Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 2006 / 234 / 0
04 sierpnia 2025WladyslawWygiello pisze:
Medikinet 20mg IR trzy opakowania. To ja mam problem ogarnąć memantyne czy głupi diazepam a jakiś lekarzyna wystawia za hajs takie leki na fałszywe dane. W dodatku ortopeda XD
Nie miałbyś problemu jakbyś pokombinował, ale to już równia pochyła. Jak otworzą sie możliwości, kto Cię powstrzyma przed srogim wjebaniem? Może nie ma co żałować, ze masz problem rolki dostać. A medikinet, to nie jest srogie ćpanie. Srogie jak wali się w kabel, ale wtedy 1,8g to jest nic, smaka tylko narobi, bo to srogie ćpanie już. Jak ktoś ten medi łyka, to w ogóle nie jest srogie ćpanie. Możesz zobaczyć ile osób źle się czuje na medi, on działa dobrze (euforycznie) tylko na początku, później jest lekiem na pewne przypadłosci, niedoskonałym w dodatku. Jeśli ortopeda wystawia medikinet, najpewniej masz do czynienia z telemedycyną, to fabryka recept. Aby lekarz mógł receptę taką wystawić, zgodnie z prawem musi mieć dostęp do Twojego IKP. Udostępniałeś swoje IKP w jakiejś telemedycynie? Jeśli tak, wycofaj zgodę
Ostatnio zmieniony 04 sierpnia 2025 przez gazyfikacja plazmy, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 1716 / 565 / 0
Nie udostępniałem i nie ma nic udostępnione. Mówiłem, że typ wystawia recepty za hajs na pewno i wystawił na podany przez oszusta mój PESEL.
  • 433 / 167 / 0
04 sierpnia 2025WladyslawWygiello pisze:
A nie wystarczy screen z recepty bez dawania Ci dostępu do całego ikp? Jeśli tak to mogę wysłać na PW.

No i czy jest jakaś opcja zablokować kurwa ten PESEL żeby żaden jebany pedał więcej nie wystawiał recept na mnie. Skoro wiem że nie dzwonię po szemranych lekarzach to powinna być opcja sobie ustawić jakoś że dla mnie recepty tylko stacjonarnie osobiście z dowodem. A nie że jakiś pedał sobie podrobił dowód a drugi pedał go akceptuje.
Nie chcesz podawać to luz, możesz samodzielnie przez IKP taką receptę zgłosić do CeZ (ale oni poza jej usunięciem, niewiele mogą bo oni odpowiadają tylko za system P1). Jeśli recepta jest refundowana to też do NFZ i do izby lekarskiej odpowiedniej dla danego województwa (tu nawet bez refundacji) - ale na piśmie (!), nie telefonicznie. Można przez ePUAP czy e-doręczenia. Odpowiedzą, bo odpowiedzieć muszą, ale trzeba im dać chwilę na wyjaśnienie sytuacji.

Zablokowanie w ten sposób PESELU jest niemożliwe. Nawet jeśli masz zastrzeżony pesel to nie działa zastrzeżenie w placówkach medycznych, bo Twój pesel jest cały czas przetwarzany, chociażby przez NFZ (weryfikacja prawa do świadczeń, etc.). Podaj mi na pw dane lekarza i jego nr pwz (spokojnie, to nie są dane tajne, nikt Cię nie będzie mógł posądzić o nic), ja sobie go zweryfikuje w rejestrze lekarzy i zobaczę co to za lewy lekarz i zweryfikuje w RPWDL, bo to prawdopodobnie będzie też sprawa dla Rzecznika Praw Pacjenta.
  • 1716 / 565 / 0
Zgłaszanie właśnie chuja daje, recepta zniknie mi z konta, a kurwy dalej będą robić swoje.
  • 433 / 167 / 0
Dobra, badam sprawę, ale ten lekarz na pewno nie jest ortopedą ;) jest dwóch lekarzy o takim imieniu i nazwisku i jeden rzeczywiście jest ortopedą, ale numer pwz wskazuje na tego drugiego. Zwykły lekarz bez specjalizacji. Także jeśli dzwoniłeś do ortopedy to nic dziwnego, że się nie przejął, bo nie jest niczemu winny, bo to nie on wystawił receptę .
  • 1716 / 565 / 0
Do tego też dzwoniłem, jest przecież numer telefonu przy recepcie. Ma wywalone, nie współpracuje, mówi żeby na policję zgłaszać. Jedynie w rozmowie z farmaceutką na samym początku sytuacji stwierdził, że dostał dane dowodu z imieniem i nazwiskiem jak moje ale nr i seria dowodu były inne, bo porównaliśmy.
  • 1190 / 326 / 2
dzięki @ladyinnaightmares za zajecie sie sprawa, mialem do Ciebie pisac wlasnie w tej sprawie.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 1716 / 565 / 0
To dajcie info gdzie mogę tego lekarzynę podpierdolić, mógłby jeszcze chociaż dać numer tego oszusta ale nawet to ma w dupie i nie raczy niczego wytłumaczyć, raz odpisał na SMS i wyjebongo. Policja to jedno ale oni się zajmą oszustem tylko.
  • 433 / 167 / 0
@WladyslawWygiello Jeśli nastąpiła kradzież tożsamości to lekarz niestety nie jest niczemu winny. Sam pisałeś że zweryfikował dane pacjenta skoro je miał i nie zgadzał się tylko nr dowodu. W tej sytuacji zostaje tylko i wyłącznie policja. Lekarz nie poniesie konsekwencji i nie zmusisz nikogo do nałożenia ich na niego. Problemem nie jest lekarz, tylko osoba, która posługuje się podrobionym dowodem.
Zgłosić do NIL sytuację można, ale tej sytuacji dostaniesz odpowiedź, ze jest to sprawa karna dla osoby posługującej się nie swoimi danymi.
  • 13 / / 0
Siema, nie mieliście może dziś wieczorem problemu z realizacją recepty?
Przy próbie wydruku (albo sprawdzeniu szczegółów w IKP) w rubryczce odpowiedzialnej za ilość i nazwę substancji czynnej, zwracało nazwę handlową leku. Najdziwniejsze jednak jest to, że lekarz wystawiając receptę widział w tym samym miejscu właśnie substancję.
Jestem przekonany, że zawsze do tej pory widniało tam przykładowo "Potwierdzono ilość substancji czynnej Alprazolam 120mg" - czy jest ktoś w stanie mi to wyjaśnić? Kto mnie robi w bambuko?! Może to nowa zmiana o której nie wiem? (i nie wiedział nikt w aptece?)
Teraz próbowałem pobrać szczegóły starszych recept i dzieje się dokładnie to samo.
Nabiegałem się jak głupi pomiędzy apteką, a przychodnią. Dobrze, że mam w zapasie kilka tabletek %-D
Swoją drogą mam teraz niezłe bagno - 6 recept zamiast dwóch. Realizować? %-D
ODPOWIEDZ
Newsy
Policjant złapany z narkotykami w Kołobrzegu. Prokuratura i policja ujawniły nowe fakty

Podczas festiwalu muzyki elektronicznej w Kołobrzegu zatrzymany został 40-letni policjant z Gdańska, który miał przy sobie narkotyki. - Została uruchomiona procedura zawieszenia policjanta w czynnościach służbowych - mówi o2.pl asp. szt. Mariusz Chrzanowski, rzecznik prasowy KMP w Gdańsku.

Był twarzą lokalnej policji od wielu lat. Zwalniają go za narkotyki

Rzecznik komendy policji w Kluczborku został zatrzymany w związku z posiadaniem narkotyków, właśnie jest wydalany dyscyplinarnie ze służby - dowiedział się tvn24.pl. To kolejny w ostatnim czasie przypadek przyłapania funkcjonariusza służb mundurowych z narkotykami.

Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.