Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 162 / 29 / 0
@Baltimore, jak znosisz to połączenie? Dlaczego zwlekałeś z włączeniem bupropionu?
  • 622 / 83 / 0
@Heavenscape, dzięki za informacje. Pregabalina rzeczywiście znosi uboki bupropionu. Śpię normalnie od 22.30 do 6.00 każdego dnia. Bupropionu właściwie nie czuję, ale brałem go jak dotąd przez cztery dni.

@Hanalena, dobrze znoszę. Zwlekałem z włączeniem bupropionu, bo naczytałem się, że podnosi on u pacjentów tętno. Dostałem go świeżo po wyjściu z detoksu i jeszcze przez dobry tydzień po zejściu z klonazepamu serce biło mi dosyć szybko (w spoczynku 110 ud./min., przy przewracaniu się z boku na bok w łóżku nawet 150 ud./min.). Później wszystko się uregulowało, wsparłem to także ja, regularnie biegając i jeżdżąc rowerem.

Jak już jesteście – wiecie, czy NDRI będzie kłóciło się z lizergamidami podobnie jak SxRI? bupropion ma bezpośrednio nie wpływać na 5HT2, ale są w medycynie opisane przypadki zespołu serotoninowego po samym nim.
11 czerwca 2026serotoninowy pisze:
Kocham gabajeby i chuj jestem GABA wrakiem, prega 2 dzień wjeżdża wyśmienicie na wyzerowanej tolerce 750mg i z 5 kaw, a teraz chillout wyrwałem 4 żywce na promce, ale bym się napił giebla
  • 31 / / 0
Hej, powiedzcie mi jaka reakcja zachodzi pomiedzy bupropionem a amfetamina. Planuje terapie bupropionem, ale wiem ze w wakacje moga zdarzyc sie pojedyncze razy gdy sobie cos przyfuram. Nic zlego sie nie stanie?
  • 3027 / 648 / 0
@Macabra Obie substancje obniżają próg drgawkowy i ich efekty mocno się na siebie nakładają a nawet potęgują, może wystąpić padaczka, hipertermia, nadciśnienie, syndrom serotoninowy. Chujowy pomysł
"Kocham Was Bardzo" — Marek Kotański
https://www.youtube.com/watch?v=jl9_mWvCmi
  • 938 / 506 / 0
29 maja 2025Macabra pisze:
Hej, powiedzcie mi jaka reakcja zachodzi pomiedzy bupropionem a amfetamina. Planuje terapie bupropionem, ale wiem ze w wakacje moga zdarzyc sie pojedyncze razy gdy sobie cos przyfuram. Nic zlego sie nie stanie?
W moim przypadku atak paniki i karetka. Ale z natury mam skłonności do stanów lękowych.
alprazolam dany w karetce od razu ustabilizował sytuacje.
Btw. ktoś wciąga bupropion? Bo ostatnio zaczałem to robić i działa zajebiście, 3 sniffy dzennnie 150 mg.
Uwaga! Użytkownik tosieniedzieje jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Ostatnio dostałam od psychiatry bupropion w postaci oribionu 150. Dla mnie okropne gówno, uboków miałam tyle że odstawiłam kompletnie ten lek, niewiem dlaczego akurat spadło na mnie tyle skutków ubocznych typu; ból brzucha , suchość w jamie ustnej, ból głowy, nudności,brak apetytu itd… miałam w domu pregabaline w postaci lineforu 300mg i po niej się już lepiej czuje tak naprawdę. Terapeutycznie wycisza fajnie, daje taką siłę żeby cokolwiek zrobić a nie tylko leżeć ;d
  • 150 / 19 / 0
@StrangeFuture Ale brałaś jedno i drugie na raz? Warto spróbować - pregabalina bardzo dobrze radzi sobie z ubokami bupropionu.
  • 5 / / 0
@castlecastle
Raz brałam i byłam zrobiona cały dzień, niewiem czy ten Oribion podbił działanie pregi? Nie znam się na takich rzeczach jeszcze, ale uboki wtedy miałam dalej mimo wszystko niestety
  • 173 / 25 / 0
25 maja 2025Heavenscape pisze:
22 maja 2025Baltimore pisze:
Czy łączne stosowanie bupropionu i pregabaliny zwiększa ryzyko wywołania padaczki?
No wiesz, pregabalina jest lekiem przeciwpadaczkowym. W swoim mechanizmie powinna hamować glutaminian i aspartam, które to pośrednio za to pobudza bupropion. Nie słyszałem o żadnej paradoksalnej reakcji bupropionu z lekami przeciwdrgawkowymi.

Ogólnie dobre combo, nieco redukuje uboki bupropionu – również problemy z zasypianiem.
Mix pobudzenia z otępieniem, zajebiste combo xdd
30 maja 2025StrangeFuture pisze:
Ostatnio dostałam od psychiatry bupropion w postaci oribionu 150. Dla mnie okropne gówno, uboków miałam tyle że odstawiłam kompletnie ten lek, niewiem dlaczego akurat spadło na mnie tyle skutków ubocznych typu; ból brzucha , suchość w jamie ustnej, ból głowy, nudności,brak apetytu itd… miałam w domu pregabaline w postaci lineforu 300mg i po niej się już lepiej czuje tak naprawdę. Terapeutycznie wycisza fajnie, daje taką siłę żeby cokolwiek zrobić a nie tylko leżeć ;d
Lek to może być w postaci tabletek, kapsułek, syropu itp a nazwa handlowa to tylko nazwa handlowa pod która kryje się jedno i to samo. Co do bupropionu to zapewne wzięłaś go na czczo, prawda? A tą pregabaline to niezbyt długo raczej bierzesz? Ja po 5 latach to obniżam dawki żeby się ruszyć z łóżka xd
29 maja 2025tosieniedzieje pisze:
Btw. ktoś wciąga bupropion? Bo ostatnio zaczałem to robić i działa zajebiście, 3 sniffy dzennnie 150 mg.
Ja po prostu obierałem go z otoczki zmodyfikowanego uwalniania (chyba tylko taki jest w polsce dostępny) i rozgryzałem, to wystarczyło żeby zauważalnie „podbić” działanie
  • 5 / / 0
@Lotnik
Raz chyba na czczo a brałam go tydzień bo odpuściłam przez te uboki, a pregabaline z 3tyg? Jeden dzień biorę a potem 2-3 dni wcale.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?

Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.