany-1038x1038.png)
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jurekpatryk.jpg)
Ćpali po 96 godzin, żeby cokolwiek poczuć. Fragment mocnego reportażu Patryka Jurka
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/p06p0z0v.jpg)
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/casper_ruud.jpg)
Wszędzie zapach marihuany. Partner Świątek mówi głośno o problemie
Casper Ruud, mikstowy partner Igi Świątek na US Open, skarżył się na zapach marihuany na kortach w Nowym Jorku. To nie pierwszy raz, gdy zawodnicy zgłaszają ten problem.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/peruwianka.jpg)
Próbowała przemycić 1,4 kg kokainy w seks-zabawce. Grozi jej kara śmierci
42-letnia obywatelka Peru próbowała wwieźć na wyspę Bali ogromną ilość kokainy oraz tabletki ecstasy, ukrywając je w wyjątkowo nietypowy sposób. Kobieta została zatrzymana przez służby, jeżeli zostanie uznana za winną, może jej grozić nawet kara śmierci.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/drozdze.jpg)
Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję
Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.