Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 22 / 3 / 0
Bardzo dobrze mi działa ten antydep. Czuję działanie antydepresyjne jak i przeciwlękowe, ale niestety ten lek nie aktywizuje i raczej czuję na nim większe zmęczenie. Innych uboków nie czuję - nawet sam sobie zwiększyłem dawkę do 40mg by trochę mocniej działał i nasycił wszystkie transportery SERT. Schodziłem z tego leku by wypróbować moklobemid, nie było źle schodzić aż tak, wystarczyło schodzić stopniowo z dawki aż do 5mg.
  • 3 / / 0
Mam pytanie, biore sertraline od miesiaca, od 6 dni na 100 mg, wczesniej na 50 i 75 (podbijalem.co tydzien o 25). Nawet czuje ze dziala ta serta, mam takie wyjebanie ma wszystko i jestem pobudzony, ale slabo u mnie dziala przwciwlekowo i na fobie spoleczna. Dlatego po lekturze forum pomyslalem zeby przejsc na paroksetyne bo najsilniej dziala przeciwlekowo i na fobie spoleczna. Tutaj moje pytanie, czy jeszcze poczekac az serta sie rozkreci lub jeszcze podbic dawke do 150mg, czy lepiej sprobowac paroksetyne. Mam tez pytanie odnosnie obnizenia libido, czy paro bardziej kastruje niz sertralina?
  • 152 / 58 / 0
@Macabra owszem, paroksetyna lepiej działa przeciwlękowo ale ma też więcej skutków ubocznych i najbardziej ze wszystkich SSRI obniża libido/powoduje impotencję. Ja bym więc postarał się wycisnąć z sertraliny ile się da, bo wyższe dawki są zazwyczaj skuteczniejsze w zwalczaniu lęku. I daj sobie przynajmniej te 3-4 tygodnie czasu na jednej dawce, bo te leki jednak muszą się dobrze rozkręcić zanim pojawi się właściwy efekt.
  • 1417 / 227 / 0
Potwierdzam że paroksetyna muli i wpływa negatywnie na sferę seksualną, mój kolega nawet dostał paroksetynę na przedwczesny wytrysk. Ja mam więcej szczęścia, jedno i drugie nie trwało długo i w końcu przeszło.
  • 751 / 111 / 0
indywidualna reakcja, ja tam po paro musiałem walić konia dwa razy dziennie żeby nie zwariować

po sercie to samo, drewno w gaciach all day long

nie żebym zachęcał do ćpania tego legalnego ścierwa bo lepsza terapia i wzrost jest po sajko
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
  • 68 / 7 / 0
Potwierdzam - paro kastruje i to konkretnie. Libido nie jestnieje.,bzykam tylko na wiagrze i dojsc nigdy nie moge😂 Ale cos za coś,bo na lęki jest zajebista, mi skasowało lęk wolnopłynący ,ktory tak bardzo utrudniał funkcjonowanie. Do tego mam wyjebane na wszystko,czasem.az za bardzo. Polecam wszystkim lękowcą. Tylko długo trzeba czekac na ten efekt, ja czekałem cos ok 3 miesiecy i dorzuceniu Amisanu. Tylko, ze ja ciezki orzypadek jestem.
@makabra jak chcesz to spróbuj tą paroksetymy - wez "na zakładke" jedno zaczynasz brac drugie stopniowo odstawiasz. Paroksetyne zacznij od 1/4 piguły i co 4 dni zwiekszaj o koleiną ćwiartkę az dojdziesz do 20mg. Wtedy poczekaj az znow zwiekszysz 3 tygodnie. Jak dalej beda leki to znow zwiększysz o 1/4 co 4 dni az dojdziesz do 40mg. ZERO SKUTKÓW UBOCZNYCH.Polecam tą metode.
  • 9 / / 0
1. Dlaczego paroksetyna najbardziej ze wszystkich ssri zamula skoro oprocz serotoniny blokuje tez wychwyt noradrenaliny ? Ona przeciez pobudza no chyba ze sero przysłania jej dzialanie.

2. Jak na paro z zaparciami ? Czesto wystepuja?

4. Jak ze snem na paroksetynie ?

3. Czy jest ktos kto bierze male dawki 5/10 mg dziennie? Jakie efekty widzicie u siebie ?

Pozdrawiam i licze na to ze ktos sie ustosunkuje bo w maju mam wizyte u psycho i mysle czy mu noe zasugerować tej paroksetyny ale te kilka pytań mnie nurtuje
  • 696 / 159 / 0
@Houseman91

Przepraszam, czytałeś w całości mój post? paroksetyna nie ma nic do noradrenaliny. Masz nawet w nazwie tematu SSRI. A nie SNDRI. Jest ona słabym antycholinergikiem i może generować zaparcia. Takie dawki jak 5mg czy 10mg nie są uważane za lecznicze tylko po prostu za element wchodzenia. Nawet ciężko podzielić na 4 takie preparaty jak paroxinor np.

Brałem przez moment nawet 40mg, a na innych forach stricte o nerwicach widziałem przypadki brania 60mg a raz nawet o zgrozo 80mg.
  • 1417 / 227 / 0
Mnie paroksetyna muliła i senny byłem tylko na początku, za każdym razem to mijało. Długo brałem 40-60 mg i było git. Nie wiem z jakiego powodu paro tak większość ludzi muli ale nie da się ukryć że tak często jest, ale są i tacy jak ja albo zdarzają się przypadki że kogoś paro nawet pobudza. Mnie nie pobudza ale często mam na niej problem z zaśnięciem, lek zagadka.
  • 9 / / 0
@DobryWujas

Cytuje angielska wiki
"Paroxetine is the most potent and one of the most specific selective serotonin (5-hydroxytryptamine, 5-HT) reuptake inhibitors (SSRIs).[85] It also binds to the allosteric site of the serotonin transporter, similarly to escitalopram, though less potently so.[86] Paroxetine also inhibits the reuptake of norepinephrine to a lesser extent (<50 nmol/L)."

Binding profile Paroxetine
Receptor Ki (nM)
SERT 0.07 – 0.2
NET 40 – 85
DAT 490
D2 7,700
5-HT1A 21,200
5-HT2A 6,300
5-HT2C 9,000
α1 1,000 – 2,700
α2 3,900
M1 72
H1 13,700 – 23,700

Kumam że o wiele słabiej łapie noradrenaline ale zawsze.
Ale jesli zaparcia moze powodowac to raczej nie dla mnie. Dla biegunkowców dobre :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.