Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Kilka razy zdarzyło mi się w aptece przy kupowaniu thicodinu że kiedy farmaceutka brała dowód ewidentnie starała się zapamiętać dane a ze dwa razy nawet po prostu zaczęła coś z niego przepisywać. Też mieliście podobne sytuacje? Czy apteki prowadzą spisy narkomanów? Tak wiem że to by było nielegalne ale to nie znaczy że tego nie robią. Może jest tu jakiś farmaceuta i wypowie się czy słyszał coś o takich praktykach aptek i wie co mogą robić z tymi danymi?
  • 1190 / 326 / 2
dlaczego do kuźwy nędzy nie wpadłeś na pomysł nagrania takiego procederu? Naczelna Izba Aptekarska czeka...
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 433 / 167 / 0
@Merx a co ma izba aptekarska do tego? Tak, farmaceuta ma prawo wylegitymować przy sprzedaży leków, tym bardziej jeśli ma uzasadnione podejrzenie, że nie będą użyte zgodnie z przeznaczeniem.
Niektóre apteki wręcz przy zakupie leków objętych nadzorem dają do wypełnienia pacjentowi dokument, gdzie musi wpisać swoje wszystkie dane i się podpisać i za każdym kolejnym razem podpisuje się na nowo z datą.
  • 1190 / 326 / 2
@ladyinnaightmares okey, a jest ustawowo uwzględnione co oznacza "uzasadnione podejrzenie" dobrze wiemy, że powinno nim być WYŁĄCZNIE podejrzenie wywozu leków - bo z tym mamy największy problem.

Also spisywanie danych z dowodu, też się na to natknąłem dokłądnie w aptece Ziko przy ulicy Wierzbięcice 36A w Poznaniu, dokładnie w taki o to sposób jeden z pracowników zajebał sobie całe 6 op MPH 20mg z mojej recepty.

Za drugim razem w tej samej aptece byłem sprytniejszy i sam ich wyjebałem na 3 paczki oxy %-D w dodatku 'legalnie' hehe według prawa oczywiście, bo moralnie to na pewno nie. Ale żyje z zasadą wzajemności i dobrze mi z tym.

To załóżmy prawdziwy przykład, jest jedna z aptek która twierdzi, że większość leków na RPW po prostu nie istnieje mimo iż przyjdzie się do apteki z opakowaniem tego leku itp itd XD no nie ma co walczyć, ja sobie tam kręcę bekę zamawiając mph (na to kierowniczka ma największy wkurw) jak tylko nie widzę za pierwszym stołem #pdk tego wścibskiego babska. Za to odbieram tylko jak ona jest hehe.

no słucham, gdzie takie rzeczy zgłosić?

przecież technik/magister farmacji MA JEBANE PRAWO DAĆ DOSTĘP DO LEKÓW PACJENTOWI, ale jak widzę jak ktoś mnie okłamuje prosto w oczy to ja potrafię się odwdzięczyć. Szczególnie jeśli chodzi o zdrowie.

Spoiler:
  • 433 / 167 / 0
@Merx zastrzeżenia co do realizacji recept do NFZ bezpośrednio z danymi apteki plus farmaceuty który był wtedy (tak, ma obowiązek podać farmaceuta swoje dane, włącznie z nr prawa wykonywania zawodu - to nie są dane chronione). NFZ zwraca się do apteki o wyjaśnienia wtedy i nie ważne, że dany lek był wystawiony na 100% przez lekarza, bo to nie ma znaczenia w tym przypadku. Zgłaszasz to jako naruszenie praw pacjenta.
  • 1190 / 326 / 2
NFZ działa dość wolno, ale fakt, ostatnio przyśpieszył jakoś całą procedurę.
  • 433 / 167 / 0
I to nie jest tak, że farmaceuta tylko jak ma podejrzenie wywozu leków to może prosić o dokument tożsamości. Może przy każdej wizycie w aptece. Nie może dokumentu utrwalać w żaden sposób (skanować, robić zdjęć), ale spisać odręcznie serię i numer dowodu już może.
  • 1190 / 326 / 2
ok, sorry za offtop, ale @ladyinnaightmares wpierw troche 'narysuje' sytuację, szukam od kilku dni DHC Continus 60mg, ponieważ mam receptę na 6 opakowań, wypisaną prawidłowo na 30% zniżki która jak najbardziej mi się należy.

przed chwilą znalazłem w mieście fakt faktem oddalonym od mojego o 360km 6op gdzie najpierw zaakceptowali mi rezerwację, a po chwili dostaje kurwa taki bubel:
Zrzut ekranu 2025-07-25 o 07.59.33.png
WU TE KURWA EF? serio skoro mam na recepcie refundację, to lek musi mieć określoną datę ważności? już nie wchodząc w to, że większość leków, szczególnie te syntetyczne wręcz nie mogą się przeterminować, ale no żyjemy w UE więc chuj.
tylko kurwa naprawdę?
gdzie DHC od nowego producenta, bo sprzedali licencje na lek, a samo przenoszenie licencji trwa do 6msc, to oznacza, że w najlepszym przypadku i o ile w ogóle lek ten pojawi się kurwa za pół roku.

no ręce i nerwy opadają, za chuj nie chce wracac do jebanego metadonu. juz wole walic mst200 oralnie albo kurwa oksy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 433 / 167 / 0
@Merx farmaceuta nie może Ci sprzedać leku przeterminowanego, tym bardziej z refundacją (tak, nr serii i daty ważności sprzedawanych leków są w systemie i to by wyszło i tylko farmaceuta miałby problemy), dlatego rezerwacja została skasowana. Apteka prawdopodobnie wycofuje ten lek, bo i tak musi to zrobić skoro data ważności jest tylko tydzień jeszcze.

Chcesz koniecznie lek, który jest zagrożony brakiem dostępności, to można spróbować z importem docelowym o ile lek w innych krajach jest dostępny, ale uzyskanie zgody na import docelowy trochę trwa (koło miesiąca) i to rzeczywiście musi być zastosowanie zgodne ze wskazaniami (naciągane wskazania konsultant psychiatrii odrzuci, bo on też wyraża zgodę na import). Lekarz będzie wiedział jak wypełnić dokumenty i gdzie przesłać je dalej. I tak, przy leku importowanym też możesz mieć refundację. Cena oczywiście i tak będzie trochę wyższa, bo pokrywasz też koszty importu.

Ale widzę że jest ten lek dostępny, chociażby w Poznaniu (ostatnie sztuki) czy w Zielonej Górze.
ODPOWIEDZ
Newsy
Może być nowym fentanylem. "Flysky" rozprzestrzenia się w USA

Nowy śmiertelnie niebezpieczny narkotyk rozprzestrzenia się w Stanach Zjednoczonych. Pojawił się m.in. na ulicach Chicago, Filadelfii i Pittsburgha. "Flysky" to heroina zmieszana z medetomidyną - środkiem uspokajającym stosowanym w weterynarii.

Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity

Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.

Z Brazylii do Europy z kawą i kokainą. Kulisy sprawy drobnicowca Blume

Drobnicowiec Blume, który w 2023 roku obsługiwał transatlantycką trasę handlową pod togijską banderą, dziś stał się symbolem jednego z największych przejęć narkotyków na wodach europejskich. Wydarzenia związane z jego zatrzymaniem obnażają skuteczność współpracy służb międzynarodowych oraz skalę wykorzystywania żeglugi morskiej przez zorganizowane grupy przestępcze.