Muszkatołowiec korzenny (Myristica fragrans) – metody podania, opisy działania, przepisy kulinarne
Więcej informacji: Gałka muszkatołowa w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 40 / 13 / 0
@global108 Ja próbowałem olejku, działa, i faza jest jakby czystsza i mniej zamulająca niż po całych gałkach i szybciej wchodzi, ale też krócej działa.
  • 71 / 32 / 0
Stówka trochę dużo za taki olejek - chyba, że wystarcza na kilka tripów.

Bardzo łatwo robi się własny - praktycznie tak samo jak masło konopne, tylko nie trzeba dekarboksylować przez podgrzewaniem w tłuszczu. Używając olejku kokosowego można potem porobić z tego kapsułki i trzymać je w lodówce.

Podgrzewamy cztery godzinki nie doprowadzając do wrzenia. Najlepiej na "double boiler" albo w takich specjalnych garnkach do gotowania mleka do których wlewa się dodatkowo wodę. A najlepiej, to zapakowane próżniowo i podgrzewane w sous vide. Po ekstrakcji próbujemy oddzielić materiał roślinny przez wilgotny muslin albo gazę.

Tak jak @Anatompuk pisał - faza krótsza, szybsza i czystsza. W dawkach leczniczych idealna na leczenie bezsenności. Dorzuć do tego dobre CBD albo robiąc olejek dorzuć dekarboksylowaną herbatkę konopną (1:1) i trzeba wtedy trochę uważać. Sztos.

Od czasu do czasu robię dla znajomych w potrzebie i takie kapsułki bardzo pomagają na skręta. Powiedziałbym, że nawet za bardzo (piekło skręta to czasami dobra motywacja do niewchodzenia w dawny nawyk).
  • 749 / 436 / 0
Zawsze wracam co jakiś czas, mam niezmienny sentyment gałki.
Zawsze otula mnie tym ciepłym kocykiem przyjemności z bardzo przyjemnie ciężką głową. Nigdy nie wrzuciłem i nie wrzuce więcej niż 1 orzech. Taka ilość daje hedonistycznego tripa zamiast walki o przetrwanie jak większośc z was przez głupotę tutaj praktykuje. Dawkujcie mniej, będzie przyjemniej,
  • 745 / 92 / 22
No właśnie - nie opłaca się walić za dużo, bo to męka, głównie dla ciała - to nie dla niewyćwiczonych i skrzywionych kanałów energetycznych. Może jakiś lama tybetański może sobie pozwolić na 80-100 gramów i polatać. Jak Chogyam Trungpa, który był oświecony, dużo chlał i nauczał medytacji :O I strata towaru. Dziś o 1-szej w nocy wrzuciłem 2 małe orzechy i po 5-tej poszedłem na sesję foto (poniżej). Do startej spożyłem po czubatej łyżeczce: cynamonu, kurkumy, pieprzu i imbiru. Przyprawy wsie wsypałem do 0,7 kefiru, zmieszałem i wypiłem. Do tego 2 dziki-energetyki. Trzyma jeszcze wyraźnie, a jednak lajtowo. A tu nagranie pogałowe sprzed 5-ciu lat - odgłosy dworca nagrywane w W-wie Wschodniej:

https://youtu.be/izIwK72R0c4?si=NccS2QN3xFWlc-OO

I kosmiczna próżna przed Galaktyką Andromedy:

https://youtu.be/MFQviWhYHMQ?si=lMpZEAdXqz3hBWwP

g.jpg
g2.jpg
g3.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 40 / 13 / 0
Ja zauważyłem, że jeśli dzień przed tripem i podczas samego tripa jem jedynie same surowe owoce i dzień przed staram się jak najbardziej oczyścić umysł i przygotować go do tripa i przebywać dużo w naturze, to nawet tripy na 6 orzechach są u mnie zazwyczaj bardzo przyjemne i rozwijające i nie ma takiego uczucia ciężkości i strucia jak normalnie, natomiast przy normalnym trybie życia i diecie zjedzenie więcej niż 2 orzechów już zauważalnie obciąża mój organizm.
  • 745 / 92 / 22
Jak najlżejsza dieta to podstawa. Ja nawet 3 dni przed obecnie staram się wsuwać i żuć dzikie surowizny: podagrycznik, dzięgiel (wzmacnia qi), mniszek, miętę (oczyszcza górne kanały) i wiele innych - za dużo pisać. Ważna jest też jakość wody, którą warto często popijać po szklance, nie na raz. Najlepsza dobra minerałka ze szkła.
O wodzie i emocjach jest zajebisty, wyczerpujący film z lektorem:
https://youtu.be/31bsduG0B3k?si=b60jqBtaxFE0zZCE

Bardzo interesuję się wodą i skomponowałem takie cosie 2:
https://youtu.be/NfzqefPBTK0?si=I2yhT7NfT3TtFinN
https://youtu.be/NFaFQhFi9nI?si=YgOPj1T-nbO94pwz

il_fullxfull.5120348259_5ywp.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 71 / 32 / 0
Jak tak ładnie wypowiadacie się o gałce (chyba zacznę pisać z wielkiej litery) to dorzucę trochę info.. Podobno, gdzieś tam już nawet w mainstreamie (może bracia Rodzeń?) sugerują wrzucanie gałki do porannej kawy.
Zawartość witamin i minerałów w gałce muszkatołowej

Witaminy: kwas foliowy, niacyna, pirydoksyna, ryboflawina, tiamina, witamina A, witamina C.
Minerały: sód, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, potas, cynk, fosfor
Olejki eteryczne: terpeny, fenylopropanoidy, mirystycyna, elemicyna, safrol i sabenene, które stanowią 80% olejków. 
- analiza chromatograficzna wykazała, że α-pinen, β-pinen i sabinen stanowią odpowiednio 77,38% i 60,76% olejku z gałki muszkatołowej i olejku z kwiatu muszkatołowego.
Związki fenolowe: kwas kawowy, kwas ferulowy i kwas protokatechowy, lignany/neolignany i diarylalaknes.
Polifenole i barwniki: katechiny, epikatechiny, flawonoidy i cyjanidyny.

Zaznaczam, że nie jestem ekspertem Ayurvedy, więc nie bierzcie sobie do serca moich tłumaczeń.

Z książki "Ayurveda for Beginners: The Alchemy of Ayurveda, Yoga & Natural Food for Anxiety, Tension, Depression, Stress & More":
Jeśli jesteś osobą, która przybiera na wadze już od samego patrzenia, jak ktoś je, to znaczy, że Twój metabolizm jest powolny jak ślimak i musisz go przyspieszyć. Metabolizm to proces, w którym organizm rozkłada pokarm i przekształca go w energię. Im wyższy poziom metabolizmu, tym łatwiej organizmowi spalać kalorie, a Tobie łatwiej spalać tłuszcz i schudnąć. Zwiększ tempo metabolizmu, spożywając agrest, indyjski żeń-szeń, lukrecję, gałkę muszkatołową i szparagi. Regularne picie herbat ziołowych z bazylią świętą, liśćmi mięty, liśćmi laurowymi i liśćmi kolendry, wraz z dwiema łyżkami miodu, przyspiesza spowolniony metabolizm i pomaga schudnąć.
Zimą najlepiej unikać nabiału, ale filiżanka gorącego mleka z dodatkiem kurkumy, gałki muszkatołowej lub suszonego imbiru przed snem może pomóc nam zasnąć i z czasem poprawić jakość snu. Nie należy jednak przesadzać, ponieważ może to powodować uczucie zatkanego nosa.

Z książki: "Ayurveda (Idiot's Guides)":

(Dodam tylko, że Vata jest jednym z trzech rodzai energii życiowych (nazywanych Doszami). W tym kontekście chodzi o bóle głowy spowodowane "zaburzeniem ruchu" w organizmie - np. poprzez stres, nieregularny sen, zbyt wyczerpujące ćwiczenia fizyczne, zmęczenie podróżą itd...)
Aby złagodzić bóle głowy Vata, przygotuj pastę z oleju sezamowego i gałki muszkatołowej i wmasuj ją w czoło. Pozostaw na co najmniej 30 minut, a następnie weź gorący prysznic. Stosuj rozgrzewającą, uziemiającą dietę i spróbuj lewatywy.

Z książki: "The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies":

Mleko migdałowe pomaga złagodzić niepokój. Namocz około 10 surowych (nieprażonych) migdałów na noc w wodzie. Obierz je ze skórki i wrzuć do blendera. Dodaj 1 szklankę ciepłego mleka. Podczas miksowania dodaj szczyptę imbiru oraz niewielką ilość gałki muszkatołowej i szafranu.

W przypadku niepokoju, któremu towarzyszy przyspieszone tętno, skuteczna może być szklanka soku pomarańczowego z 1 łyżeczką miodu i szczyptą gałki muszkatołowej w proszku.

Oto zastosowanie soku pomidorowego, o którym prawdopodobnie nigdy nie pomyślałeś. Wypij 1 szklankę z 2 łyżeczkami naturalnego cukru i 2 szczyptami gałki muszkatołowej. Wypij sok między czwartą a piątą po południu; zjedz kolację między szóstą a siódmą. Tego wieczoru powinieneś dobrze się wyspać.

Hindusi często dodają też duuużo gałki do swojej wersji Makumby (robionej ze świeżych konopi). Szczególnie w stanach, gdzie nie mają dostępu do komercyjnego Bhang. Im więcej mam do czynienia z tamtejszą kulturą i ludźmi, tym bardziej wydaje mi się, że jesteśmy po prostu "brothers from another mother".
  • https://herbsman.pl - Moja strona o etnobotanice i konopiach.
  • 745 / 92 / 22
Dzięki za info. Szafran jest bardzo dobry do gałki, bo podbija też serotoninę. Polecam Positivum, albo Depresanum z nim.
ODPOWIEDZ
Newsy
Zaskakujące słowa Tomasza Lisa. "Odrobina amfy by Rafałowi nie zaszkodziła"

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa! W swoim internetowym programie, w którym dyskutował na temat kampanii wyborczej, nagle stwierdził, że "odrobina amfy [amfetaminy - dop. red.]" Rafałowi Trzaskowskiemu by "nie zaszkodziła".

Duda: prezydent nie może mieć nałogów, które wpływają na jego świadomość

Zwierzchnik sił zbrojnych nie może mieć nałogów, które powodują, że nie w pełni świadomie będzie podejmował decyzje w najważniejszych sprawach - powiedział w poniedziałek prezydent Andrzej Duda. Dodał, że całkiem byłoby rozsądne, gdyby rzeczywiście taka kwestia była sprawdzana.

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci czekoladkami z marihuaną w parku w Wheeling

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci słodyczami z THC – psychoaktywnym składnikiem marihuany – w niedzielę po południu w parku w Wheeling na północno-zachodnich przedmieściach Chicago. Dzieci trafiły do szpitala.